Hoppa till sidans innehåll

Giganternas kamp

19 MAR 2009 16:28
På lördag avgörs det igen, här följer lite tips o info för er som är intresserade att följa matcherna på TV eller på Studan.
  • Skapad: 19 MAR 2009 16:28

Giganternas kamp står för dörren

Regerande mästarna på damsidan AIK tar emot IFK Nässjö, en repris från i fjol.

Och regerande mästarna Edsbyn tar emot Stormästarna Västerås SK.

Två otroligt spännande finaler.

Dessutom har vi en final som vi Grycksbobor och övriga dalfolk kanske än mer ser fram emot och det är Karlsbyns F17 som skall försvara sin SM-titel från i fjol, SAIK/Strömsbro står för motståndet. Och i KIK hittar vi Linn Strömberg, just det Grycksbos egen Linn "vägga" Strömberg, om jag får tippa kommer kampen att just stå mellan Linn och SAIK:s  egen keeper. Den som håller ihop buggarna bäst och mest kommer bärga guldet till sitt lag. Vi håller tummarna att det blir ytterligare ett SM-guld till en Grycksbospelare i bandy, vi börjar få ihop ett antal nu.

 

I herrarnas kamp är det intressant att följa ledarskapet i båda lägren. Både Ola i Edsbyn och Westman i VSK är Klingborgsskolade och leder sitt manskap i samma anda. Jag vet att båda lagen kommer vara så pass förberedda som det bara går att vara, jag tror även att Edsbyn får en hårdare kamp än på många år. Och detta beror till största delen på att Ola nu möter ett likvärdigt motstånd på sidan. Det som talar för Ola i den matchen är hans och francos erfarenhet av finaler på sidan. Det är som bekant Westmans och Holgers första.

 

Det som sedan blir intressant att följa är spelarnas kamp på isen. Där Hellmyrs kommer att få hård bevakning, Hellmyrs som för övrigt är nominerad till årets spelare tillsammans med Eskhult och Muhren, i den kampen tror jag med säkerhet att Hellmyrs blir årets spelare, med tanke på hans insats i VM mm.

Intressant att följa är även Micke Karlssons nyfunna roll i mittfältsgigant.Håll ett öga på honom när han får bollen långt ner på egen plan och tänka på att Karln snart är 100 år, så kommer ni bli imponerad av hans enorma skridskoåkning och klubbteknik Lägg märke till hans dragningar som kommer så sent det bara går och så nära inpå motståndaren så man är säker på att det är kört men Icke.

 

"GamTed" som också snart är 100 år är också intressant att följa, samma uppgift här att ta långa åkningar och visa vägen för övriga i laget. Att han väger en del gör det extra svårt att med justa medel få stopp på Karln, och det gör ont om man som sista utpost måste stoppa honom, jag vet.

 

Hellmyrs som jag nämnt är alltid rolig att se, men kolla även in Liws enorma skridskoåknig, vilken utväxling karln har när han trampar till. Farten han får upp på endast tre tramp gör att han får tid att titta upp och lägga dessa läckra passningar med Liwstämpel på. Jocke "hetare" HETqvist, kommer säkert sätta Körling på prov. Körling som i sin tur kommer att få det riktigt hett i målvaktskampen. Världens i mina ögon bästa målvakt Anders Svensson med IFK Rättvik som moderklubb har gång efter annan visat att han är bäst när det gäller, och framförallt när det gäller finalmatcher. För mig är det ofattbart att han inte varit det självklara valet i alla viktiga VM-matcher i blågult. Han är bäst när det gäller, han ensam har visat att han kan avgöra och vinna finaler, det är stort. Mitt tips i vem som får störst enskild del i SM-guldet går därför till Svensson. han kommer återigen att bärga ett SM tecken till byn i norr, troligen genom en enorm frilägesräddning vid ställningen 3-2 till VSK och sjuminuter kvar. Ett målgivande utkast till 3-3, enhandsparad på Micke Karlssons styrning i 88:e minuten och ett snabbt igångsättande av ett anfall som slutar med HETqvists avslut i taket bakom Körling till 4-3. Jag blir inte förvånad.

 

Damernas kamp däremot är en repris på fjolårets drabbning. AIK hade då fullt sjå med unga Nässjö, först i 65 minuten kom det första och för AIK:s del förlösande målet, som sedan ledde till ytterligare 2 mål för AIK.

I år kommer unghönorna i Nässjö att ha med sig en final i ryggen, vilket betyder otroligt mycket. De som inte har spelat en final, vet inte vilken otroligt upphetsad miljö som man befinner sig i INNAN matchen. man skruvas upp till max och späningen man upplever har man aldrig upplevt innan i sin karriär. När man som gröngöling stapplar ut på Studan en minut innan matchstart är det inte många rätt i skallen och framförallt inte i benen som man inte ens känner av. Därför är finalrutinen otroligt viktig. Nu har även AIK en del unghönor i år som gör sin första final, men de har trots allt spelare som har ryggsäckarna full med guld. Håll koll på Ludde i AIK, och kolla in hennes otroliga slägga. Det är inte många herrar som skjuter lika hårt som henne, man tror inte att det är sannt, men det är det. Ludde gör alltid mål i en final, oftast visar hon även vägen genom att klappa in det första målet från 200 meter eller så. Hon blir viktig.

Viktigast är ändå Linda "nollan" Odén, hon kommer precis som kollegan i EIF att avgöra det här. Linda som för övrigt är nominerad till Årets spelare tillsammans med Johanna Pettson, och just Anna "Ludde" Lundin, de kampen tror jag att Linda tar hem, vilket hon borde ha gjort de senaste åren också. Linda är en målvakt som även klassar ut de flesta herrar i elitserien, hon har utkast som många killar är avundsjuka på dels hennes längd och hårdhet, men även har hon en enom precision fast hon tar i allt hon har. Blir inte förvånad om hon har minst ett assist. Mickis i AIK en måltjuv som alltid håller sig framme och petar in de där så viktiga målen, kommer kanske återigen hålla sig framme och peta in det sista och avgörande som betyder nytt SM till AIK. Micro en annan måltjuv som  tillsammans med Johanna Karlsson sliter kopiöst i såväl defensiven som offensiven betyder mycket för AIK. Kolla in klubbtekniken hos Johanna, samma sak här att många killar blir gröna av avund.

 

Unga IFK kommer att kämpa emot och Matilda Johansson (gamle slitvargen Lasse Johansson dotter) kommer att ha en viktig roll i IFK:s def. Kristina Sigfridsson med Edsbyn som moderklubb kommer att ligga på rulle hela matchen och oroa AIK:s def. Systrarna Simonsson bördiga från Skutskär är alltid roliga att titta på, tillammans med Lina Lindkvist. Kan IFK få in några lätta bollar kommer det bli tufft för AIK, men Linda är som bäst när det gäller och det skall mycket till att få in en boll bakom henne i en final som leder till Podiet på Studan.

 

Tråkigt är det att inte det gått att lösa biljetter till endast en match, då dambandyn tappr ca 1500 åskådare på detta. AIK-klacken med 1500 pers som alltid stått på läktaren och skrämt motståndarna kommer kanske inte i år heller på grund av detta. Bandyn gynnas inte av dessa metoder.

 

Hoppas att ni gör som vi, se på bra bandy under helgen, och till er föräldrar som läser det här, uppmuntra era barn att titta. Det kanske sår ett frö och väcker en önskan om att en dag själv få stå där PÅ PODIET, IMARS, PÅ STUDAN, I GULDHJÄLM OCH SKRIKA SM-GUUUUULD, SM-GULD.SM-GUUUUUUUUUUUULD

 

 

 

 

 

 

 

Skribent: Pär Uhlin

Postadress:
Grycksbo IF BK - Bandy
Pär Uhlin, Box 20
79020 Grycksbo

Besöksadress:
Pär Uhlin, Bergsgården 58
79191 Falun

Kontakt:
Tel: +46703725982
E-post: par.uhlin@dalaidrott...

Se all info