Hoppa till sidans innehåll

Nosework för andra gången!

07 OKT 2022 15:56
Nu är det snart dags för Nose-work i Grytgöl igen...
  • Uppdaterad: 07 OKT 2022 15:56

Nu är det snart dags för andra gångens Nose Work tävlingar!

Välkomna alla 80 ekipage!

 

Den sista helgen i oktober 2021 lanserades för första gången tävlingar i hundsporten Nose Work. På lördagen var det en tävling i samtliga moment och på söndagen en tävling i enskilt moment fordon i klass 1.

Det var en dundersuccé! Totalt 100 ekipage var med. Vi fick många nöjda vitsord och glada tack. Och när vi gjorde redovisningen av helgen, ville även vi fortsätta med dom i år igen.

Det kommer att vara två tävlingar i enskilt moment, på ena dagen kommer hundarna at söka av fordon av alla dess slag och på den andra dagen blir det inomhusmiljöer. Alla hundars sökarbete kommer att bedömas av dom två duktiga domarna från Värmland, Marie Bankhed och Maja Eker. Men dom kommer även bedöma samarbetet mellan en hund och sin förare. Ju bättre samarbete desto större chans att få en utmärkelse som kallas ”Särskilt Samspelt Ekipage”. Skulle ett ekipage få en sådan utmärkelse i varje sökområde (4 områden i en tävling) så skulle man till och med få ett hedersdiplom, men det händer inte ofta. Vad många har chansen att få däremot är ett diplom om dom får ihop 100 poäng och gör max 3 fel på tävlingen. I varje klass behövs tre diplom, sen kan man bli uppflyttad till nästa klass. Fyra klasser finns det, klass 1, 2, 3 och Elit.

Den sista helgen i oktober 2022 kommer alltså dessa tävlingar gå av stapeln. Det är 40 ekipage anmälda varje dag och tävlingarna kommer att vara i klass 1. Gömman som hundarna ska hitta kommer att bestå av en liten droppe eukalyptushydrolat som sitter på en q-tips eller en möbeltass som finns i en liten aluminium- eller plastbehållare med små hål i. Domarna kommer att gömma denna behållare någonstans, hundarna kommer att ha en viss tid på sig för att hitta den. Men det finns vissa förhållningsregler. Föraren får inte korrigera hunden, får inte dra i kopplet, inte säga nej till hunden, får inte röra något i området, och hundarna själva har också sina förhållningsregler: ingen påverkan på området, inte slicka, inte bita i saker, inga tassar på lacken (om dom söker av en personbil till exempel), inte kissa i området, etc. Och sen gäller det ju att förarna kan kunna läsa av sin hund när den har hittat. Så lite klurigt kan det vara.

Välkomnen tillbaka alla Nose Work ekipage till Björkliden i Grytgöl!

Och glöm inte: ”inga tassar på lacken!”    

Skribent: Dennis Jern
E-post: This is a mailto link

 

 

Postadress:
Grytgöls IK
Getryggen 175
61274 Grytgöl

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info