Hoppa till sidans innehåll

Turism & SevärdheterDet finns flera sevärda utflykts- och besöksmål i Grytgöl med omnejd. I väntan på en utförligare beskrivning nöjer vi oss här med en enkel uppräkning av saker och platser som är värda ett besök.

Björklidens Idrotts- och Festplats.

Här kan man beskåda fotbollsmatcher, skidtävlingar och varpatävlingar i den sunda och sanna idrottens tecken.  Sommaren 2009 arrangerades t o m SM i Varpa just här. 
På den traditionella festplatsen med samma namn, arrangeras festligheter, danstillställningar och pub- och musikaftnar på sommarhalvåret. 
2014 är arbetet med en nybyggnation av en restaurangdel med plats för ca 120 gäster klart. Anläggningen kompletteras också med ett komplett tillagningskök samt handikapptoaletter. Allt för skapa fler användningsområde och en förlängd säsong.

Bruksgatan i Grytgöl

Ett genuint industrimuseum, som står kvar med de allra flesta byggnader bevarade i sitt ursprungsskick, längs Emmaåns kraftiga flöde. Konstsmeden Micke Maasing har rustat upp den gamla smedjan som alltså fortfarande är i brukligt skick . Bruksmuséet är inrymt i den gamla mekaniska verkstaden.

 

Bruksvandringar

 

Grytgöls IK arrangerar varje sommar s k "Bruksvandringar" genom de historiskt intressanta delarna av Grytgöl. Vi följer då Emmaåns flöden och får ta del av all upptänklig informatiion om järnhanteringen i Grytgöl, verksamheter som har funnits och allt om de fina byggnader som fortfarande vittnar om brukets glansperiod, Curt Andersson är kunnig och inspirerande ciceron på dessa vandringar. Är Ni ett sällskap som skulle vilja beställa en guidad vandring så ring: Curt Andersson 0122-430 47Folkströms kyrka

Ett litet skogskapell i den gamla järnhanteringsorten Folkström. Kyrkan har tidigare också fungerat som skolbyggnad. Kyrkan är mycket populär som dop- och bröllopskyrka men är kanske mest känd för sin fantastiska orgel. Den är Sveriges äldsta bevarade handgjorda kyrkorgel och fungerar fortfarande väldigt bra.

Vandringsleden Gruvleden

En vacker vandringsled i en natur som minner om svunna tiders gruvdrift. Många intressanta gruvor passeras under den 10 km-långa vandringen. Svenska Folksportförbundet lanserar vadnringsleden i Internationella vandrarkretsar (IVV), vilket innebär många vandrare från när och fjärran. Startkort, karta och stämplar finner du i GIKs kansli, mitt i byn. Kartan kan du också ladda ner här. Karta över Gruvleden Vill du veta mer om vandringsleden GRUVLEDEN så ring till John Petersen 0122-432 66


Herrgårdsmiljön

Herrgården och intilliggande bruksparken mitt i Grytgöl är också en historiskt intressant plats att besöka. Än idag är kontoret för Grytgöls Bruk inrymt i den gamla fina kontorsvillan. Mitt emot ståtar den s k "Kupan" som är ett lusthus, byggt på toppen av en gammal slagghög. I kupan var Grytgöls första skola inrymd.

Älgsjön och "Dammen"

Grytgöls riviera är belägen några kilometer norr om samhället längs vägen till Kattala. Älgsjöns långa sandstrand och stora ytor för solande, picknick och lek lockar massor av badande människor sommartid.
Söker du svalka på närmare håll kan den lilla badplatsen vid Dammen, i slutet av Bruksgatan, vara fullt tillräcklig.

 

 

 

 

Uppdaterad: 07 JUN 2016 21:28 Skribent: Joakim Nyander

 

 

Postadress:
Grytgöls IK
Getryggen 175
61274 Grytgöl

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info