Hoppa till sidans innehåll

Dressyrsatsning


Under 2013 hade Gunnesby HSK sökt pengar genom Idrottslyftet för att kunna erbjuda våra unga medlemmar träning för Mads Hendeliowitz. Detta genomfördes under några härliga men svettiga dagar. Här nedan kan du följa Julia och Marwins träning med hennes egna ord och bilder!


Mitt namn är Julia Falkhede. Jag är 20 år gammal och studerar juridik på Handelshögskolan i Göteborg. På fritiden satsar jag helhjärtat på dressyren och mitt mål är att ta mig till SM för Unga Ryttare år 2014. Jag tävlar tillsammans med min häst Marvin i främst dressyr, upp till och med MSV A. Marvin är en 8-årig valack som vi köpte för snart två år sedan. Jag och Marvin har tillsammans tagit oss dit vi är idag då han knappt hade tävlat när jag fick honom.  

 MH träning JF

Tack vare att jag fått chansen att träna för Mads har både jag och Marvin utvecklats otroligt mycket på kort tid. Mads har lärt mig hur jag ska rida Marvin från grunden och därifrån har vi sedan kunnat jobba med alla rörelser upp till St Georges med rätt grundridning som utgångspunkt. Han har inte bara hjälpt mig med ridningen utan också mentalt så att jag har fått bättre självförtroende. Han har hjälpt mig att sätta upp en plan för min ridning för flera veckor framöver och då jag inte haft möjlighet att träffa honom på ett tag har jag kunnat ringa och stämma av med honom. Mads har visat stort engagemang för både mig och Marvin och har hjälpt oss att hitta Marvins skada och ”lånat ut” sin veterinär till oss för att Marvin skulle kunna få bästa möjliga veterinärvård. Hade det inte varit för bidraget från idrottslyftet hade jag, på grund av min ekonomiska situation som student, inte kunnat vara med och träna för Mads och jag hade inte heller varit där jag är idag med min ridning.

 MH träning JF

Helgen 23-24 augusti var min tredje träningshelg för Mads. Han har varit hos oss på Gunnesby vid ett tidigare tillfälle i våras och jag har varit uppe hos honom på Segersta i somras. Eftersom det är väldigt långt till Segersta där han bor är det jättebra att vi kan anordna träningar hemma på Gunnesby. Dessvärre är det ju väldigt dyrt att träna för honom. Vi är många ungdomar som vill träna för honom och det skulle vara jättebra om vi kunde fortsätta få bidrag som kan hjälpa oss att ha råd att träna för Mads.

 

Dag 1 för Mads Hendeliowitz - 23 augusti 2013

 MH träning 2013

 

Glad och taggad kom jag till stallet idag, i god tid innan min träning skulle börja för en gångs skull vill jag nog säga. Totta stod redan och borstade Marvin, snäll som hon är. Jag hade fått låna torrschampo av Johanna (Olausson) som jag tänkte testa på Marvin. Vi har haft ont om vatten i stallet hela sommaren och har därför inte fått tvätta hästarna. Jag fixade och donade, putsade av min utrustning och gjorde Marvin fin. Drygt en halvtimma innan min lektion skulle börja satt jag på Marvin och började skritta fram. Precis i tid. Träningen var ute i paddocken så man fick rida fram inne i manegen. Kvavt och varmt var det vill jag lova.

Jag skrittade fram honom på lång tygel som vanligt. Sedan gjorde jag honom aktiv och elastisk och checkade av reaktionsförmågan genom att få honom att gå fram så fort jag nuddade med skänkeln, så lite som möjligt. Jag brukar göra den övningen rätt ofta nu för tiden så han har blivit mycket bättre på det. Det är från clinicen med Mads uppe på Segersta jag lärt mig att rida så i början av ridpassen. Därefter kortade jag tyglarna och jobbade honom lite i skritten. Jag ställde honom mycket inåt och höll stödet på yttertygeln. Efter en stund av sådant arbete började jag trava honom. Jag red på åttvolter och riktigt böjde igenom honom. Han kändes ganska fin idag. Var hyfsat låg i formen redan från början. Jag red även lite skänkelvikningar över diagonalen och Marvin flyttade sig väldigt bra åt sidan. Därefter blev det galopp. Jag red honom på volter även här. Böjde honom mycket och såg till att han galopperade på bra. Jag gjorde lite ökningar och byten över diagonalen. Växlade en del mellan trav och galopp, dels för att stämma av så att han lyssnade på mina hjälper och dels för att tagga till honom lite. Innan jag gick ut till paddocken för att börja min träning fick Marvin en skrittpaus. Han var redan sjukt svettig. Jag tyckte nästan lite synd om honom för han hade ingen som helst aning om vad som väntade honom. Ett träningspass för Mads är ju rätt tufft.

 MH träning 2013

Jag började med att trava och galoppera runt i paddocken medan tjejen som skulle rida samtidigt som mig presenterade sig för Mads, eftersom hon inte tränat för honom tidigare. Därefter ville Mads höra lite om vad jag och Marvin gjort sedan vi sågs i mitten av juni. Sedan var det dags att sätta igång träningen. Mads började genast vara på mig. Stöd på yttertygel, bjöd inåt, in med framdelen och ännu lite rundare i formen. Både jag och Marvin tyckte att det var lite jobbigt och Marvin ville inte riktigt det jag ville hela tiden. Så vi började om från skritt och jobbade på samma sätt. Marvin blev lite bråkig men det var bara att driva på framåt och flytta honom åt sidan så han kom på andra tankar än att bråka med mig. När det till slut blev lite bättre gick vi över till galopp igen. Mads sa till mig att han måste vara helt lösgjord i skritten innan jag går över i någon annan gångart. Jag vet att Mads har sagt det innan och jag brukar försöka göra så också.

MH träning 2013

I galoppen var det kämpigt att få honom dit Mads ville. Samma ridsätt som innan. Stöd på yttertygel, bjöd inåt, in med framdelen och hela tiden få honom ännu lite rundare i formen. Marvin stretade emot ganska mycket och jag blev alldeles trött i armarna efter allt “stöd på yttertygeln”. Jag har haft problemet att Marvin inte varit på båda tyglarna. I höger varv går det jättebra att böja och ställa men i vänster varv går det mindre bra. Så nu sa Mads åt mig att strunta i stöd på ytter och bara böja honom inåt så att han accepterar vänstertygeln och blir lika i båda sidorna.

Efterhand kunde jag ta mer och mer på yttertygeln, men först och främst måste han vara på båda tyglarna. Jag red på fyra serpentinbågar och la en liten volt i varje båge. När jag bytte varv växlade jag mellan att göra enkelt byte och byte i språnget. Jag tyckte att den övningen funkade rätt bra faktiskt. Sedan gick vi över till en annan övning. Jag skulle rida på diagonalen, rakt fram, och rida som om jag skulle göra seriebyten. Men efter varje byte skulle jag lägga en liten volt. Alltså byte – volt åt höger – byte – volt åt vänster osv. Det blev lite mycket i mitt huvud för en stund och jag hann knappt lägga bytet förrän jag hade börjat med volten. Så jag saktade av till skritt, tog ett djupt andetag och började om. Det hade blivit riktigt kämpigt nu. Jag fick verkligen rida för att få Marvin att gå framåt och för att få honom att gå i den formen jag ville.

 MH träning JF MH träning 2013

Mads frågade om han fick hoppa upp på Marvin och känna på honom och det kändes som en bra idé. Är det någon dag han ska känna på Marvin så är det ju den första. Då vet han ju sedan vad som behövs jobbas på och hur man ska rida för att reda ut det. Mads red Marvin i säkert 40 minuter. Båda två var genomsvettiga. Utan att överdriva kan jag tala om att det droppade från Marvin. Det fanns inte en torr fläck på hela hästen. Men Mads tyckte i alla fall att han till slut hade blivit riktigt fin. Mads pratar väldigt mycket med hästarna när han rider, berömmer dom hela tiden även om dom inte gör något fantastiskt så får han dom att tro det. Otroligt bra tycker jag. Hästarna tror att dom är duktiga och blir mer positiva till att jobba. Mads red på det sättet han sagt åt mig tidigare. Han höll nästan bara stöd i vänstertygeln och flyttade honom mot högerskänkeln. Han red slutor och påbörjade piruettarbete för att få Marvin att riktigt jobba under sig. Mads såg till att Marvin inte ramlade inåt när han vände honom på en liten volt, utan höll emot med innerskänkeln. Mads fick Marvin riktigt rund och han galopperade på bra. Men man såg verkligen att Mads fick jobba. Marvin är inte direkt någon lätt häst om man säger så.

MH träning 2013

Jag tror att Mads egentligen hade velat att jag skulle sitta upp och känna på Marvin efter att han hade ridit igenom honom. Men Johanna var inte lika glad åt det. När vi satt och pratade om saker som handlade om Mads hörde han direkt vad vi sa, trots att han var i andra änden av ridbanan. Men när Johanna skrek till honom att det var dags att sluta rida hörde han plötsligt ingenting, haha. Men det är ju träning i morgon med så då får jag rida Marvin. Då har han förhoppningsvis hunnit vila upp sig dessutom. Hade jag varit Marvin hade jag nog gjort allt för att slippa Mads på ryggen en dag till, så vi får hoppas att det inte blir lika jobbigt i morgon.

  MH träning 2013

Jag var nöjd med Marvin och glad att Mads hade ridit igenom honom. Efter lektionen fick Marvin gå i skritten en bra stund för att varva ned efter den jobbiga träningen. Därefter svampade vi av honom rejält, vilket han nog tyckte var väldigt skönt. Jag stretchade Marvin innan jag ställde honom i skritten också, på det sättet Linda (Ovdal) sagt till mig.

 

 

Dag 2 för Mads Hendeliowitz – 24 augusti 2013

  

Trots väldigt lite sömn inatt vaknade jag pigg och glad kl 06:00 och satt i bilen på väg till stallet kl 06:20. Träningen skulle starta kl 07:30 och jag hade lite att fixa innan med häst och utrustning. Jag hade bestämt att jag bara skulle rida fram i drygt 20 min idag. Eftersom jag, och Christina (Storm), skulle rida så tidigt var vi i stallet innan stallpersonalen och fick fodra alla hästar innan också.

Klockan var nog nånstans runt tio över sju när jag satte mig på Marvin och började skritta fram. Jag började ganska snabbt jobba med honom i skritten på samma sätt som igår. Marvin var lite bråkig, precis som igår, men jag drev på framåt och försökte få honom tycka det var kul att jobba genom att göra volter och flytta honom åt sidorna.

MH träning 2013

Jag hann bara trava lite innan Mads kom och det var dags att starta träningen. Men han kändes okej det lilla jag hann trava. Försökte först och främst se till att han travade på framåt ordentligt och därefter böja honom inåt och få honom jämn på båda tyglarna. När Mads kom började vi där vi slutade igår. Mycket stöd på vänster tygel, in med framdelen och kunna ta mer och mer stöd på yttertygeln. Målet var att få honom eftergiven och riktigt rund och fin. Han bråkade lite i traven som han kan göra ibland, så vi gick över till galopp istället som han har mycket lättare för. Vi gjorde samma övningar som igår. Marvin kändes fruktansvärt seg. Jag fick riktigt sparka igång honom med jämna mellanrum, för så fort jag slutade vara på honom med skänklarna så dog han.

Det blev ingen lång träning idag. Mads tycker verkligen att jag red bra och gjorde allt som han sa till mig, Marvin ville helt enkelt inte idag. Mads tyckte inte att Marvin var dum utan att det snarare var så att något satte stopp. Mads tyckte att Marvin hade blivit bra i galoppen igår, men inte i traven. Han nöjde sig med galoppen igår ändå för han trodde att Marvin skulle vara bättre idag. Men han var nästan sämre. Han tyckte egentligen att Marvin gick bra för att kunna gå MSV B. Men jag vill ju längre än så, och då måste han bli ännu bättre i formen.

MH träning 2013

Dessvärre så verkar det ju vara något som är fel. Så kommande vecka blir det bara lösgörande arbete och sedan åker vi upp till Mads nästa söndag för att träffa John Österdahl, Mads veterinär.

Uppdaterad: 07 JUN 2016 20:05 Skribent: Julia Falkhede

Postadress:
Gunnesby HSK - Ridsport
Saga Stokholm, Brämaregatan 2a
41704 Göteborg

Besöksadress:
Saga Stokholm, Brämaregatan 2a
41704 Göteborg

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link...

Se all info

<a href="http://clk.tradedoubler.com/click?p=23365&a=2176386&g=20751698&EPI=11271&url=https://www.svenskaspel.se/grasroten/forening/28884-gunnesby-hsk" target="_blank"><img src="http://impse.tradedoubler.com/imp?type(img)g(20751624)a(2176386)" border=0></a>