Hoppa till sidans innehåll

Långträskloppet Corona Edition

14 NOV 2020 00:16
 • Uppdaterad: 14 NOV 2020 00:16

Långträskloppet gör comeback!

En gång i tiden, långt tillbaka på det föregående seklet, så tävlades det i vem som var snabbast runt Långträsket söder om Gustavsberg. Start och mål var naturligtvis beläget vid den numera  rivna stugan vid Norrängen, som tjänade som klubbstuga och "pörte" åt orienteringssektionen då det begav sig. För att göra det lite  klurigare vägvalsmässigt så hade man en kontroll uppe på Norrängsberget som skulle passeras innan respektive efter rundning av Långträsket. Under 80-talet när undertecknad gjorde debut var det alltsom oftast Janne Dahlgren som ordnade kontroll, och stämpling skedde med ett spelkort som var uppsatt bredvid skärmen. Minns att spader dam var med flera gånger. Naturligtvist skiftades kortet mellan första och andra passage. I övrigt fritt vägval. Detta var långt innan väg 222 respektive "nya" Ingarövägen klöv det vackra Farstalandet i kvadranter.

När ovan nämnda vägar var på plats, och med det allt mindre nyttjandet av den gamla klubbstugan, så gjordes ett försök under några år med ett alternativ under namnet "Ösby Träsk-loppet". Initiativtagare då var den framlidne legendaren Björn Nordin (som för övrigt strängade den 10 km långa reflexbanan på Farstalandet som det fortfarande finns rester kvar av. Mer om detta vid ett annat tillfälle). Snabbast runt Knuts Hav och Ösby träsk var det som gällde, med start och mål vid Ekvallen.

Nu i Coronatider så är det dags att med teknikens hjälp återuppta dessa ärofyllda träningstävlingsrundor!  

Upplägget är enkelt:

 • Tre banor finns (längd fågelvägen):
  • Långträskloppet Trad. (6,7 km)
  • Långträskloppet 2020 (6,7 km)
  • Ösby Träsk - Knuts Hav (6,2 km)
 • Spring när du vill under November-December, ladda upp ditt spår på Livelox.
 • Start och mål på respektive plats. Passera givna kontroller (se Livelox), i övrigt fritt vägval.
 • Obegränsat antal starter per individ (om Livelox tillåter...)
 • Ingen startavgift.

Pannlampa är tillåtet, den veke springer i dagsljus... Låt vara att Långträsklopp respektive Ösby Träsk-lopp avgjordes i dagsljus, då de gick av stapeln i tiden mellan hägg och syrén. Men nu är vi i höstmörkret och i tid med behov av upplysning, så Liljeholmen, Mila och LedX är mer än välkomna!

Snabbast runt Långträsket genom alla tider lär ha varit Mats Söderlund, med en tid långt under 30 minuter. Möjligen med hjälp av väg 222 under byggnad, men huruvida detta är sant eller inte är höljt i dunkel. Kan hända att GOK:s lokalredaktion i Gävleborg har uppgifter tillgängliga i något arkiv om hur det verkligen förhöll sig.

I början av januari koras snabbaste löpare samt mest intressanta vägval.

Med önskan om en god tur på det en gång än fagrare Farstalandet! 

Skribent: Martin Bellander
Epost: Adressen Gömd

Postadress:
Gustavsbergs OK - Orientering
C/o Jan Lavén, Kvarntorpsvägen 15
13441 Gustavsberg

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info