Hoppa till sidans innehåll

Utrustning


Här försöker vi samla det viktigaste vad gäller utrustning när man börjar springa orientering.

Kläder:

- Långbyxor, som inte blir för tunga när det är blött. Löpartights är vanligt.

- Tröja med kort eller lång ärm.

Det är ett krav att ha långbyxor och tröja som täcker axeln (regel som har sitt ursprung från gulsotsproblem bland orienterare en gång i tiden).

Klubbkläder: Se separat sida under Medlemmar/Klubbkläder

Skor:

Vanliga löparskor fungerar bra så länge man springer mycket på stig. Ju mer man springer i skog, desto bättre är det att ha orienteringsskor. Finns med gummidobb eller med "dubb i dobb", dvs ståldubb ungefär som på vinterdäck, ger bra grepp på berghällar och då det är blött. Förutom att orienteringsskor har bättre grepp än löparskor så tar de upp mindre vatten=lättare plus att har de tunnare sula, vilket innebär att foten inte kommer så högt upp vilket i sin tur minskar risken för fotledsvrickningar. Nackdelen är sämre dämpning, något man bör tänka på om man springer på hårt underlag (vintertid bör man alltså vara försiktig med att springa med orienteringsskor på väg, även om det ger bra grepp när det är halt ute).

Kompass:

Vi rekommenderar tumkompass, t.ex. Moscow 11XL, Silva 6 Nor,

SI-pinne (SI = SportIdent):

Liten plastpinne med ett chip i. Används för att stämpla vid kontroller på tävling (ibland även på träning). Kan beställas på sportident.se, Vi rekommenderar SI-card 8 (eller 9 i andra hand).

Definitionshållare:

På tävling har man kontrollbeskrivningen/definitionen löst (för att slippa vika om kartan), och har den då i en speciell definitionshållare på armen. Det finns olika modeller, Vapro O-race är den dyraste (ca 120 kr) men är kanske den som är mest funktionell.

Pannlampa:

Finns i alla prisklasser, från ett par hundra till 7-8000 kr. Det finns några saker att kolla tänka på innan köp. Dels ljusstyrkan som brukar anges i lumen. En värstingpannlampa har upp till 6-7000 lumen, en enklare kanske bara 100-200 lumen. Ibland står det även angivet ljuslängd, men inget om hur starkt ljuset är på det avståndet. Springer man grön eller vit bana klarar man sig med ett par hundra lumen (men det är roligare med lite bättrre lyse). Ska man ut i terrängen så vill man garanterat ha bättre ljusstyrka. Har man för svag lampa kan det dessutom vara svårt att se reflexerna på kontrollerna.
Det andra är hur robust pannlampan är. Det brukar tyvärr speglas av priset, de pannlampor som håller bättre är oftast de dyrare pannlamporna. Ett gott råd är att vara varsam med lampan, framför allt kring kontakter där sladden lätt blir hårt belastad och då går ledarna ofta av.

XXL-Sport shar ofta prisvärda pannlampor, kolla på deras hemsida. Dels under rubriken pannlampor, men även under rubriken cykellampor & multisport. Deras Magic shine-serie brukar ge mycket lumen för pengarna, t.ex. MS-602 1000 för 399:-. Sen kan man kolla på orienteringsbutikerna på nätet, se nedan. Clas Ohlson och Biltema funkar också, men där bör är rådet att vara vaksam på de billigaste modellerna.

Köp av utrustning:

- Orienteringsspecialisten på Kungsholmen

- Ute på de flesta orienteringstävlingar

- www.olspecialisten.se

- www.letro.se

- www.sportident.se

- www.ncsport.e-butik.se

-https://smsport.se

Uppdaterad: 24 OKT 2017 21:42 Skribent: Martin Bellander

Postadress:
Gustavsbergs OK - Orientering
C/o Jan Lavén, Kvarntorpsvägen 15
13441 Gustavsberg

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link...

Se all info