Hoppa till sidans innehåll

Projektet Klinten Kultur


Projektet skapades av Ulrika Mickels Nord och sträcker sig över fem år. Genomförandet startade 2011 och avslutas 2015.

Syftet är att ge människor med autism möjlighet och mod att stå i centrum och framträda i föreställningar på allra högsta nivå. Detta blir möjligt att genom att de får samarbeta med några av de mest framstående scenkonstnärerna som finns. 

Projektets första koreograf heter Emma Ribbing och skapade en  dansföreställning tillsammans med ungdomarna som framfördes på Hässleholmsfestivalen 2011.

Från föreställningen.

 

Det susar i säven

2012 framförde Klinten Kultur en maskteaterföreställning för barn byggd på Kenneth Grahames bok Det susar i säven. En av Sveriges bästa maskmakare My Walthers gjorde maskerna och arbetade med föreställningen tillsammans med ungdomarna.

 

Hästdans på Hovdala

År 2013 sattes en dansföreställning upp i skogen ovanför slottet vid en gammal vacker ruin som kallas Biblioteksruinen. Föreställningen baserades på en historia från tiden då  byggnaden som nu är en ruin uppfördes och huvudperson var slottets dåvarande ägare. Ett danskompani från New York med koreograf JoAnna Mendl Shaw i spetsen kom och samarbetade med Klinten Kultur. I föreställningen deltog också hästarna Freja, Manno, Gul och Nicke.

hästdans 2

 

Nattdans på Hovdala

Trummor, eld och återigen hästar och dans blev ingredienserna i föreställningen år 2014 som denna gång hade Hovdalas borggård som spelplats. Denna föreställning byggde inte på en historia utan ville vara en rit för kraft och styrka. The Equus Project med koreografen JoAnna Mendl Shaw var återigen med och utformade föreställningen. En dansare från Schweiz och två från Sverige var också med. Trummor var en viktig del av föreställningen. Klinten Kultur hade övats att trumma på djembetrummor inför föreställningen av en mycket renommerad slagverkare som heter Tina Quartey. Hon spelade dessutom trummor och andra rytminstrumment under föreställningen. Klinten Kulturs medlemmar hade också tränats i eldhantering av eldkonstnären Amanda Van Rheinberg. Amanda planerade och ledde elddelen av föreställningen.

nattdans 1

nattdans 3

 

Uppladdningen för projektets finalföreställning Människohästar på Hovdala är nu i full gång. Bilderna är från första övningstillfället på platsen där cirkustältet som föreställningen ska äga rum i ska stå. Scenograf Marta Cicionesa och regissör Mariana Araoz var då för första gången på denna plats tillsammans med Klinten Kultur. Den 25 juli kl21.30 kommer premiären att börja. Christer som är pappa till Kristoffer i Klinten Kultur tog bilderna nedan.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Uppdaterad: 08 JUN 2016 07:09 Skribent: Anna Ask

komplettass_logo

handihand logga vit   

 

  logga Kompis ass

 

 intersport logga

 

idrott för alla

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

      

 

 

Samarbetspartners

skåneidrotten

 

 

logo

norräng

Postadress:
HIF Klinten - Parasport
Löjtnant Granlunds väg 12
28152 Hässleholm

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info