Hoppa till sidans innehåll

Segelafton med Gransegel


På segelaftonen den 26 februari hade vi besök av Noel Barkelius från Gransegel. Noel är seglare och segelmakare och visade på stor kunskap och erfarenhet inom segelmakeri, -hantering och -trimning. Vi var 13 stycken från klubben som lyssnade, ställde frågor, fikade och ställde mer frågor.

Segelafton_1

Noel berättade om segelmakeri och en hel del om material, segelform och -modeller, tillverkningsmetoder och rätt segel till respektive båt. Vi fick bland annat tips på hur man bör skota en gennaker i förhållande till storseglet och vilka segeltyper som passar i olika vindriktningar. Vidare pratade vi om olika rullsystem, utformning av storsegel, material på fall, uppbyggnad av segel utifrån kraftpåverkan i dessa, skillnaden mellan undanvindsegel och genua, SRS-tal och hur det i stort påverkas av olika segelkonfigurationer samt mycket mer om segel.

Segelafton_2

Noel utgick till viss del ifrån shorthandsegling som i mångt och mycket påminner om cruising-/familjesegling. Inom shorthandsegling kappseglar man med en eller två personer på båten, vilket ju också ofta är antalet som aktivt hanterar segelbåten vid cruising-/familjesegling. Det innebär att man i stor utsträckning kan tänka shorthand när man utrustar sin segelbåt. Få personer ska kunna hantera båten, vilket är lämpligt att tänka på när man funderar på vilken typ av segel man behöver.

Vi fick också en del tips till kommande tisdagsseglingar, bland annat vad gäller SRS-systemet. På Segelförbundets hemsida kan man läsa mer om SRS-systemet.

Ett stort tack till Noel för att han kom och delade med sig av sina kunskaper.

Jonas Andrae Johansson
Segelsektionen 

Det finns inget album kopplat till denna sida.
 
 

 

HBS Segelsektion ingår i Upplands SeglarFörbunds projekt UppLyftet. Vi är en av Upplands ungdomsvänliga klubbar som kommer att erhålla hjälp och stöd från USF och RF för att öka och höja nivån på vår ungdomsverksamhet.

Postadress:
Håbo BS - Segling
Box 17
74621 Bålsta

Kontakt:
Tel: 0171-467075
E-post: This is a mailto link

Se all info