Hoppa till sidans innehåll

Klubbens historik


HAGAFORS TK 1965-2010

 

Hagafors Tennisklubb bildades 1965 och vid starten var medlemsantalet 11 personer för att nu vara uppe i ca 120. Att tennisen kom till Hagafors var en följd av Jan-Erik Lundquist-haussen som grasserade i hela landet, vilket också Hagafors drabbades av.

 

 


Den första styrelsen som bildades i februari 1965 bestod av Kjell Karlsson (ordförande), Östen Lindberg (vice ordf.), Leif Claesson (kassör), Andreas Fransson (sekr.) och Claes-Göran Bertilsson.
En brist avhjälptes 1968 då en omklädningspaveljong byggdes. Tidigare hade samlingslokalen Klinten och bastun fått tjäna som omklädningsrum.

I ett historisk perspektiv kan man säga att verksamheten som har bedrivits med framgång utöver tennis är bordtennis  där klubbens spelare dominerade i Vaggeryds korpen under flera år på 60- och 70-talet.
Tipspromenader har under flera årtionden varit ett populärt inslag i verksamheten, som också gav en inkomst. Klubben drev under många år ortens bastu som också gav ett bra ekonomiskt tillskott.


Tävlingsverksamheten har alltid varit livlig i klubben. Det första serielaget som var med redan 1966 bestod av Östen Lindberg, Claes-Göran Bertilsson och Alf Beiving. Då nätet inte var helt färdigt runt banan spelades seriematcherna på Hooks Herrgård.
Redan 1968 vanns första seriesegern. Det har sedan blivit åtskilliga seriesegrar sedan den första historiska segern.

Klubbmästerskapet har funnits i klubbens verksamhet sedan1965. Flest titlar i senior klassen har C-G Bertilsson med 16 titlar som säkert är ett svårslaget rekord. Som lite kuriosa kan nämnas att startavgiften till det individuella klubbmästerskapet 1969 var 3 kronor som skulle betalas innan första matchen spelades.

Hagafors Open/Hagaforsdubbeln
Klevshults dubbelmästerskap vanns 1970 av C-G Bertilsson och Östen Lindberg. Denna tävling fortsatte 1973 i Hagafors Tennisklubbs regi. Tävlingen har sedan blivit känd i hela Tennis-Småland som "Hagaforsdubbeln".
 
Tennisbanan har inte enbart varit populär bland ortsbefolkningen utan utnyttjas i hög grad av semesterbyn "Hapimag" som bebos av holländare, schweizare och tyskar.

Någon Björn Borg har ännu inte spårats men 1974 startade en tennisskola för nybörjare med ledare från den egna klubben. Tennisskolan har hållits vid liv sedan dess och Peter hasselgren var under många år den självskrivna ledaren.
Klubbens tävlingsspelare har periodvis fått hjälp med träning utifrån. Bland andra har Jan-Åke Carlsson, Rolf Bergström, Stefan Gustavsson och P-O Lorentzi varit tränare i klubben.

Huvudsaken är väl inte att skapa någon Björn Borg eller Stefan Edberg utan att alla medlemmar finner glädje och gott kamratskap i den globalaste av alla sporter som förr var vit men nu är ganska färgad. 

 

 

Uppdaterad: 08 JUN 2016 07:23 Skribent: Claes-Göran Bertilsson

 

 

 

 

 


sydved

Postadress:
Hagafors TK - Tennis
Claes-Göran Bertilsson, Västkustvägen 15
31272 Skummeslövsstrand

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info