Hoppa till sidans innehåll

Barn- och ryttarmärkena


NAMNBYTE AV RIDGRUPPERNA

 

Till höstterminen kommer de flesta ridgrupper att byta namn men man rider kvar i sin ordinarie ridgrupp som vanligt.

 

Anledningen till denna ändring är att vi vill följa Svenska ridsportförbundets riktlinjer inom ryttarens utbildning och utvecklingsnivåer. Vi vill alltså höja elevernas kunskapsnivå i både ridlära och hästkunskap för att på ett säkrare sätt hållas med djuren.

Tanken är att eleverna kommer att följa utbildningsnivån och ta märkena i tur och ordning. Innehållet i grupperna kommer att vara detsamma som nu men med ett nytt namn. Så här blir de nya namnen på grupperna:

 • Ridlekis -> Ridlekis

 • Nybörjargrupp -> Nybörjargrupp

 • Grupp I -> Fortsättningsgrupp

 • Grupp II -> Märke I

 • Grupp III -> Märke II

 • Grupp IV -> Märke III

 • Grupp V och Specialen -> Märke IV

 • Vuxengrupp -> Senior från och med exempel märke 2 eller 3 och uppåt

 

Namnet på gruppen ändras nu till höstterminen och sedan kommer detta ske under en övergångsperiod. Målet är att alla kommer till den utsatta kunskapsnivån som är ställd till just sin grupp. Man kan inte bli nedflyttad från sin nuvarande grupp, men för att få gå upp i grupp ska kriterierna för det märket vara uppfyllda samt ha ridlärarens godkännande. Läs mer om Gruppindelningarna på hemsidan eller anslag i stallet.

 

I Nybörjargrupp tar eleverna Barnmärkena upp till Gulahästen och i Fortsättningsgrupp tar man upp till Silverhästen. Sista Barnmärket Guldhästen tas i gruppen Märke I och sedan går man vidare till Ryttarmärke I. Rider man nu i grupp III och uppåt börjar man direkt med Ryttarmäkena. Är man osäker på vilket märke man tagit kan vi ha noterat detta hos oss, om inte börjar man med det första ryttarmärket och jobbar sig uppåt. För att veta vad varje märke innehåller och förväntas av eleverna kan man läsa mer via länk på vår hemsida eller anslag i stallet.

 

Märkestagning sker på utsatta tider på exempel Kunskapsveckorna, under kurs- och ridlägerverksamheten, avslutningstävlingar samt privatlektioner. Man följer denna ordning i märkestagningen samt om man senare ska gå upp i grupp:

 1. Läser på och tränar på det som förväntas klaras av

 2. Anmäler sig till märkestagning för Barnmärkena eller bokar tid med klubben för att skriva det teoretiska provet (Det gäller endast Ryttarmärkena)

 3. När detta prov är godkänt bokar man tid med ridskolan för ridproven

 4. Alla delarna i märkena ska vara godkända för att kunna få flytta upp i grupp samt att ridläraren gett godkännande.

 

Tillsammans kommer vi främja god horsemanship och tryggare miljöer för såväl ryttare och hästar <3

 

Här finns länk till Barnmärkenaoch här hittar ni mer information om Ryttarmärkena

Uppdaterad: 22 MAJ 2019 22:30 Skribent: Lotta Jonsson
Epost: Adressen Gömd

Postadress:
Hageby RK - Ridsport
Vrinnevi Gård
60360 Norrköping

Kontakt:
Tel: 0730256248
E-post: This is a mailto link

Se all info