Hoppa till sidans innehåll

Här diskuteras allt karate releterat


A

Många i klubben tror säkert att i och med att jag får möjlighet att inleda en krönika som börjar på bokstaven ”A” så kommer den att handla om min älskade Aikido. Eftersom jag inte vill tråka ut mina vänner på klubben om en lång avhandling om just det ämnet, så har jag bestämt mig för att ”A” ska handla om:

Attityd

Attityd är A och O när man håller på med sport. Vad man än tränar, så ska man försöka att komma ihåg att man är en representant för klubben när man är ute och tävlar eller är på träningsläger.

Det säger sig självt, att man inte kan uppföra sig som Kalle Anka på en tävling. Det är respektlöst, och i värsta fall tappar både dina vänner och dina motståndare respekten för dig. Då kan det hända att din motståndare kommer att leta efter ”hål” i din rustning. Och hittar han/hon det, så kommer de inte att hålla tillbaka med att försöka psyka dig innan matchen ens har börjat.

Och då har ni förlorat, innan första sparken och slaget har utdelats.

Vad är då rätt attityd, frågar ni?

Känner man under träningen att det är jobbigt. Det kan vara som för mig, att balansen kanske inte är den bästa. Eller att sparkarna kanske skulle kunna komma lite högre upp.

Det finns en sak som man ska upprepa som ett mantra då, och det är det som min vän Kenneth Knutsson slog in i mitt huvud under otaliga aikidolektioner: ”DET KOMMER!!”. Ge aldrig någonsin upp, för att något är svårt. Fortsätt träna för att det är svårt!

Hjälp dina vänner när de tvekar, ge dom en klapp på axeln när det går dem emot på tävlingar eller på träningar. Gläds i med- och motgångar.

Attityd handlar om att ta en vinst eller en förlust med samma grace. Det gäller att man accepterar förlusten med en bugning. Men inombords, så ska man tänka: ”Jag kommer tillbaka nästa gång”.

Och det kommer jag också att göra, med nästa krönika.

Uppdaterad: 26 AUG 2015 10:09 Skribent: Stefan Grundin

Postadress:
Hagfors Chowa KK - Karate
Österrike 41
68391 Hagfors

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: hagforskarate@gmail....

Se all info