Hoppa till sidans innehåll

DM i Skidorientering, Kil, 30-1

30 JAN 2011 17:07
Uppför och nerför på Frykstahöjden och i Lökeneskogen
  • Skapad: 30 JAN 2011 17:07

Idag, söndag, 30/1, anordnade Kils OK Distriktsmästerskap i Skidorientering, men start och mål vid Frykstastugan, Kils OKs och Kils SFs klubbstuga. Hagfors SF var repräsenterade genom Jan och Kalle Dalheimer.

 

Banorna var delvis förlagda i området runt Frykstastugan, men hade också en del på andra sidan grusvägen till Frykenbaden, mot gården Fallet där vi hade tävlat i fotorientering två gånger under sommaren. Just den där biten var ganska tuff, med djupa raviner att ta sig nerför och sedan uppför igen. Runt Frykstastugan var det mera flackt och lättåkt, i fin gles barrskog. För att komma från det ena området till det andra fick man korsa en väg som hade grusats rejält, och för att skapa rättvisa förhållanden mellan de som brydde sig om sina skidor och dem som inte gjorde det, var det obligatoriskt för alla att ta av sig skidorna när man korsade vägen. Här fanns det givetvis tid att spara genom bra vägval så att man inte behövde korsa vägen i onödan.

 

Det blev många diskussioner i skogen efter en liten arrangörsmiss där två kontroller hade blivit utbytta så att kodsiffrorna inte längre stämde. De enda som inte drabbades av detta var de som ändå aldrig kollar kodsiffrorna, men sådant gör ju inte vi!?

 

Jan i H16 hade en bana på lite drygt 7 km, och för första gången fanns det ett kartbyte med. Han åkte fort, men bommade en del i bakre delen, samt drabbades av stämpelstrul två gånger. Första gången märkte han det i tid och kunde stämpla med stiftklämman, men andra gången märkte han det inte förrän han hade gått i mål, och blev således inte godkänd, trots att han hade setts vid kontrollen i fråga av en funktionär som hanterade kartbytet bara 50 m därifrån. Men sådana är reglerna.

 

Jag (Kalle) åkte en 5 km-bana i Öppen 2, men kände mig trött nästan hela loppet igenom. Skidåkningen stämde inte alls (även för mina begränsade ambitioner), orienteringen flöt dock på bra, men undantag för två mindre trötthetsbommar mot slutet, som det inte kostade alltför mycket tid. Jag kom till slut på en femte plats av sju, och klarade min egen målsättning (inte mer än 50% över segertiden) med bara några sekunders marginal.

 

Med tanke på att det var vår sista genrep inför USM och VSM i Sundsvall om två veckor hade man önskat sig att det hade gått lite bättre. Men å andra sidan kan det bara gå uppför nu.

 

Några dagar efter Sundsvall får vi sedan prova på något nytt i orienteringsväg: Ulvsby IF anordnar nattskidorientering. Om det bara blir hälften så roligt som det låter, så kommer vi att ha skidkul!

Skribent: Matthias Kalle Dalheimer

  

             VÄLKOMMEN TILL HAGFORS SKIDFÖRENING 

 

 

 

    

Postadress:
Hagfors SF - Skidor
Fredrik Svensson, Videvägen 5
68333 Hagfors

Kontakt:
Tel: 056314644
E-post: This is a mailto link

Se all info