Hoppa till sidans innehåll

Skidorientering Tuggelite, 16/1/11

16 JAN 2011 18:55
Regnet, det bara öser ner
  • Skapad: 16 JAN 2011 18:55

Att man åker i regnet till en orienteringstävling är kanske inte speciellt ovanligt. Att åka i 6 plusgrader och regn till en skidorienteringstävling känns däremot lite konstigt. Vädergudarna verkar vara lite arga mot skidorienteringssporten, det här är andra helgen i rad där det regnar på söndagen när det är dags för skidorienteringstävling, efter att ha varit bra väder dagen innan på längdåkningstävlingen. För att ändra på det offrade vi lite silverklister (det enda som det gick att få fäste med idag) på vädargudarnas altar, och regnet upphörde faktiskt lagom till tävlingens början.

 

Kombinationen av snöfallet natten innan och regnet hela tävlingsmorgonen var ju inte precis bra för spåren. Det var svåråkt, man sjönk ner rejält, och fick inte mycket gratis, inte mycket glid här inte. Däremot hade vi så mycket klister under skidorna att man kunde gå uppför backarna i valfritt tempo... Flera av spåren var förstörda eller knappt körbara, så vägvalet gällde mer att hitta åkbara spår (och helst sådana där andra hade redan åkt) än att hittade kortaste vägen. På ett ställe skulle jag (Kalle) över vad jag trodde var en c:a en meter hög snöklädd jordvall, det visade sig dock vara en meter snö vilket jag märkte när det gick mig till låren - jag fick välja en annan väg.

 

För att skapa rättvisa förhållanden ändrade arrangörarna från den planerade intervallstarten till massstart i två grupper, först alla herrar i alla åldrar, sedan 10 minuter senare alla damer i alla åldrar. Start och mål var vid Grava SKs skidstadion, precis där Grava sprinten gick för åtta dagar sedan. Startpunkten var på toppen av sista backen i denna tävling, så den fick man klättra uppför till att börja med. Annars var det mest ganska flackt, då mycket av banorna gick på Bryngfjordens golfbana.

 

De svåra förhållandena gjorde att det blev mycket långa åktider för de flesta. I många klasser låg segertiden på över en timme!

 

Hagfors SFs deltagare var:

 

Tim Dalheimer i H12 (2,7 km): Tim hade stora problem idag, han tappade sin SI-pinne inte mindre än tre gånger och fick åka tillbaka och leta den. (Vi måste lösa kombinationen av SI-pinnar och skidhandskar bättre...) Tillsammans med några orienteringsproblem blev det en rejäl långtur för Tim, som ska ha en stor eloge för att inte ge upp och fortsätta ända in i mål. Han kom på 3:e plats i H12 efter en åktid på hela 95 minuter

 

Jan Dalheimer i H16 (6,7 km): Som förra helgen var Jan enda deltagare i sin klass och på så vis vann han den, han fick åka långt långt mot Dye-gården och tillbaka och var ute i 80 minuter.

 

Kalle Dalheimer i Ö2 (4,7 km): Bommade som förra helgen ingenting i orienteringen men desto mer i skidåkningen, kom på en 2:a plats med en åktid på 65 minuter.

 

Nästa möjlighet till skidorientering är SM/JSM i Säter, Dalarna, nästa helg. Det finns ungdoms- och öppna banor, och vi ska dit! Ska du med?

 

 

 

 

Skribent: Matthias Kalle Dalheimer

  

             VÄLKOMMEN TILL HAGFORS SKIDFÖRENING 

 

 

 

    

Postadress:
Hagfors SF - Skidor
Fredrik Svensson, Videvägen 5
68333 Hagfors

Kontakt:
Tel: 056314644
E-post: This is a mailto link

Se all info