Hoppa till sidans innehåll

Svarta Natta i Ulvsby, 15/2

16 FEB 2011 08:57
DM-Guld och -Silver till Hagfors
  • Skapad: 16 FEB 2011 08:57

Igår, 15/2, avgjordes DM i Nattskidorientering, också kärleksfullt kallad för "Svarta Natta", i Ulvsby norr om Karlstad. Nattskidorientering är alltså precis vad namnet säger: Skidor, kartställ, karta, pannlampa, och ut i skogen, hitta kontroller (reflexstavar, som i nattfotorientering), stämpla med SI-pinne, flåsande in i målet.

 

Jämförd med helgen i Sundsvall var det här en helt annan karaktär. Det är var ju inte många stigningar här (någonting som speciellt jag var tacksam för...), mycket av banorna gick ute på åkrar och ängar, bara en mindre del i skogen. Och spårsystemet var inte speciellt utbyggt heller, det var långa sträckor utan något vägval alls. Det betydde givetvis också att man fick vara väldigt noga med de få vägvalen man gjorde, ett dumt val där skulle ha betytt långa omvägar.

 

Eftersom bara en mindre del av banan gick i skogen var det oftast inte beckmörkt heller, det var mycket ljus från kringliggande gårdar, förbipasserande bilar osv.

 

Spåren var skotertryckta, men inte sladdade, vilket gjorde det ganska jobbigt eftersom man sjönk ner några centimeter vid varje skär (i alla fall när man bär runt på min vikt, Tim verkade mer dansa ovanför snön). Dessutom var det på de bredare spåren som hade körts upp med två skotrar i bredd alltid en liten snövall emellan skoterspåren vilket ytterligare försvårade skejtåkningen. Jag kom till slut på att det funkade (för mig i alla fall) bäst med Peltonen-stilen, så som skejtåkningen kom till i mitten på 1980-talet: En skida rakt fram, en skejtande åt sidan, då kunde jag hålla mig till ett skoterspår utan att behöva genomskära snövallen emellan vid varje skär.

 

Sista kontrollen låg på en kanske 6 meter hög punkthöjd, en stor snöhög mitt på Ulvsby IFs plan framför klubbstugan. Man fick, tröttkörd som man var, ta sig uppför den, och sedan brant nerför in i mål. En kul idé, med bra fototillfällen.

 

Hur det gick? Jan tävlade i H16 i ensam majestät som vanligt, men det beslutades att han skulle tilldelas DM-Guld ändå eftersom han har tävlat i samtliga skido-tävlingar som arrangerades i Värmland i år. Hans bana var 6700m lång. Tim tävlade i HD12 (H12 och D12 hade slagits samman på grund av få deltagare), en bana på 3000m, och kom på andra platsen och fick således DM-silver. Själv valde jag att tävla i Ö1 så att jag hade samma bana som Tim och kunde skugga honom lite på avstånd. Det visade sig dock att vara helt onödig, och efter ungefär halva tävlingen hade jag också tappat kontakt med honom, och han tog sig in i målet där Tanja väntade på oss cirka en minut före mig.

 

Detta var också sista tävlingen i Värmlands Ungdoms Cup (VUC), en serietävling med samma regler som Lilla VM i vanlig fotorientering. Officiella resultat har inte publicerats än, men det går ju att räkna ut utgående från resultatlistorna i Deje, Grava, Kil och Ulvsby, och enligt detta så har Jan vunnit H16, och Tim kommit 2:a (bland 5 deltagare) i H12. Mer om detta när resultaten har publicerats.

 

Nu är det tyvärr slut med skidorienteringen i Värmland för den här säsongen. Några tävlingar återstår dock i Dalarna, bland annat i Falun till helgen. Och så VM i Tänndalen i mars.

 

Jag vill gärna avsluta denna rapport med ett citat som jag hittade på orienteringsförbundets hemsida, ur en intervju med ingen mindre än Helena Jansson: "Det svåra med skidorientering jämfört med vanlig orientering är att man utöver orienteringen också ska hålla koll på två skidor och två stavar, det går extremt mycket snabbare jämfört med att springa. Jag är grymt imponerad av dem som är duktiga i skidorientering."

Skribent: Matthias Kalle Dalheimer

  

             VÄLKOMMEN TILL HAGFORS SKIDFÖRENING 

 

 

 

    

Postadress:
Hagfors SF - Skidor
Fredrik Svensson, Videvägen 5
68333 Hagfors

Kontakt:
Tel: 056314644
E-post: This is a mailto link

Se all info