Hoppa till sidans innehåll

Tävlingar i Nyårshelgen

02 JAN 2011 19:14
Grängesbergsloppet och Morapinglan
  • Uppdaterad: 07 JAN 2013 17:52

Nyårshelgen 2010/2011 stod i skidåkningens tecken för många av HSFs ungdomar. Det började på Nyårsaftonens morgon med Grängesbergsloppet som gick i klassisk stil i, föga överraskande, Grängesberg. Men även nu, mer än två dagar senare, finns det fortfarande inga resultat på nätet, så att vi får be att få återkomma med mera exakta uppgifter. Det ryktas dock att det gick tungt för flera av våra åkare som helst hade velat sudda ut loppet från minnet. Man undrar ju om detta är anledningen att det inte finns någon resultatlista att tillgå - inte har ni väl hackat in er i IFK Grängesbergs datasystem, Mr S och Miss F? Men vi kan i alla fall rapportera att det var Frida och Karl Lindqvist, Elias Edvinsson samt Simon och Adrian Lundberg som deltog. Adrian kände dock tyvärr redan av en krasslighet som hindrade honom från fortsatt tävlande denna helg. Värt att nämnas är dock att Elias åkte väldigt bra i Grängesberg och lyckades knipa en 5:e plats - har vi månne en klassisk specialist på gång bland alla skate-älskare?

Två dagar senare, den 2 januari, var det återigen Dalarna som gällde, lite längre mot nordväst, Mora närmare bestämt. Här anordnades den traditionella tävlingen Morapinglan. För webbredaktören som annars, bortsett från Vasaloppsveckan, mest har varit på mindre allianstävlingar var detta en ovanligt stor tillställning, med nästan 600 anmälda åkare. Det stora startfältet gjorde också att man var tvungna att starta två åkare åt gången för att de sista klasserna inte skulle behöva åka i mörkret.

För HSFs del började tävlingen med klassen H10 där vi hade hela 3 deltagare, Edvard Nilsson, Karl Lindqvist och Tim Dalheimer. Lottningen föll så att Edvard och Tim startade samtidigt, och Kalle bara 30 sekunder efter. Alla tre kämpade hårt och väl, och till slut blev Edvard 9:a, Kalle 13:e och Tim 18:e.

Nästa klass med HSF-åkare skulle H12 ha varit, men tyvärr drabbades vi här av dubbelt manfall, Adrian som var sjuk sedan Grängesberg, och Alfred Nilsson kunde inte heller delta pga sjukdom. Istället väntade HSFs stora hejaklack (där även Lundbergs nya familjemedlem Swix ingick, som dock var alldeles för sysselsatt med att äta kottar för att kunna heja) på starten i klassen H13, där vi representerades av Elias Edvinsson och Simon Lundberg. En tuff klass, och en svår bana med ett antal rejäla backar, men bägge två gjorde ett stort lopp och hamnade på 21:a (Elias) och 11:e (Simon) plats.

Så fortsatte tävlingen med D14-klassen med vår Frida Lindqvist. Tjejerna hade samma tuffa bana, och Frida fick slita hårt, men belönades med en 11:e plats.

Den tuffaste uppgiften för dagen stod dock Jan inför. Samma bana igen, men med varvning, han fick således åka den två gånger. Jan åkte fortare än någonsin tidigare, men var rejält slut till slut; det blev en 21:a plats.

Alla ungdomar fick, som är brukligt på Morapinglan, en liten pingla, ett pris som ungdomarna nog uppskattade mera än föräldrarna...

I vuxenklasserna hade vi inga åkare. Christer Lindqvist hade visserligen funderat på att starta i H21, men avstod eftersom det fanns flera landslagsåkare med, och det hade inte varit bra för Sverige om han hade förnedrat dem som han brukar göra, de skulle ju ha varit alldeles för demotiverade inför kommande uppgifter i världscupen.

En liten reflektion som den som bara är intresserad av nyhetsrapporteringen gärna får hoppa över… Man undrar ju vad vissa håller på med. På lagledarmötet fanns det några stycken ledare som i aggressivt tonfall ifrågasatte lottningen för att deras adepter hade lottats ihop med värsta konkurrenten, eller just inte med värsta konkurrenten, eller vad nu deras påstådda problem var. Eller de som först provar ut typ tio par skidor innan de bestämmer sig vilket par de ska åka på? Visserligen försöker vi alla att förse våra ungdomar med bra material, men det verkar ju ändå "lite" i överkant. Hallå, det är ju faktiskt inget OS här? Eller vad ska man tycka om ledaren (pappan?) som åkte efter en 9-åring och skrek "öka, öka" hela tiden? Stackars lilla grabben gjorde ju faktiskt så gott han kunde! Kanske är jag hopplöst gammalmodig och Inte Cool, men jag tycker ju att skidåkning i allra första hand ska vara rolig. Och jag undrar hur roligt 9-åringen egentligen hade.

Men nu ska jag sluta gnälla, och konstatera att vi pustar ut kväll, men sedan är det dags för nya tag. Redan i morgon, måndag, är det träning (17:30, Hagfors skidstadion, klassisk), på torsdag tränar vi (på dagtid, kolla förstasidan!) igen, på lördag är det Grava Sprint vid Tuggelite, Skåreberget, och på söndag kan man välja mellan allianstävling i Östmark och skidorienteringstävling i Deje.

 

Postskriptum: Nu har resultatlistorna kommit upp: Mora, Grängesberg

Skribent: Matthias Kalle Dalheimer

  

             VÄLKOMMEN TILL HAGFORS SKIDFÖRENING 

 

 

 

    

Postadress:
Hagfors SF - Skidor
Fredrik Svensson, Videvägen 5
68333 Hagfors

Kontakt:
Tel: 056314644
E-post: This is a mailto link

Se all info