Hoppa till sidans innehåll

Tävlingsadministrations- och tidtagarkurs

11 DEC 2010 19:51
Nytt om SSF Timing och tidtagning
  • Skapad: 11 DEC 2010 19:51

Idag, 11/12, hölls en kurs i tävlingsadministration med SSF Timing och tidtagning i Ekshärad, organiserad av Ekshärads SF, som ju ska arrangera Svealandsmästerskap i slutet av januari. Kursledare var Thomas Isberg som till vardags jobbar på Försvarsmakten i Enköping, och som leder utvecklingen av SSF TA och SSF Timing i Svenska Skidförbundet. Deltagarna var ett antal Ekshäringar (däribland två ungdomar), två från Sunne SLF, en från Brandsbol, en från Bore, och så jag, Kalle, för Hagfors SF. Henrik, som skötte mycket av den biten åt oss tidigare kommer antagligen inte att kunna göra det i år pga sjukdom, så det var dags att sprida kunskap om verktygen till andra inom ESF och HSF.

 

På förmiddagen gick vi igenom alla steg som bör göras före en tävling, som registering av åkarna, klassindelning, lottning av starttider, banupplägg m. fl. Det är mycket som ska hållas koll på, även på en mindre tävling, och givetvis ännu mer på ett större upplägg som Svealandsmästerskapen.

 

Efter lunch på ICA Indianen var det på eftermiddagen sedan dags att koppla in tidtagarutrustningen. Det visade sig att det ser ganska tunt ut med sådan utrustning i norra Värmland - Sunne kommun äger en Emit RTR2-klocka, och SK Bore äger två sådana. De är ganska gamla, tillverkas inte längre, och det går inte att köpa reservdelar till dem längre. Vi har än så länge lånat ut dem från Bore till vara tävlingar. Vi fick även testa den nyare modellen, Emit ETR3, som Thomas hade tagit med. Den går fortfarande att köpa, men kostar över 11 tusen norska kronor, och så var den inte speciellt smidigt att använda. (På vägen hem fick jag en idé hur man skulle kunna bygga en sådan klocka själv, till en kostnad som är mycket lägre än 13000 kronor, Jan och jag kommer att titta på det, men om vi får det gjort innan säsongens tävlingar återstår att se.)

 

Men vi lärde oss i alla fall att koppla in utrustningen, även i lite mera avancerade konfigurationer med mellantidsstöd m.fl. Det är mycket som ska klaffa i såväl datorns som utrustningens konfiguration och i mjukvaran för att det fungerar, och Ekshäringarna och jag kom överens att vi borde köra en intern tävling med ESF och HSF innan Svealandsmästerskapet och vår egen tävling.

 

Efter en liten kafferast där vi följde de svenska skidskyttedamernas framfart (eller hellre avsaknad därav), gick vi igenom stegen som bör göras efter en tävling, bl a återrapportering till SSF, resultatlistor m.m. När vi slutade hade vi suttit där i nästan åtta timmar, och huvuden snurrade.

 

Vi framförde alla ett stort tack till Thomas som ställde upp på en helg för att undervisa oss. Det finns många idéer vad man skulle kunna göra runt tävlingsadministrationen för att göra det lättare för funktionärerna och mera attraktivt för deltagare och publik, bl a storbildsskärm med live resultat istället för att vänta på att resultatlistor hängs upp. Det återstår att se vad vi hinner med på några få veckor...

Skribent: Matthias Kalle Dalheimer

  

             VÄLKOMMEN TILL HAGFORS SKIDFÖRENING 

 

 

 

    

Postadress:
Hagfors SF - Skidor
Fredrik Svensson, Videvägen 5
68333 Hagfors

Kontakt:
Tel: 056314644
E-post: This is a mailto link

Se all info