Hoppa till sidans innehåll

Träningsläger i Älvdalen

07 DEC 2010 14:56
18 ungdomar åkte på läger i Älvdalen
  • Skapad: 07 DEC 2010 14:56

I helgen åkte 18 ungdomar samt 11 ledare och medföljande föräldrar (om jag nu har räknat rätt) på träningsläger i Älvdalen i nordvästra Dalarna. Det var flera träningspass om dagen, så vi fick en rejäl genomkörare, undertecknad har fortfarande träningsvärk i hela kroppen...


Ledarna hade valt ut Älvdalen för att banorna där var mera tekniska än vad vi är vana vid här i Hagfors, och det var de verkligen, branta nerfarter och uppförsklättringar, skarpa kurvor m.fl. gav varierande träningsmöjligheter där Mats, Rikard och Anders höll i träningen för de lite äldre ungdomar, och Ewa och Haidi i träningen för de lite yngre.


Vi träffades i fredags morse kl 11 i Älvdalens skidstadion, en timme senare än ursprungligen planerat eftersom det var väldigt kallt på morgnarna och kvällarna. Vi började med ett fristilspass och kunde därefter ta en mycket uppskattad dusch i Älvdalens idrottshall, som vi hade tillgång till hela helgen, även om vi utlöste larmet åtskilliga gånger...


Därefter åkte vi ner till Älvdalens centrum och vidare till campingplatsen som låg omedelbart vid Österdalälven. Vi flyttade in i våra stugor och fick en god lunch i form av Korv Stroganoff. Överhuvudtaget var maten väldigt bra, tack vare kocken Kattarina som till vardags är kock på Älvdalens Hotell, och det var bekvämt och tidsbesparande att bara kunna sätta sig ner till maten utan att behöva ta hand om vare sig matlagningen eller diskningen.


Vi tillbringade en stund i våra stugor och åkte sedan tillbaka till skidstadion för ännu ett fristilspass. Middagen blev stekt kycklingfilé med tymianpotatis, varpå Mats, Christer, Rikard, Lennart, Anders och undertecknad åkte tillbaka till skidstadion för att valla skidor på löpande band; det tar ju en stund att valla åt 18 ungdomar (och sig själva), men kul var det, i den proppfulla vallaboden.


När vi kom tillbaka till campingplatsen hade ungdomarna funnit sig tillrätta i TV-rummet som fanns lite längre bort på campingplatsen, några spelade yatzy, alla åt av sina godispåsar (i varierande hastighet, eller hur, Simon? :-)), några tittade på Idol, medan Simon och Jonte filade på sina egna idolkarriärer genom att spela gitarr. De vuxna drog sig tillbaka till Ewas och Anders stuga där det serverades glögg, men många var trötta och drog sig tillbaka ganska tidigt.


Även på lördag morgon fick vi flytta fram träningspasset för att undvika den värsta kylan, men ändå var det runt 20 minusgrader nere på campingplatsen och bara några få grader varmare vid stadion. Vi körde ett pass i klassisk stil, innan det blev dags för de efterlängtade spaghetti med köttfärssås till lunch. Lunchrasten tillbringades återigen till största delen i stugorna innan det var dags för en vända till stadion till, där det tränades mera klassisk stil, medan några av våra yngre ungdomarna bestämde sig för att hoppa över träningspasset (inte minst på grund av den bitande kylan) och åkte pulka på backarna bakom stadion istället.


Mellan fyra och sex på eftermiddagen hade vi hyrt Älvdalens idrottshall direkt vid stadion, och där tog Rikard och Mats oss först genom ett spänst- och styrketräningspass innan det var dags för den stora fotbollsmatchen mellan de svarttröjade (som vann med 2:0, hurra för Johanna och Elin som gjorde målen!) och de färgglada. Det syntes tydligt vilka av de vuxna som hade spelat fotboll förut (Jörgen är ju rena dribbelkungen, och det utan skor!), och vilka som, för att uttrycka det diplomatiskt, inte hade gjort det :-) En tennisstafett avslutade inomhuspasset.


Till middagen blev det fiskgratäng, och sedan visade Kalle först ett bildspel om orienteringssommaren som Ewa använde för att lura med även de sista icke-orienterande skidåkare i orienteringsklubben, så förhoppningsvis får vi förstärkning av bl a Axel och Mats där till sommaren. Därefter följde ett snabbt ihopsnickrat bildspel med de första bilderna från lägret, samt några bilder från fjolsäsongens tävlingar, såsom Klarälvsloppet, Allianstävlingen i Lysvik, och Barnens Vasalopp.


Samlingen avslutades med en prisutdelning där bl a Edvard fick pris för den häftigaste vurpan, och Frida och Lina, till sin egen, och säkert också sina föräldrars, överraskning, priset för att ha bäst ordning på sina grejer i stugan.


Många av de äldre barnen var sedan så slutkörda att de gick och lade sig direkt, medan några av de yngre spökade runt campingplatsen i några timmar, de vuxna träffades igen i Ewas och Anders stuga och njöt av överraskningen som Ann-Sofie (tack!) hade smugglat med i Kalles packning (så-kallad "omvänd langning" :-)). Christer tittade på Dansbandskampen, och vi andra bytte ut historier om hur vi hade blivit stoppade av polisen.


På söndag morgon var vi tvungna att packa och lasta bilarna, samt att städa i stugorna, en uppgift som sköttes igen med varierande hastighet (till vår försvar vill stuga 1 anföra att det inte går fort när man hittar Augusts grejer i varje hörn :-)). En sista pass i skidstadion, fristil den här gången, en sista dusch (där det krävdes lite intelligens, samt två tior, för att lösa problemet att nyckelkortet inte fungerade längre), sedan åkte de flesta av oss hem, utom familjerna Lindkvist och Lundberg som fortfarande inte hade fått nog av skidåkningen och körde ett dubbelpass. De flesta av oss andra råkade dock återförenas på restaurangen bredvid Vasaloppets Hus i Mora där vi åt lunch, tittade på skidsprinten från Düsseldorf och ontgjorde oss över norrmännen. Mats och Axel letar väl fortfarande efter restaurangen, eller har någon sett dem i Hagfors sedan dess?


Hemresan var besvärlig för undertecknad som körde, både på grund av det ymniga snöfallet och alla ljud som kom från tre olika Nintendon...


Man kan väl lugnt säga att vi alla hade väldigt kul på lägret, ungdomarna lärde sig mycket som de förhoppningsvis har nytta av på kommande tävlingar. Skidstadion och spåren i Älvdalen var mycket välskötta, även om jag själv hade önskat mig ett lite längre och mindre kuperat spår till distansträning. Personalen både på campingen och de som skötte spårmaskinerna var mycket trevliga och hjälpsamma (och så var det roligt att lyssna på deras rullande 'r', dock var det ingen som försökte prata älvdalsmål med oss).


Campingplatsen var lite nergången, och stugorna varierade både i storlek och kvalitet, från nyrenoverad (stuga 5), via (enligt Mats) "dansgolv" (stuga 3) till (enligt Rikard) "rena slummen" (stuga 2, dock oklart, om han syftade på tillståndet före eller efter vi var där). (Och så borde jag använda färre parentes när jag skriver, det blir ((lättare) att läsa).) Det gjorde dock ingenting alls, vi tillbringade ju ändå den största delen i spåren. En gång till vill jag påpeka hur god alla tyckte att maten var, även enligt våra ungdomar, som annars kan vara ganska skoningslösa när det gäller matomdömen.


Jag vill gärna framföra ett stort tack till Ewa, Mats och alla andra som har varit involverade i planeringen och genomföringen av lägret, det var en mycket helg!

Skribent: Matthias Kalle Dalheimer

  

             VÄLKOMMEN TILL HAGFORS SKIDFÖRENING 

 

 

 

    

Postadress:
Hagfors SF - Skidor
Fredrik Svensson, Videvägen 5
68333 Hagfors

Kontakt:
Tel: 056314644
E-post: This is a mailto link

Se all info