Hoppa till sidans innehåll

1963-1970


1963

1963 såldes Gröna Lund, året därpå fastigheten Bergstugan till Eskilstuna Konsumentförening för 75 000 kronor.
Elljusspåret, som tog två år av frivilligt arbete att färdigställa, invigdes i februari 1965 med en tävling för mellansvenska skideliten, Rakåsloppet.
Flera duktiga skidåkare började märkas, Benny och Kjell Södergren,
Åke Svahn, Karl Andersson, Lars Malmström, Torsten Andersson, Arne Holmberg, Bruno Sandström, Britt Malmström, Kristina Olofsson och Ingrid Strömberg är namn som nämns både individuellt och i stafettlag.

1969

Vid JSM i Avesta -69 refererade Lennart Hyland stafetten 3 x 10 km. Hällby deltog med två lag; i lag 1 åkte Kjell Södergren första sträckan, i lag 2 Karl Andersson. Starten blev en vild rusning och när man gick in på gemensamt spår körde Kjell och Kalle ihop, föll och förlorade en massa tid. När de kom in för växling hade Kjell ändå kört upp till en fjärdeplats, en dryg minut efter ledande Delsbo och Arne Holmberg gick ut på andra sträckan. Hyland säger då att ”Hällby har toppat sitt lag”, därför den fina placeringen. Lag 2 växlade som 23:e lag.
Andra sträckan vann Arne med 1 sekund, Hyland fortsatte med att Hällby toppat laget.
Lars Malmström gick ut på tredje sträckan med Tomas Magnusson efter sig, höll undan för honom men fick Delsbo och Torsby framför sig. Tredje platsen blev Hällby´s och Hyland vidhöll att laget var toppat. Lag 2 med Karl Andersson, Torsten Andersson och Bruno Sandström kom på 15:e plats av 30 lag.
Första Valborgsmässofirandet som finns omnämnt skedde 1968 och gick med 16 kronor i förlust. Firandet har nu blivit en kär tradition och besöks av hundratals personer varje år.
Det mäktiga fyrverkeriet är ett omtyckt dragplåster.
Förlusten 1968 har förvandlats till en säker inkomstkälla.

1970

Föreningen hade hittills haft egna uppbördsmän som skötte inkasserandet av medlemsavgifterna. 1970 infördes inbetalningskort för att underlätta hanteringen.
Bandy och orientering begärde utträde ur föreningen samma år.
Året därpå bildades Hällbys damlag i fotboll, en vid den tiden uppseendeväckande händelse. 16 tjejer kom till upptaktsmötet.
Damlaget gjorde sin bästa säsong 1991 då tjejerna vann div 2 i strid med Tunafors, nuvarande Eskilstuna United, och kvalade till div 1 mot Rävåsen från Karlskoga. Efter två oerhört spännande matcher stod vi som segrare och var därmed som första Sörmlandslag kvalificerade för div 1.
Säsongen i ettan blev tyvärr inte vad vi hade hoppats på, vi fick ta klivet ner till tvåan direkt, men många namnkunniga spelare kom till Skogsvallen såväl svenska, polska som amerikanska landslagsspelare av världsklass har lirat på vår plan. Den största av dem alla är nog amerikanskan Michelle Aker Steel som flera gånger utsetts till världens bästa spelare, hon representerade då Tyresö.
Därefter har tjejerna spelat i division 2 och 3 fram till 2014. Då kvalificerade de sig till kval till division 1. Kvalet förlorades till Rynninge, men de erbjöds ändå en plats i division 1.
Efter 14 dagar upptäckte Svenska Fotbollsförbundets tävlingskommité att man gjort ett grovt räknefel och division 1-platsen försvann. Skandalöst! Därför fortsätter damlaget att spela i division 2.
Herrlaget har sedan 50-talet mest spelat i dåvarande Sörmlandsserien, vilket motsvarar div 4 – 5.
Under 60-talet spelade laget under några säsongen i div 4, men där degraderades man 1967.
1970 vann killarna div 5 med ett stakt försvarsspel som signum. Laget vann hälften av seriematcherna med kanonsiffrorna 1- 0. Många motståndarlag hade mycket stor respekt för ”Järnkaminerna från Hällby”.
Laget uppvaktades för bedriften med en gåva från Hällby kommun, förmodligen en av de sista utmärkelserna som kommunen delade ut då
Hällby upphörde som egen kommun för att ingå i kommunsammanslagningen med Eskilstuna 1971.
Sedan spelade herrarna i div 4 ända tills 1977 då man degraderades. Detta har varit storhetsperioden för HBIF:s herrfotboll.
Efter 34 år hade man åter kvalificerat sig för division 4. Tyvärr blev sejouren bara ettårig.
Ungdomsfotbollen startades med ett pojklag i senare delen av 50-talet av ”Lill-Kurt” Andersson, far till den berömda musikern Curt-Göran, sedan har det under årens lopp fyllts på med ungdomslag för att numera vara en av den största verksamheten inom kommunens gränser. Flicklagen började med sin verksamhet under senare delen av 70-talet. Idag har vi ca 350 pojkar och flickor som tränar och matchar under säsong.
Damsektionen bildades med Doris Axelsson som ordförande. Sektionen skötte kioskverksamheten under matcherna och serveringen på Valborg, ordnade filmförevisningar för ungdomar och motionsdans på söndagskvällarna i klubblokalen. Efter några år utökades verksamheten, varje måndag under hösten samlades man för pysselkväll och första advent bjöds alstren ut till försäljning och lotteri i klubblokalen. Förtjänsten gick dels till inköp, t ex gardiner, termosar och muggar till lokalen, dels fördelades den mellan skid- och fotbollssektionens verksamhet. Damsektionens verksamhet upphörde 1995 och fotbollssektionen
övertog kioskverksamheten.

Uppdaterad: 22 SEP 2018 19:35 Skribent: Johan Streng
Epost: Adressen Gömd

*************************************************

Vägbeskrivning

 

Karta

 

*************************************************

*************************************************

DE_Logo_Text_Under_Symbol

Eskilstuna-Logistik

Kfast-logotype-RGB

Munktell-Science-park

Parken-Zoo

T_fast

Vattenpalatset2

*************************************************

 hemmavinsten-banner-120x240

 *************************************************

Vi samarbetar med

 

 *************************************************

EF Bingo

Bingo

Postadress:
Hällbybrunns IF
Skogsvallen
63239 Eskilstuna

Kontakt:
Tel: 016352514
E-post: This is a mailto link

Se all info