Hoppa till sidans innehåll

Idrottsplatsen genom åren


drottsplatsföreningen bildades 1921 för att speciellt ägna sig åt att lösa lokalfrågan, medlemmar uppmanades att köpa andelar.
Fastigheten Gröna Lund 7 köptes 1921 för 1 200 kronor av H Nordin.
Hr Andersson lånade ut 1 000 till köpet. Problemet med idrottsplats troddes vara löst. Området var emellertid för litet för en regelmässig fotbollsplan så föreningen fick fortsätta att hyra olika markområden runt om i samhället för matcher. Som träningsplan var tomten användbar, även för allmän idrott.
Dusch efter träning var det inte tal om, det gick utmärkt att tvätta sig i bäcken. Ett gästande lag klagade på förhållandet och då tappades bäckvatten upp i tunnor.
Dansbanan vid Brunnsparken köptes av föreningen och flyttades till Gröna Lund 1922. Där ordnades dans under sommarmånaderna, under vintern bedrev föreningen den verksamheten även på Badrestaurangen. Basarer och fester anordnades också.
Det blev arbetsamt med verksamheten vid dansbanan, ordningen blev att av problemen. Dansbanan utbjöds till försäljning för 650 kronor 1929, det lyckades dock inte för föreningen att sälja den. I stället hyrdes banan ut över sommaren för 250 kronor.
1926 hyrdes en plan för 100 kronor av C-A Andersson, året därpå en gräsvall av arrendatorerna vid Ekeby för samma summa. Den kallades Brickstuplan.
Öltapparens plan låg vid dåvarande järnvägs- och poststationen, Sjöstugeplan nedanför kyrkan.
Slutligen köps Tuppstukärret av fru Smedberg på Brunnsta för 3 750 kronor 1938, det var 30 000 kvm delvis ganska sank mark. Alla problem blev givetvis inte lösta med köpet, nu vidtog ett kattrakande om vem som skulle göra vad och när. Medlemmarna i idrottsplatsföreningen avgick eller avsattes under flera år med anklagelser om att inte utföra beslutade åtgärder.
Slutligen påbörjades arbetet med dagens Skogsvallen 1943, med röj-
ning och dränering. Många timmar lades ner av frivilliga på detta omfattande projekt.
Einar Johansson, Gotthem, var åkare och ställde både fordon och arbetskraft till förfogande. Han blev föreningens första hedersmedlem.
Mödan fick sin lön 1947 när Skogsvallen invigdes med tal av Södermanlands Idrottsförbunds ordförande John Pålsson, gymnastikuppvisning och fotbollsmatch mot IK City. Evenemanget drog en publik på 500 personer.
Ytterligare 3 000 kvm inköps av Brunnsta gård tre år senare.
Omklädningsrum och bastu började efterfrågas, en barack köptes 1954 för 2 800 kronor och blev den första egentliga byggnaden på området. Så började kommittéarbetet igen, nu med bastufrågan och beskyllningar om bristande arbetsinsatser haglade. 1957 var bastun klar, allmänheten fick utnyttja den på fredagar.
HBIF hade förköpsrätt till ett kommunägt markområde bredvid sandplanen men HSB lyckades 1962 ändå köpa det för bostadsbyggande. Föreningen protesterade med en skrivelse till kommunnämnden, det blev många och långa förhandlingar med HSB. Kommunen köpte till sist tillbaka marken, sålde den till HBIF och hjälpte föreningen med lån och bidrag till köpet.
Fortsatta frivilliga insatser gjorde att ett elljusspår på 1 500 meter stod färdigt 1965.
En skidbacke skulle även iordningställas vid Nysätersberget, medlemmarna ställde upp med motorsågar så skogen fälldes snabbt. Att få bort den var värre, de många stenblocken hindrade transport. Kommunen vidtalade då BM Brunnsta som testade en större dumper och forslade bort timret utan kostnad. Lift och belysning skulle också ordnas men kommunsammanslagningen med Eskilstuna satte stopp den planen.
Sandplanen anlades och togs i bruk -74.
Folkesta-planen iordningställdes -83 som träningsplan.
Klubbhuset vid Skogsvallen byggdes ut med styrelserum och ytterligare omklädningsrum och ny belysning sattes upp vid sandplanen i mitten av åttiotalet.
Ungdomsverksamheten växte under åren och behovet av fler fotbollsplaner stöttes och blöttes på många möten. Anläggandet av planer på Gustavsborg blev lösningen, marken arrenderades av kommunen och arbetet utfördes av föreningen. Det påbörjades 1990 och planerna togs i bruk året efter.
Under hösten -92 färdigställdes ett nytt elljusspår.
Året därpå byggde fotbollsektionen ny kiosk vid Skogsvallen.
Ny bevattningsanläggning vid Gustavsborg togs i bruk 2004 och vid Skogsvallen färdigställdes en boule-plan.
Föreningen har idag cirka 1000 medlemmar. Skidsektionen har utökat verksamheten de senaste åren, framför allt med satsning på ungdomssidan.
Fotbollens verksamhet omfattar 12 pojk- och 5 flicklag, på seniorsidan finns 2 damlag och 4 herrlag.

Uppdaterad: 22 SEP 2018 19:38 Skribent: Johan Streng
Epost: Adressen Gömd

*************************************************

Vägbeskrivning

 

Karta

 

*************************************************

*************************************************

DE_Logo_Text_Under_Symbol

Eskilstuna-Logistik

Kfast-logotype-RGB

Munktell-Science-park

Parken-Zoo

T_fast

Vattenpalatset2

*************************************************

 hemmavinsten-banner-120x240

 *************************************************

Vi samarbetar med

 

 *************************************************

EF Bingo

Bingo

Postadress:
Hällbybrunns IF
Skogsvallen
63239 Eskilstuna

Kontakt:
Tel: 016352514
E-post: This is a mailto link

Se all info