Hoppa till sidans innehåll

Luftgevär


Föreningens primära skytte är luftgevärsskytte. Säsongen brukar börja i september och håller på till april. Åldersgränsen är 7 år och genomförst i luftgevärslokalen som ligger i källaren på Hållnäs skola. Ungdomsledarna för luftgevärskyttet är:

  • Stig Lundgren  070-305 22 28
  • Ulrik Johansson  070-515 91 08
  • Jörgen Kjellström  070-317 33 46

 

Luftgevärsskytte skjuts på 10 meters avstånd med gevär med kaliber 4,5 mm. Inom luftgevär finns det tre olika ställningar: sittande med stöd, sittande med rem och stående. Som nybörjare, samt yngre skyttar, brukar man börja med att sitta ner med stöd/kudde. Generellt börjar man med ståendeskytte vid cirka 13 års ålder och uppåt.

Skyttet går ut på att skjuta försöka träffa tian på den stillastående tavlan. Inom nationelltskytte räknas resultatet i heltal. Inom sportskytte tävlar man även i hur bra tian är. Det högsta resultatet  du kan skjuta per skott inom sportskytte är därför 10.9, då skottet träffat exakt i mitten av tavlan.

När man tävlar inom luftgevärsskytte tävlar man främst beroende på ålder. Det finns även prestationsklasser inom det nationella skyttet i stående klasser. Inom sportskytte delas man in i herr och dam samt junior och senior.

Inom luftgevär är det tillåtet att använda speciella skyttekläder. Dessa kläder är anpassade för ge stabilitet och stöd. Hur dessa kläder får vara regleras av regler och bestämmelse. Dessa regler ser lite olika ut beroende på om det är en nationell eller sportskytte tävling.

 

För er som är mer intresserade av exempelvis regler inom skyttet kan ni hitta det här:

 

Uppdaterad: 18 FEB 2019 16:49 Skribent: Maria Lundgren
Epost: This is a mailto link

 

 

För att se aktuella tävlingar och följa dem live, tryck på logorna nedan:

 

Postadress:
Hållnäs SkF - Skyttesport
Ulrik Johansson, Hållen 353
81964 Hållnäs

Besöksadress:
EDVALLAVÄGEN 17
81964 Hållnäs

Kontakt:
Tel: 0705159108
E-post: This is a mailto link

Se all info