Hoppa till sidans innehåll

Vår gruppfilosofi


Nationella åldersklasser i Badminton 2022/23:

Senior: Födda 2003 och tidigare
U19:  födda 2004 och 2005
U17:  födda 2006 och 2007
U15:  födda 2008 och 2009
U13:  födda 2010 och 2011
U11:  födda 2012 och 2013
U9:   födda 2014 och senare

Man spelar alltså i varje åldersklass i 2 år. 

Badminton för alla — hela livet

Halmstad Badmintonklubb har ett uttalat mål att erbjuda alla möjligheten att spela badminton oavsett ålder och ambitionsnivå. Vi erbjuder grupper både för dig som vill tävlingsspela eller ”bara” träna. Detta gäller ända upp i vuxen ålder.
HBMK_-3-

Träningsgrupp och tävlingsgrupp - vad är skillnaden?
Träningsgrupp är för dig som tycker det är roligt att spela badminton men inte vill åka iväg och tävla. Även för dig som är nybörjare. I träningsgrupperna ligger fokus på rolig och allsidig träning. Om du vill finns det även interntävlingar eller distriktstävlingar att prova på. 

I tävlingsgrupp är kraven lite högre. Träningarna är fler och längre. Du ska vara träningsvillig och seriös med ditt badmintonspelande. Du behöver också vara med på ett par tävlingar om året. Fokus är dock alltid på att utvecklas och ha kul.

Hur byter man?
Du väljer själv om du vill vara med i tränings- eller tävlingsgrupp. Det är din ambitions- och träningsvilja som styr. Vissa badmintontekniska grundkrav finns dock för tävlingsgrupp gällande racketgrepp och grundläggande teknik. Man ska också ha testat interntävlingar och/eller distriktstävlingar. Det är din tränare som avgör om du är mogen för tävlingsgrupp.

Vår policy kring åldersgrupper
När vi delar in våra grupper går vi huvudsakligen efter ålder. Är man t ex U13-spelare ska man också träna med U13-gruppen, även om man är bäst i gruppen. Det gäller både tränings- och tävlingsgrupper.

I vår värdegrund står att vi ska arbeta för att skapa gemenskap och kompisgäng. Det är detta vi försöker nå med att hålla ihop åldersgrupperna.

Individen i fokus
Ibland gör vi undantag för att inte sära på kompisar i olika åldersgrupper. Till exempel kan en U15-spelare få träna med U13-gruppen ett år om de flesta kompisarna finns kvar där.

Ambitiösa tävlingsspelare kan även erbjudas att träna extra med en äldre grupp om man samtidigt är kvar i sin egen åldersgrupp under några av passen. Bedömningen görs av tränarna.

Anledningen till att vi huvudsakligen har åldersbaserade grupper istället för färdighetsbaserade är att vi har sett att när man börjar "flytta upp" spelare så slutar ofta de som inte flyttas upp. Vi vill behålla kompisgängen och ge möjligheter även för de som är senare i sin utveckling.

Utvecklingstrappa för tävlingsspelare som vill satsa på sin badminton

Vi vill verka för en hållbar satsning för de som vill. Badminton är en slitsam sport och vi tycker det är viktigt att bygga långsiktigt och öka dosen successivt för att hålla längre, fysiskt och mentalt.

  1. Som ung junior i badmintonskola (U9-U11) tränar du två gånger i veckan och kan träna mer på egen hand med kompisar när det är ledigt i hallen. Alla barn tränar ihop i badmintonskola.

  2. I U13 kan du välja tävlingsgrupp. Då blir träningarna lite längre och du kan träna 2-3 gånger veckan.

  3. I U15 kan du öka på med fysträning. För de som tävlar mycket finns även mer individuell träning i mindre grupper. Möjlighet till 3-4 pass i veckan.

  4. I U17-U19 är det dags att växla upp dosen för de som vill satsa. Klubben erbjuder 3-5 pass i veckan och nu kan du välja att gå Nationell IdrottsUtbildning (NIU) på Sannarpsgymnasiet. Då kan du även träna på morgonen tre dagar i veckan.

Vi har även ett samarbete med Högskolan i Halmstad om anpassad studiegång om man pluggar. 

Uppdaterad: 11 JUN 2019 11:02 Skribent: Thomas Carlsson
E-post: This is a mailto link

Postadress:
Halmstads BMK - Badminton
Söndrumshallen, Bäckagårdsvägen 130
30241 Halmstad

Besöksadress:
Söndrumshallen, Bäckagårdsvägen 130
30241 Halmstad

Kontakt:
Tel: 03536919
E-post: info@halmstadbadmint...

Se all info