Hoppa till sidans innehåll

Märken/Tester


Märken och tester så här fungerar det

I skridskoskolan kan åkaren ta skridskoskolemärken i sex olika valörer. Skridskoskolemärket är en pin med en bild av ett Lejon som heter Leo. Därför kallas skridskomärkena för ”Leomärke”. Leomärket finns i sex olika färger och varje färg motsvarar en svårighetsgrad i stigande ordning (ett är den lättaste och sex är den svåraste). För att erövra skridskoskolemärken ska åkaren visa färdigheter på fastställda grundläggande övningar enligt länken nedan. Märken erövras i turordning och köps av tränaren eller styrelsen och kostar 52 kr. Det är tränaren som bedömer om åkarna har klarat övningarna och därmed har erövrat motsvarande Leomärke. 

För att få åka utan hjälm ska man har tagit alla sex Leomärken och fått ett okej av tränaren. Det är tränaren som meddelar när åkaren får ta av sig hjälmen. 

Mer information om Leomärkena i Halmstad konståkningsklubb hittar du i menyn under denna rubrik (Märken/Tester).

Efter att åkaren tagit alla sex Leomärken är det också dags för test. Tränare avgör när det är dags för test och meddelar åkaren. Testen bygger på Svenska Konståkningsförbundets testsystem som har syfte att:

  • att utveckla grundläggande skridskoteknik
  • att bygga upp åkarens teknik i lagom takt
  • att kvalitetssäkra åkarnas teknik
  • att klassificera åkarna för tävlingar

Testsystemet är uppdelat i Tävlingstest, Basictester och Friåkningstester. Det första testet åkaren gör efter att man tagit alla Leomärken är Tävlingstestet. Ett klarat Tävlingstestet är lägsta kravet från förbundet för att börja tävla med ett eget program. Hos oss är det huvudtränare som bestämmer när åkare kan börja tävla. Det behövs lite mer än det som krävs i Tävlingstestet för att man kan fylla ett två-minuters program.

Tävlingstestet genomförs i trygg hemmamiljö under ordinarie träningstid med bekant tränare (som måste lägst ha stegutbildning 2b). Tävlingstestet registreras av konståkningsförbundet och kostar 250 kr och betlas på plats. Då får man även det första teknikmärket, propagandamärke som delas ut på Halmstads Konståkningsklubbs årsmöte i mars varje år.

Efter att man har klarat tävlingstestet gör man tester i turordning då man nåt en ny nivå och tränaren meddelar att det är dags för test. Testerna bedöms av två domare och sker på särskilda testtillfälle och inte ihop med vanlig träning. Testerna betalas på plats och information om pris läggs ut i samband med testtillfället. Testerna heter Basictest och Friåkningstest. Basictesterna finns i nivåerna 1 – 4 och Friåkningstesterna i 1 – 7. Efter att åkare uppnått samma nivå på Basictestet och Friåkningstestet erbjuds man att köpa ett teknikmärke för respektive nivå. Förfråga om köp av teknikmärkena kommer via mail i början av året därpå och delas ut på Halmstads Konståkningsklubbs årsmöte.

Svar på vanliga frågor om testsystemet och mer information hittar du i menyn under denna rubrik (Märken/Tester). 

Uppdaterad: 10 SEP 2018 21:42
Epost: Adressen Gömd

 

 

 

 

 
 

Gräsroten

 
 
 
 
 
 
 
 

Postadress:
Halmstads KK - Konståkning
Halmstad Arena, Växjövägen 11
30244 Halmstad

Besöksadress:
Halmstad Arena, Växjövägen 11
30244 Halmstad

Kontakt:
Tel: 0703171676
E-post: This is a mailto link

Se all info