Hoppa till sidans innehåll

2021-10 Niklas Jönsson

01 OKT 2021 14:32
Ny säsong och först ut är coach Niklas Jönsson, en av föreningens mest meriterade som spelare med bland annat spel i högsta ligan. Med Niklas i föreningen har Hammarö Basket tagit flera steg framåt!
  • Uppdaterad: 01 OKT 2021 14:32

Niklas brinner för basket och gör sitt tredje år som coach för Hammarö Baskets damlag, dessutom är han styrelseledamot och jobbar aktivt med utbildningsfrågor och spelarutvecklingsplanen i föreningen. Vi vill veta lite mer så vi ställde honom mot väggen:
Berätta hur det kom sig att du började med basket?

-  Jag började spela i åk 9, efter några övertalningsförsök så gick jag o prövade och blev fast. Jag började karriären i Åmål Basket. Sedan gick allt väldigt fort och inom några år så var det basketgymnasie och spel i div. 1. Jag hade turen att ha väldigt duktiga coacher som lärde mig framför allt att ”tänka” basket. Jag var aldrig någon stor atlet, utan fick i stället försöka ”tänka” ut motståndarna, stå rätt och skaffa mig ett bra skott. Någon coach sa ”basket spelas med hjärnan”. Det fastnade på något sätt.

Du har ju spelat i Basketligan och i USA. Berätta om ditt starkaste basketminne från elitkarriären!

-  Oj, det är svårt att välja bara ett. Från elitkarriären, så var mitt första år ett bra minne, vi gick till SM-final, men torskade mot Södertälje. Även om jag inte spelade så mycket så var det en fin erfarenhet att vara med i en SM-final och vara runt väldigt duktiga spelare. Personligen hade jag några matcher under åren när verkligen allt klaffade på ett magiskt sätt. Minns att jag bytte in och gjorde 12 raka poäng för laget på typ 3 min en gång i Ockelbo. Hela arenan lyfte, det är svårt att beskriva den känslan.

Vad inspirerade dig att börja coacha?

-  Det var nog det här med att ”tänka” basket någonstans. Det kändes kul att pröva. Snabbt märkte man ju att en coach måste tänka på ett helt annat sätt än en spelare. Jag tyckte det var en kul utmaning

Hur skulle du beskriva dig själv som ledare?

-  Jag försöker sträva efter att vara tydlig, noggrann och ärlig, sen tror jag det är viktigt att ha med sig glimten i ögat som ledare. Inte försöka vara någon annan, utan var dig själv och försök vara lyhörd runt dina spelare

Vad har du lärt dig under din tid som coach för Hammarö Dam?

-  Jag har blivit påmind om att en fin lagsammanhållning och kämpaglöd kan slå skills ibland. Det är inspirerande att vara med på ett hörn kring tjejerna och jag tänker ofta tillbaka och saknar det där med att vara med i ett lag när jag ser dem kämpa, skratta, gruffa och lira ihop. Jag har också lärt mig att man kan utvecklas i basket även som vuxen, även när man är ”klar” så går det att ta kliv framåt.

Vad är ditt bästa tips till nya baskettränare?

-  Titta mycket på basket både på tv och live och när du tittar – titta med coachögon. Vad gör lagen i anfall och försvar? Hur löser de en press osv. Fråga dig efter det fina spelet som slutade med en dunk – hur gjorde de för att komma dit snarare än att bara titta på dunken. Vad hade du sagt i timeouten på tv? Gå coachutbildningar och ställ många frågor där. Sedan handlar det mycket om tid. Man måste genomföra x antal träningar och matcher helt enkelt. Jobba mycket med dig själv. Hur hanterar du olika människor? Hur läser man av olika människor? Du behöver förstå att olika människor triggas på olika sätt och ett lag innehåller många olika personligheter – kort o gott, försök lära känna dina spelare och lita på dina spelare! Slutligen, ta rygg på någon som kan mer än dig. Fråga den personen om basket, allt mellan himmel och jord, fråga om du får titta på träningar som personen håller – sno sedan allt bra och anpassa så det passar dig! Den är den och du är du. Spelare känner av ifall du försöker vara någon annan. Att vara coach handlar om människor, som spelar en sport, inte tvärtom 😊

Favoritmaträtt? Och kan du laga den själv?

-  Jag har nog inte en enda… Jag gillar fisk.

 Vad gör du helst en dag då du är helt ledig?

-  Umgås med min familj

 Fem snabba:
Morgonpigg eller kvällsmänniska?
- Sträcker mig så långt som till nattmänniska!

Konservativ eller progressiv?
-  På basketplanen är jag nog en mix. Det behövs både nya insikter och ny forskning kring exempelvis träning medan alla gamla insikter inte per automatik är sämre och bör i stället behållas. Balans!

Mjukisbyxor eller chinos?
-  Mjukisbyxor

NBA eller Euroleague?
-  Euroleague eller college. NBA är ju inte riktig basket... Men jag gillar landslag mest, i all sport faktiskt. Det är något fint med att spela för sitt land

Ensamvandring eller släktkalas?
-  Ensamvandring

Skribent: Albert Lander
E-post: This is a mailto link

Följ Hammarö Basket

 Våra sponsorer:

ICA KvantumKlara ArkitekterStoraEnso
Klubbshop

Postadress:
Hammarö BK - Basket
C/O Palm, Guntavägen 17
66333 Skoghall

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: info@hammarobasket.s...

Se all info