Hoppa till sidans innehåll

2021-4 Ingemar Andersson

12 APR 2021 12:48
Ingemar Andersson med jämtländska visdomsord är vår månadens profil för april. Med ett stort baskethjärta och gedigen och lång erfarenhet är vi mycket glada över att ha fått Ingemar till oss. Tillsammans må vi "Mæ går på stigom" även här i Värmland!
  • Skapad: 12 APR 2021 12:48

Vem är du och vilken basketbakgrund har du?

Jag heter Ingemar Andersson och växte upp i en liten by i västjämtland som heter Mörsil. Det kom en kille från Iran som heter Jahangir Salarvan som flykting i slutet av 80-talet, han tog basketen till byn. Vi spelade i 3an och sen spelade jag lite i 2an i Jämtland. Började coacha rätt tidigt i Östersund (Jämtland basket) ungdomslag, och senare under några år i Luleå (Gladan och då LF Basket ungdom).

Vilken funktion har du i föreningen idag?

Jag hjälper till som tränare för P11.

Vad är det bästa med Hammarö basket?

- Att det finns ett engagemang, organisation och många inblandade. Tillsammans klarar vi mycket, ensam blir snabbt omöjligt. Men det tar tid att bygga upp något som ”när sig självt” där äldre spelare kan bidra för de yngre, där är Hammarö på god väg vilket oavsett sport/aktivitet är nåt stort och nåt att vara stolt över!

Hur blir man bra på basket enligt dig? Vilka är nycklarna?

Jag tänker att alla skall få spela och träna basket på ett sätt som de tycker är kul, då blir det bra! Vill man bli så bra man kan bli så tänker jag att det styrs av tre saker:
• Fysiska förutsättningar, dvs. att det finns tränare och lag i bra ”utmaningssteg”, så man får rätt stöd/motstånd. Det är inte olikt hur man succesivt blir bättre på ett datorspel, nya nivåer leder till nya nivåer.
• Motivation, att man hittar sin grej, sitt lag. Och att man i sig själv vill bli så bra man kan.
• Tid! Många unga spelare sätter ett mål för när de är 15-18 år, når man inte det så lägger man ner. Då får man aldrig veta hur bra man kan bli! Om man mäter ovanstående kategorier på en skala 1-10 så ser man snart att 10*10*1 är 100 och 10*10*10 är 1000. Så vill man nå sin potential så bör man i alla fall hålla på i 10 år från att man fått kolla på armar och ben!

Ser du någon skillnad på basketen idag överlag, jämfört med när du själv spelade? Vad i så fall?

- Bra skyttar likt Steph Curry och Sue Bird har gjort något mentalt med basketvärlden (svenska motsvarigheter är Marcus Eriksson och systrarna Eldebrink). De har visat att man egentligen kan bli hur bra som helst bakom 3 poängslinjen, det har skapat mer yta. Sen har ”big data” fått effekten att många halvdistansskott försvunnit, de är hög risk för låg belöning kan man säga. (Det är alltså bättre att skjuta en trepoängare än en lång tvåpoängare idag. Risk/Belöning väger över för trean snarare än den långa tvåan, som också är ett ganska svårt skott)

Men det finns så många olika saker att bli bra på och kunna bidra, allt från ”lock down” försvarare till returtagare eller bra lagkamrat, spelar ingen roll, kan man bidra så bör man få chansen och vara med! Samtidigt så är det svår att glömma den legendariske Jan-Anders ”Jampa” Erikssons ord när vi sa att det var kul med lite nya övningar och ny taktik. Han tänkte en stund och sa ”-De finns inge nytt.” Bollen ska i korgen, svårare än så är det inte!

Jan-Anders Eriksson, eller "Jampa", är en basketprofil från Luleå. "Basketguru", "Mr Basket", smeknamnen är många. Åker du upp till Luleå, där basket är mycket populärt (Sveriges baskethuvudstad om du frågar luleborna själva) så vet alla vem Jampa är. Han har väl sett alla matcher som Luleå någonsin spelat, säkert minst 2 gånger.

 

Några snabba:

NBA eller Euroleague? NBA, men det är ”bättre basket” i Euroleague!

Dunk eller trepoängare?
Svårt, är man öppen bör man skjuta, kan man dunka så bör man dunka!

LeBron vs Jordan 1v1 först till 10. Vem vinner och varför?
LeBron kan vara den mer komplette spelaren? Men 1 mot 1, det sitter mycket i viljan, då kan det bara vara Jordan!

Vinna med 50 eller förlora med 2? Man lär sig nåt av att förlora med 2, det är de man kommer ihåg, tyvärr. Men vinna eller förlora kan man göra i mycket, bara basket är basket!

Vad är roligast, och varför - spela själv eller coacha?
Båda är basket, så basket eller basket det är en omöjlig fråga!

Skribent: Niklas Jönsson
E-post: This is a mailto link

Följ Hammarö Basket

 Våra sponsorer:

sponsor

MABI Hyrbilar

ICA Kvantum

Klara ArkitekterStoraEnso
Hammarö Stadium

 

Postadress:
Hammarö BK - Basket
C/O Palm, Guntavägen 17
66333 Skoghall

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: info@hammarobasket.s...

Se all info