Hoppa till sidans innehåll

Stefan "Pilen" Nilsson

08 DEC 2017 09:52
Vi sitter hemma i Stefan "Pilen" Nilssons kök och pratar om att tröjan nu hamnar i taket. Vi har pratat om det här en gång förut jag och Stefan. Om att det kanske vore så att tröjan borde hänga där. Han har ju ändå spelat mest matcher av alla.
  • Uppdaterad: 08 DEC 2017 10:11

Han är en skön kille Pilen. Lite tuff på ytan, men med ett stort, varmt hjärta. Vi pratar om hans tid som tränare i HHCs ungdomslag och Stefan berättar hur viktigt det vara att alla fick vara med och spela lika mycket. Så länge som möjligt. Det här är ju värderingar som vi tränare och ledare delar idag. Jag tänker, att Pilen var nog före sin tid. Som tränare i slutet av 90- och början av 2000-talet.

Men vi tar det från början. Stefan växte upp på Skoghall. Han bodde 300 meter från ishallen och började med ishockey som 10-åring, 1974. Det var Stefans storebror, Stor-Pilen som spelade ishockey. Han var 7 år äldre och kanske något av en förebild. Det här var innan ishallen byggdes och ishockeyn höll till på Lunnevis naturis, där man fick ploga själv. Hockeyspelarna var avundsjuka på bandyns perfekta is. På den här tiden var det bandy som gällde, före ishockey, på Hammarö.

Egentligen var det handboll som var roligast och Lars-Åke Skogsberg, Stefans tränare hämtade honom på handbollsträningen och stoppade i honom tre korvar på vägen till ishockeyträningen. - Han var något av en andra pappa för mig, minns Stefan.

En annan viktig vuxen var Svepis. - Han brukade komma med nya grejer fast jag inte ville ha några, berättar Stefan. Här har du sa han, jag vill inte ha sa jag. Jag har redan klippt sönder de gamla sa Svepis.

När ishallen byggdes, 1979, var Pilen 15 år. Han bodde i ishallen. När det inte var träning satt han på läktaren och hoppades få vara med och träna med de äldre lagen. Redan som 16-åring fick han chansen i A-laget. Till att börja med på träning och sedan som avbytare. Till att börja med var han back men från 1986 forward.

Många matcher har det blivit. Totalt spelade Pilen mer än 500 matcher i Hammarös A-lag. 418 i seriespel, 25 i olika kval. 1986 var han med och kvalade upp till dåvarande division 1, det som då var andraserien i Sverige. Plötsligt spelade lilla Hammarö i samma serie som Vita Hästen, Örebro, Bofors, Huddinge och Nacka. I Bofors spelade Bengt-Åke Gustavsson som senare samma år var med i VM. Plötsligt var laget fullt av spelare utifrån, men när laget trillade ur försvann alla lika fort och Pilen fick mer speltid. Året efter hade HHC en kanadensare i båset Georg Tavern. En hårding som sa åt spelarna att "träna bort" när de var sjuka. Men det var bra ordning, minns Stefan.

1989 föddes Stefans son Martin, fyra år senare dottern Ida. När familjen flyttade in i och renoverade hus fick Stefan ledigt i 2 veckor. Annars spelade han. Eftersom Stefans fru jobbade på Anna ort hämtade Stefan barnen på dagis och tog med dom till träningen. Martin och Ida är uppväxta i Hammarö ishall. Svepis passade barnen. Från 1989 till 1995 spelade Pilen alla HHCs a-lagsmatcher. 212 matcher i rad. Vilket fantastiskt rekord. Stefan slutade som spelare 1996 men gjorde ett inhopp säsongen 2001-2002 när laget höll på att åka ur serien.

När Martin var tillräckligt gammal blev Pilen tränare, ett tag tränade han både Martins lag och ett äldre ungdomslag. Ett år hade Stefan tillsammans med bla Mathias Fransson hand om A-laget. - Man kan vara tuff men man måste vara rättvis, säger Stefan. Alla skall vara med, alla skall spela lika så länge som möjligt.

Vad har varit roligast då? Jag frågar två gånger för säkerhets skull. Utan tvekan svarar Stefan likadant båda gångerna. - När vi vann Hammarö Cup med 88/89-laget. Två år i rad! Vi lät alla spela men vi var bra. Det är så härligt att se alla glada grabbar.

Ute i bilen kommer jag på att jag glömde att fråga hur det känns nu, när tröjan hamnar i taket. Jag tänker att vi får fråga på lördag, men att det nog känns bra. I bröstet på Pilen pumpar ett riktigt Hammaröhjärta. Det är klubben som format Stefans liv. Det var här han som lagkapten och sedan tränare lärde sig om ledarskap och om att ta sitt ansvar. Han är verkligen värd att få sin tröja hissad.

Vi ses i hallen Stefan!

/JAKOB

 

Spelade seriematcher: 418
Säsonger: 16
Mål: 163
Pass: 165
Utvisad: 242 minuter

Skribent: Jakob Rubenson
Epost: Adressen Gömd

 

SE_Color_Standard_CMYK_White_Bground_CS4

 

  hyrbilar

 

 Dina_Varmland

 

 

 

molkombuss

 

 Bauer_BW

 

 HT-LOGGA_färg

 

 2-FÄRG-CARLHAGLOGGA-EPS

 

 logo-sf

 

 NoProblems_L_Logo_tight_0

 

 Screen Shot 2014-08-24 at 21.51.06

 

 

 

 helmia_reklam

 


Postadress:
Hammarö HC - Ishockey
Parkvägen 4
66334 Skoghall

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link