Hoppa till sidans innehåll

Konståkning 101


På denna sida följer information om de olika stegen på ett ungefär brukar se ut och hur upplägget på träning och tävling ser ut i vår klubb. Åren är på ett ungefär, vid vilken ålder barnet börjar kan påverka hur länge de åker på en viss nivå. 

År 1-2

Skridskoskola. Alla åkare startar i skridskoskolan (grön grupp). När man har åkt ett år (ibland en termin) får barnet möjlighet att träna i konståkningsskola. Om barnet fortfarande är osäker på grunderna finns möjlighet att åka ytterligare ett år i grön grupp.

I skridskoskolan tränar vi på de första Leo-märkena, läs mer här om dem. 

Som åkare i grön grupp deltar man (om man vill) på juluppvisning och vårshow med ett nummer.

År 2-3

Konståkningsskola. Efter att barnen lärt sig grunderna lämnar de skridskoskolan och går vidare till konståkningsskolan (just nu lila, gul & orange grupp). I konståkningsskolegrupperna erbjuds möjlighet att antingen träna en eller två gånger i veckan.

Här fortsätter barnen träna på Leo-märken och börjar så smått träna på momenten i tävlingstestet.

Åkare i konsåkningsskola deltar på juluppvisning med ett nummer och på vårshow med 1-2 nummer. De lär sig även en slinga (kortare program) som de får möjlighet att visa upp på en slingauppvisning (själva eller i liten grupp). 

År 3-4

Fortsättningsgrupp. Nästa steg kallas fortsättningsgrupp och här har vi i nuläget turkos grupp. Denna grupp tränar på de sista märkena och på tävlingstest. En del i gruppen kan ha hunnit klara tävlingstestet och får sina första program, övriga tränar på slingaprogram tills de klarar tävlingstestet. 

Åkarna behöver inte klara alla moment i tävlingstestet på samma gång utan de får en lapp av tränaren där momenten checkas av allt eftersom de klarar dem. 

Åkarna deltar på stjärntävling eller slingauppvisning. De deltar på juluppvisnimg och har minst 2 nummer på vårshowen. 

Stjärnåkare

Tävlingsåkare. När åkaren klarat tävlingstestet får hen välja musik och en tränare gör barnets första program som är 2 minuter långt. Vi rekommenderar instrumentalmusik från Disney eller liknande, tränarna kan även komma med förslag. Det finns inga regler över moment som ska ingå i programmet utan det anpassas helt efter åkarens nivå. Åkaren får sedan anmälas till stjärntävlingar som är tävlingar utan placering och poäng. Klubben brukar anordna en egen stjärntävling varje år men vanligtvis åker stjärnåkarna iväg på ytterligare 2-3 tävlingar på annan ort. Här kan ni läsa mer om hur en tävling går till. 

Efter klarat tävlingstest börjar åkarna träna mer på momenten i basic 1 och fri 1. När man har klarat ett test på 1-nivå går man vidare och tränar på 2-nivå. Ibland tränar vi enbart på testerna och ibland väver tränarna in momenten i andra steg och övningar. På Svenska Konståkningens hemsida kan du läsa mer om testsystemet. 

Grupper för stjärnåkare deltar på juluppvisning och har på vårshowen minst 2 nummer.

Under åren som stjärnåkare får åkarna ofta de tidigare träningstiderna. Detta då våra äldsta åkare behöver ha de sena tiderna för att hinna från skolan. Det kan vara bra att ha kontakt med andra föräldrar i gruppen så att det går att ordna samåkning ifall man har svårt att hinna från jobbet. Som stjärnåkare tränar man mellan 3-5 gånger i veckan beroende på önskemål och nivå. 

Klubbåkare

Klubbåkare. Klubbåkare, eller B-åkare, blir man när man klarat fri 2 och basic 2 och då åker man på klubbtävlingar där åkarna får poäng. I dessa program finns även vissa obligatoriska moment. 

Grupper med klubbåkare är i nuläget blå och röd grupp. Dessa grupper tränar 5-6 gånger i veckan. 

På vårshowen har dessa åkare 3-4 nummer. De klubbåkare som har tränat längst i klubben (blå grupp) får dessutom åka duo- eller trionummer på showen. 

A-åkare

A-åkare. När man har klarat test 4-4 (eller 3-3 innan det år man fyller 15 år) blir man A-åkare. Då åker åkaren på de tävlingar hen tilldelas i A-serien. Åkaren får även delta på distriktsmästerskap och har chans att kvala in i elitserien. Klubbens A-åkare tränar i Blå grupp och är på isen 6 gånger i veckan. Här ligger vi i underkant mot SKF:s rekommendationer för vad som ska erbjudas A-åkare som vill satsa, då denna rekommendation är minst 10 h/vecka. 

Som A-åkare får man utöver gruppens nummer på vårshowen ett solo. 

Elitåkare Elitåkare. De A-åkare med högst poäng i Sverige tävlar i elitserien. De högsta tävlingarna som finns i Sverige är elitseriefinalen och SM. Hammarö KK har genom åren haft en åkare som tävlat i elitserien vilken är en bedrift med tanke på våra knappa istider. 
Vuxenåkare Vuxengrupp. Klubben har som ambition att kunna erbjuda alla träning, oavsett kön, bakgrund eller ålder. Vi erbjuder träning även för vuxna, men vi har inte alltid möjlighet att erbjuda en homogen grupp för vuxenåkarna utan de kan behöva träna med yngre barn. 
Efteråt

När du än väljer att lägga skridskorna på hyllan finns det flera sätt att stanna kvar i sporten. Det kalenderår åkaren fyller 14 år får hen gå den första tränarutbildningen. Klubben är alltid i behov av nya tränare och skickar iväg flera åkare på utbildning varje år. Tränaryrket är en profession och de finns de som försörjer sig enbart på detta.

Det går även att utbilda sig till domare. Då är man med och bedömer tävling och test, vilket kan vara ett bra extrajobb att kombinera med t ex framtida studier. 

En del åkare väljer även att gå på audition för att få turnera med olika shower, där den kanske mest kända är Disney on Ice. 

Uppdaterad: 31 JAN 2022 13:29 Skribent: Karin Elsert
E-post: Adressen Gömd

    

 

 

Postadress:
Hammarö KK - Konståkning
Per Mattsson, Kartbergsslingan 10
65342 Karlstad

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info