Hoppa till sidans innehåll

Cykelhistoria Del 6


Erik Fåglum hyllar Sven

- Sven var en kämpe, därför blev han fjärde mannen i laget.

Vi träffar legendaren Erik Fåglum under SM i Skara 2009. Platsen är toppen på Kinnekulle och Erik sitter i en solstol och följer damernas linjelopp. Han ser vältränad ut för sin ålder, 65 år och nybliven pesnionär-

- Hur är det med farsan Bubben, min form är i topp. Jag kan köra 40 i snitt på fem mil, ensam, säger han med en naturlig självklarhet.

Erik var näst äldst i brödraskaran som bestod av fem söner. Äldste sonen blev aldrig cyklist, han var för lat...

Inför OS i Tokyo stod fjärdeplatsen i lagtempolaget mellan Sven Hamrin och Bengt Jansson. OS-lägret genomfördes på hemmaplan i Vårdgårda.

- Första passet testade vi Bengt, han blev avhängd redan vid matvaruaffären inne i Vårgårda

- Men Sven bet sig fast på rullen och efter fyra dar gick han runt. Han var en envis rackare och tillförde ingen styrka i laget, men han kunde gå runt vilket är viktigt i lagtempo, berättar Erik.

Erik visar upp sin cykel, utrustad med den nya elektriska växeln DII från Shimano och hälsar till alla i Härnösand.

Vi passar på att ta fram en bild ur arkivet. här är det svenska lagtempolaget inför landskampen mot Danmark i Helsingborg samma år. Sverige vann i utklassningsstil och körde 10 mil på 1,56,30 (infofficiellt världsrekord). Tiden godkändes aldrig eftersom sträckan kördes enkelväg utan vändpunkt..

På bilden syns fr v Erik, Gösta, Sture och Sven.

Uppdaterad: 08 JUN 2016 07:04 Skribent: Ola Thelberg

Välkommen till Härnösands Cykelklubb

Under åren har vi fostrat Emma Johansson, Christina Vosveld, Sven Hamrin, Bengt Höglund, Anders Silén, Magnus Ohlin, Anna Högström, Emmy Thelberg, Tomas Kristoffersson, Axel Lindh, Erik Gunnarsson, Edvin och Vilgot Lindh med flera. Medlemsavgiften är 200 kronor och 300 kronor för hela familjen. Betala avgiften på vårt bankgiro 937-0693

 Vi stöder HCK

Härnösands_logotyp
Ange alt-text här.

 

 
 

Postadress:
Härnösands CK - Cykel
Bo Selin, Hässjevägen 18
87153 Härnösand

Kontakt:
Tel: 061124580
E-post: harnosandsck@gmail.c...

Se all info