Hoppa till sidans innehåll

Olas blogg


Här skriver Ola Thelberg, ordförande i Härnösands CK.

30 juli -14

Gösta nr 1

Mitt idolporträtt som jag fick av Gösta

 

Jag minns den dagen som i går. Min store idol Gösta Fåglum skar mållinjen på Säbråvägen i Härnösand inför en tusenhövdad publik som svensk mästare på cykel. En lyrisk speaker, Lars-Gunnar Björklund, skrek av hänförelse.
– Gösta är världens bäste amatörcyklist!
Årets var 1969.
Ganska precis ett år senare skar Gösta Fåglum mållinjen på Champs-Élysées i Paris som trea i Tour de France, den förste från Skandinavien på prispallen. Nu som 29-årigt förstaårsproffs i det italienska Ferrettistallet.
Göstas bragd är en prestation som har glömts bort, men som borde platsa i den svenska idrottshistorien. Och tänk om det hade skett i dag i Eurosports direktsändningar som fängslar så många TV-tittare.
I danske författaren och kulturredaktören på Weekendavisen Joakim Jacobsens bok Tour de France historien om världens största cykellopp får man följa tävlingen in i minsta detalj. Från starten 1903 fram till fjolårets upplaga med britten Chris Froome som segrare.
Göstas prestationer omnämns i kapitlen om touren åren 1970 och 1971 (bröt loppet när han låg på femte plats).
Jag har följt cykelsporten inifrån sedan barnsben. Min far var en av Gösta bästa vänner och den som alltid tog parti i egenskap av ledamot i cykelförbundet när den egensinniga västgöten satte sig på tvären. Gösta har likheter Tomas Wassberg lika tjurig och envis som få. En egenskap som fungerar bra i en sport som cykel.
Ett exempel är att han körde på ett eget cykelmärke (Monark) medan övriga i laget körde på italienska hojar.
I boken om Tour de France beskrivs Gösta Fåglum som den ende cyklist som på allvar kunde mäta sig med "Kanibalen", belgaren Eddy Merckx, den bäste cyklisten i historien. Smeknamnet fick han för att han är den ende som har erövrat ledartröjan, bergströjan och poängtröjan samma år. Och för att han älskade att grilla sina medtävlare
Gösta Fåglums insats i juli 1970 var till en början ingen stor mediehändelse i Sverige. De utländska journalisterna på plats kunde inte förstå det ljumma intresset. Men när det drog ihop sig till de sista bergsetapperna med klassiska Mount Ventoux fanns Dagens Nyheters Stellan Kvärre på plats som hittills följt touren per telefon från Stockholm. Nu blev det mer initierade artiklar hem till Sverige, men något större genomslag fick aldrig Göstas tredjeplats.
Författaren konstaterar att han hade kunnat hotat Merckx om han varit mer generös genom att dela med sig av sina prispengar till hjälpryttarna laget. Merckx lagmedlemmar var mer lojala eftersom de var bättre avlönade, en viktig faktor till hans stora framgångar i cykelsadeln.
I årets Tour de France deltog ingen svensk cyklist vilket än en gång visar att Sverige är ett litet cykelland på den allra högsta nivån (Emma Johansson är undantag). För två år sedan erövrade Fredrik Kessiakoff bergatröjan under några dar och i början av 2000-talet vann Magnus Bäckstedt en etapp.
Men det är ingenting mot vad Gösta Fåglum Pettersson (han tog namnet Fåglum från hembyn utanför Vårgårda) presterade i cykelsadeln med triumfen i Gira d Italia, 1971, som främsta insats.
Det har skrivit mycket om fusket med dopning inom cykelsporten. Men utan alla dessa avslöjanden hade tusentals idrottare i andra sporter fortsatt med att stoppa i sig förbjudna preparat. Cykelsporten är i dag den mest kontrollerade sporten av alla. Det genomförs tio gånger fler dopningskontroller än exempelvis inom friidrotten. Cykelsporten var först med så kallade blodpass som i princip har stoppat fusket med bloddopning.
Vill man fördjupa sig i alla turen om den störste fuskaren av alla, Lance Armstrong, eller ta del av alla dessa enorma prestationer som kan liknas med hjältemod så är boken om Tour de France en guldgruva.
Leker ändå med tanken om Gösta Fåglum haft sin karriär i dag. Det skulle ha varit kul att få höra Eurosports suveräna kommentatorer Roberto Vacchi och Anders Adamsson kommentera hans framfart i cykelsadeln,

26 maj-14

Full fart på all fronter. Borlänge Tour har klubben tävlat i ända sedan starten 2002. Under åren har vi satt ett bra avtryck runt skidspåren utanför stålstaden. Jacub Sarota påminner mycket om Emil Roos Lindberg som fick sitt genombrott där med två etappsegrar, men hade oturen att få mekaniska problem som stoppade en totaltseger. I år bar det hela vägen för Jacub Sarota som vann alla etapper och totalen i imponerande stil. Kollar man historien ser vi att våra fyra bästa landslagare åkare vunnit i ungdomsklasserna; Emil Lindgren, Mattias Wengelin och de båda världsmästarna Alexandra Engen och Jenny Rissveds.

Men det är en lång väg dit och det är jättesporrande för bröderna Vilgot och Edvin Lindh att kunna sparra landets bäste även på våra träningar.

Mycket har skrivits om Emma Johansson som för andra året åker i HCK-tröja under SM i Kinnekulle. Emma är världsetta och naturligtvis finns en stor supporterklack på plats när hon ska återta guldet i linjeloppet.

På hemmafronten är det full planering för Sverigecupen som blir något extra med ett sprintlopp i stadsparken. Dessutom arrangerar vi motionsloppet Stigsjötrampen.

En spännande säsong väntar.

Måste bara visa bilden på Edvin Lindh från Borlänge en gång till!

Borlänge 14 nr2

 

 

 

10 okt-13

Lugnet infinner sig. Har nyss återhämta mig efter spinningpremiären med Kenneth i Simhallen. Det var krångligt att värre att ta sig in med armband som låste upp entré och dörren i spinninglokalen. Vi var elva men det kommer fler när Kenneth kör igång på allvar nästa onsdag.

Det är dags att göra bosklut för säsongen. Lite tjatigt att behöva skriva ner att klubben är en av landets allra bästa. Åtta SM-medaljer och som grädde på moset Emmas VM-silver. Jag följde loppet hos Janne Thelberg på Öbacka trading tillsammans med Benke Bank, Peter Bellander och hans pappa Björn som var en av klubbens drivande krafter under 80-talet. Örjan Leek kom mot slutet. Det var en högtidsstund och jag konstaterade snabbt att Emma "vann" silver. Som ensam, utan hjälpryttare, fick Emma använda allt sitt taktiska kunnande. Tyvärr räcker inte de svenska tjejerna till i tuffa lopp. Äntligen fick Emma den mediala uppmärksamhet som hon förtjänar. Faktum är att hon är mer känd som cyklist i Belgien, Holland och Italien. Taxichauffören som Nysa åkte med in till Verona visste vem Emma är.

Jag har just fått besked från kommunstyrelsen att man fortsätter att stötte Emma och klubben eknonomiskt, inget jättebelopp men en markering är HCK är viktig för kommunen som en stärkare av kommunens varumärke.

Lika glad är jag över Erik Gunnarssons framfart. Blev femma i den mixade elit - och juniorklassen i Jönköping, Erik var uppklassad från P15-16. Det gäller att skynda långsamt med ökningen av träningsdosen men jag vet att Erik är en mycket klok herre och förhoppningsvis ska han slippa sjukdomar.

Emma Johansson

Emma firar silvret. Foto: Emilia Fahlin och Emmas twitter.

 

26 maj -13

Nu måste jag skärpa mig. Upptäcker att det var flera månader sedan som jag skrev något.

Har nyss kommit hem från det italienska köket - två underbara stipendieveckor i Toscana,

Jag är en glad cykelmotionär, det vet ni. Utom när Nysa och Italienaren retar upp mig med någon kommentar som jag borde parera utan att få mjölksyra. Det blir några rundor i veckan med kompisarna, vi kallar det cafékultur med inspiration från just Italien.

Här cyklar vi ibland med livet som insats. Bilar tutar, håller ibland upp ett finger om vi råkar cykla i bredd eller kommer för nära mittlinjen. Det har hänt att vi nästan har blivit prejade av vägen. Nyligen fick Anders Bäckman ett besök av en backspegel, dessbättre utan att bli skadad.

I Italien är det precis tvärtom. Här vinkar bilisterna glatt, det gör också alla cykelmotionärer – de är jättemånga – alla är hur hjälpsamma som helst. En intressant trend är alla elcyklar som finns överallt, i spännande kreationer och färger.

Trevlig stämning råder mellan alla trafikanter och här blir vi cyklister behandlade på ett respektfullt sätt.

Fick samma känsla när jag nyligen var på tjänsteresa i mångmiljonstaden Rom.

Inga gubbar i keps med högt blotryck syns i Italien, tror jag. Den svenska aggressiviteten är som bortblåst där nere. Jag stortrivdes.

Vad det beror på?

Jag har ingen riktig förklaring. Kanske är det för att italienaren dricker rött vin, har lite salt i maten och har minst problem i världen med hjärt – och kärlsjukdomar. Och har nära till ett leende eller skratt speciellt. Det är dubbel effekt om man själv också bjuder på ett leende.

Ola

 

23 oktober -12

Tiden går fort. Upptäcker att det var över tre månader sedan jag skrev något.

Häromdagen tog UCI definitivt handen från Lance Armstrong. Cykelsporten befinner sig i den värsta krisen någonsin. För några dar sedan hoppade en av de största sponsorerna av, den holländska banken Radobank, vill inte längre förknippas med sporten. Det drabbar även Marianne Vos som ingår i deras damlag. Emma twittrar sin oro för att krisen också ska drabba damcyklingen som hittills förskonats från skandaler.

En efter en träder de fram, igår Steffen Kjärgaard, sportchef i Norska cykelförbundet som var en av Armstrongs hjälpryttare.

Jag har känt till dopningen sedan länge. För tio år sedan berättade en cykelvän om hans egna erfarenheter.

"På första lägret i januari med mitt nya lag nere i Italien var jag starkast. Första tävligen i mars blev jag avhängd med tio minuter av mina lagkompisar. Då förstod jagt att vi inte körde på lika villkor".

Jag har alltid varit tvivlande till Armstrongs prestationer. När han vann VM i Oslo -93 var han aldrig en utpräglad etappcyklist. Efter cancern blev han plötsligt nummer 1. USADA:s dokument är en övertygande bevisning - även om jag tycker att domen mot Lance har föregåtts utan att han fått säga sitt.

Under Lance triumftåg reagerade jag mot att han aldrig visade några känslor. Han var ett stenansikte och så här efteråt har vi förklaringen. Det var en fuskares ansikte.

Händelserna som nu redovisas utspelar sig från början av 2000-talet då Lance körde i US Postal Service (USA:s motsvarighet till Posten). Teamet sponsrades med skattemedel och det är förklaringen till att alla papper nu ska läggas på bordet.

Idag lever proffscyklingen under helt andra förutsättningar. EPO-dopningen är i princip helt borta - hoppas jag. Om sporten ska överleva tål den inga fler skandaler. Det vet proffsdirektörerna. Men risken är stor att "egot" avslöjar fler fuskare - cyklister som struntar i att man skrivit på en sanningsförsäkran om att man tar avstånd från dopning.

Nu ser jag fram mot kommande söndag med HCK-motion och en trevlig tur på MTB:n, funderar på dubbdäck.

En sak till. Blev trea i KM. Tack Emil för att du vände på startlistan i halvtid...

Mitt andra stora intresse är bilar. Visar en bild på min Saab 9000 -88 - besiktad idag utan anmärkning - som snart blir veteranbil. Peter Högströms pappa Otto var den förste ägaren.

 

Saab

 

10 juli -12

Läser mejl och kommentarer efter VSM. Övervägande positiva; "Strålande", "Bästa på länge", "Suveräna tävlingar".

Visst var det några missar, men det hör liksom till ett större arrangemnag.

För tre år sedan fick vi en förfrågan om att arrangera NM på landsväg. Eftersom klubben inte haft ett landsvägslopp sedan 1993 så blev det en del funderande. Italienaren formulerade: "En klubb utan en tävling är ingen riktig klubb".

Tankvärda ord. Tre år har har det tagit att bygga upp en riktigt bra tävlingsorganisation och jag tycker att vi har all anledning att känna oss stolta. Vi har visat cykelsverige att vi är en duktig arrangör och att vi är mogna för ännu större uppgifter.

Jag har inte gjort någon hemlighet över att vi ett år ska stå som arrangörer av ett landsvägs-SM för juniorer och seniorer. Med Emma Johansson på hemmaplan.

Vi återkommer i det ärendet...

Landsväg-SM i Södertälje blev en minnesvärd tillställning där Emma visade världsklass med solosegern i linjet och SM-guldet i tempo i 46 km/tim i snittfart. Hon är nu svensk cykels stora affischnamn och hopp i OS i London.

Klubben bjöd Emma och Martin på middag, en oförglömlig kväll.

Förresten, glömde en sak: Grattis Larsa Norén till SM-bronset och grattis Susanne Gradin (bilden) till silvret.

VSM Ola

 

 

25 maj -12

Är nöjd med helgen. Har hunnit med att plantera rosor i trädgården och tvättat min racer efter Alnön-runt som lockade 250 deltagare, trots regnet. Hängde med i tätklungan i ett varv, det gick nästan 40 knyck.

Nog sagt om mina egna bedrifter. Igår kväll hade vi ett givande SM-möte och nu finns en inbjudan ute på nätet. Bosse Lundholm som ska sköta tidtagning var på plats och han har lovat det ska fungera med tiondelarna. Det blir datachip på varje cyklist, precis som i de stora loppen på TV.

Det tävlas på alla håll, från nybörjare upp till Emma Johansson. Fina framgångar noterar vi från Gävle ungdoms-MTB där en ny generation gjorde premiär. Axel och Tomas har presterat på topp och Emmy gör snart premiär i blågult på landsväg.

På hemmafronten har HCK-motion full fart och i helgen väntar en trevlig caférunda med cyklisterna från Kramfors med fika hemma hos italienarens föräldrar i Kramfors, det ser jag fram emot.

En nöjd lagledare (bilden) inför starten i Alnön-runt.

Ola Alnönrunt

 

17 februari -12

Tiden går så ruskigt fort när man har kul...

Idag hämtade vi hem Kajsa efter ett år i USA och jag fick en bamsekram, det värmde verkligen.

Har gjort klar en presentation av föreningen till Fridrottsförbundets årsmöte i länet. De vill att jag ska berättar varför vi har nått så stora framgångar, år efter år.

Efter lite beslutsvånda bestämde jag mig för att ställa upp. Och jag måste säga att vi har anledning att vara stolta över vårt starka varumärke. Härnösands CK är en av de allra bästa cykelklubbarna i landet, våra framgångar har gett eko. Det känns stort att få vara med och bevara det.

Veteran SM blir årets höjdare, det blir en kanontävling med tuffa banor och bra stöttning från kommunen. Har nyss pratat med kommunalrådet Fred Nilsson som är med på noterna och han avslöjade att kommunen jobbar för att få Kölvavägen på Härnön asfalterad. Ser framför mig ett landsvägs-SM med en 13 km bana med start och mål utanför Rådhuset!

I söndags var vi ute och cyklade i HCK-motion, blå himmel, hårda vägar och några minusgrader. Vi; jag, Italienaren och Ken hamnade ute på Fälleudden där vi mötte Nysa med familj på långfärdsskridskor. Det blev en härlig sista mil på isen in mot Härnön, en dag att minnas.

 istur

 

1 november -11

Hösten är här och i år extra lång, inte ett snökorn så långt ögat kan nå. Då kommer MTB-hojen fram och söndagarna har blivit heliga stunder i skogen tillsammans med klubben. I söndags valde jag att inte gasa på och tog det lite lugnare på grund av en förkylning, riktigt skönt att slippa syran!

Sedan sist har vi varit på VM i Köpenhamn där klubbens italienare Gunardi Stattini gjorde succé med sina träffsäkra kommenterar som nu också finns på Youtube. På tal om hemsidan så har det äntligen blivit bra fart på kommentatorsfunktion. Den stärker klubbkänslan och du som tvekar: Skriv nu!

Ola hösten 11

13 september -11

Tidningen Svensk Idrott är riksidrottsförbundets (RF) officiella tidning och att få komma med där är stort, ja riktigt stort. I det senaste numret får vi hela sex sidor

Gratulationsmejlan strömmar in. Har nyss mejlat några filer på artikeln till vårt kommunalråd här i Härnösand. Bilden av HCK som varumärke är viktigt och det har vi sannerligen stärkt.

När Svensk Idrott ringde såg vi chansen att visa upp vad vi kan  för hela idrotts-Sverige. Och det lyckades vi med, tack alla som medverkade. Själv blev jag porträtterad på en helsida, väl mycket kan tyckas. HCK är ingen One Man Show, det är alla krafter tillsammans som gör oss så starka, från tvillingbröderna Edvin/Vilgot, Emma Johansson till Bosse Selin.

 

Sid5

 

22 augusti -11 

Det är dagen efter linjeloppet i Norrländska mästerskapen. Har nyss pratat med ICA-handlaren i Åre, Lars Ocklind vars son vann linjet i P15-16. Lars som i sin tur blev norrlandsmästare på nästan samma bana, -80. Lars delar mitt bilintresse och han rattar en Porsche Panamera, tidigare en röd Ferrari. Han är numera en av de drivande krafterna i Östersunds CK som verkligen har fart på pedalerna.

NM:et blev verkligen lyckat, mer strukturerat än fjolårets upplaga och det känns som att klubben är mogen för större arrangemang. Nya ansikten (läs HCK-motion) dök upp och tog ett stort ansvar och det värmer.

Sedan sist har det hänt mycket. MTB-SM blev en ny framgång, med Erik Gunnarsson dubbla guld och Axels guld från talangfabriken i HCK. Vi var också snubblande nära att stå på pallen i ungdomsstafetten.  Hittills i år har vi tagit sex SM-medaljer.

På onsdag är det dags för en ny runda runt Gussjö, i förra veckan pärsade vi på 1,22 och vi var rekordmånga, 19 stycken.

Om en månad reser vi till VM i Köpenhamn så cykelsäsongen är inte slut.

Bilden: Polarna Lars Ocklind och Peter Bellander (satsade hårt och gick loss, men fick bita i gräset) pratar gamla minnen.

lars ocklind

 

11 juli -11

Årets andra stora begivenhet står inför dörren - MTB SM i Borås dit klubben skickar nio åkare, det ska bli riktigt spännande att se hur det går.

SM på landsväg blev en uppvisning av Emma Johansson. Hennes körning under linjeloppet är det häftigaste jag upplevt hittills, det var världsmästarklass, solo i tolv och 13 mil! Emma drog iväg till damernas Giro och vurpade på den andra etappen, hon fullföljde rejält mörbultad och presterade sitt livs insats på den avslutande tempoetappen där hon slog Marianne Vos. Det visar vilken hårdhet Emma har och det bli jätteintressant att följa henne under höstsäsongen.

Emma SM linje 2011

En förkyld Axel Lindh placerade på den värsta platsen i resultatlistan, två 4:e placeringar. Axel får nu chansen i juniorlandslaget på landsväg, jag hoppas att  han tar den.

På hemmaplan är det roligt att våra landsvägsträningar på onsdagarna lockar så många cyklister, som mest har det varit 17 stycken.

Tidningen Svensk Idrott har varit på besök och det ska resultera i ett reportage längre fram. Att få vara med där visar att vår förening har en hög status i idrottssverige. 

Nu tar jag en "Time Out" och reser till USA för att hälsa på dotter Kajsa, ska bli riktigt kul att få återse henne efter ett halvår. Kanske kan jag locka med Kajsa ut på en cykeltur med hennes familjs cyklar. Cape Code lockar, de klassiska sandstränderna mot Atlanten där Kennedys roade sig på 60-talet. New York och Toronto ska bli intressant liksom Boston Red Soxs hemmamatch dit biljetter är bokade.

See you...

11 juni -1

Upptäcker att tiden rinner iväg, det brukar vara så när man har kul. Under våren har jag renoverat min hustrus morfars Monarped från -58, den blänker i solen hemma på gräsmattan och avgasröken har en tendens att krypa in i husets luftintag...

Varför nämna min moped? Den är förklaringen till att jag istället för cykelkarriären valde ledarbanan.

Pappa Bubben sa till en godvän som undrade hur det gick för Ola i cykelsporten.

- Inget vidare, han har kört för mycket moped i puberten!

I stället matchades jag tidigt in som ledare, gjorde debut som mekaniker i landslaget som 22-åring och det hann bli 17 etapplopp.

- Han gör bättre nytta där, tyckte Bubben. 

Ja, vad ska man säga om årets säsong? Riktigt bra, med två ord!

Emma håller ställningen som en av världens bästa damcyklister och hon radar bupp topplaceringar på löpande band. Om två veckor avgörs SM på Sollerön där Emma ska försvara sin mästartröja.

Det som har glatt mig allra mest är Axel Lindhs framfart. Vinst i debuten med juniorlandslaget i Danmark och den imponerande uppvisningen på Kinnekulle där han vann solo med över tre minuter. Jag fick ståpäls när jag följde loppet hemma hos Lindhs via Axels lärare "Gubbens" mobil.

Nummer två är Tomas Kristofferssons fräcka framfart som förstaåersenior med två segrar i Svenska cupen, riktigt bra av en 19-åring. Superbra, skulle andra säga.

På hemmaplan är det full fart. I onsdags körde vi ett landsvägspass runt Rö med Kenneth som härförare. På en av klubbens Crescenthojar dök 14-årige Viktor Vestin upp. Han imponerade stort genom fin teknik och hängde med runt femmilaslingan i den tuffa farten som gubbarna höll.

På söndag ser jag fram mot årets caférunda till Rotsjö Gård och deras suveräna Getost. Hoppas vi blir ett stort gäng.

Moppen, en Monarped, är patinarenoverad in i minsta detalj.

Monarped

Bilden på Nysa får illustrera vår tävlingsverksamhet, från Västernorrlandscupen där vi hittills har arrangerat två deltävlingar.

Anders Nyström

4 april - 11

Oj, vad tiden går fort. Kopplar av efter helgen som innebar cykelpremiär till Gussjö med Gunnar. Vi stannade på Brunne livs och tog en kopp kaffe. Två gubbar sätter sig bredvid oss och den ene berättar att han var klasskompis med Sven Hamrin i Stigsjö Högre allmänna läroverk.

Eftermiddagen tillbringades i TV-soffan med en av årets höjdpunkter, Flandern Runt. Det blev en helt otrolig avslutning och det var skönt att se att Cancellera faktiskt är mänsklig.

Emma gjorde återigen en strong insats och missade pallen hårfint, slagen av Marianne Vos. Emma har förbättrat sin spurt som vi kommer att få se mer av i år.

SCF:s årsmöte blev en minnesvärd tillställning och jag känner mig faktiskt lite stolt eftersom jag lyckades avstyra ett kuppförsök mot valberedningen. Nu är Nysa ordförande. Klubben har också tunga ordförandeposter i Anders Björklund i disciplinkommitté och Ulf Näslund i antidopingsgruppen.

Det drar ihop sig och i morgon kväll går anmälningstiden ut i vårens första lopp. I nästa vecka är det dags att väcka liv igen i klubbussen och jag ser redan fram mot premiären i HCK-motion, 23 april. 

Nu med en nyrenoverad retro från 80-talet.

 

25 november - 10

Är lite trött efter en bilresa i snöstorm från Arlanda, i säng halvtre i natt. Dotter Kajsa har varit i Stockholm för att fixa arbetsvisum till USA. Vi hade förmånen att få träffa hennes "Nanny" i Stockholm, en otroligt inspirerande kvinna (påminner om Emma) som har utvecklat nya batterier till framtidens bilar. Hon äger Boston Power och Kajsa har lovat att hon ska instruera familjen i att hantera mountainbike i bergen kring deras fritidshus i Vermont.

Säsongen 2010 kan läggas i handligarna. Vilket fantastiskt år det blev med tolv SM-medaljer och Emmas VM-brons som kryddan på anrättningen. Ja, vad ska man säger som stolt ordförande  i en av landets främsta cykelklubbar.

Stolthet och ödmjukhet är en bra sammanfattning av de känslor som bubblar fram. Men än är inte året slut. Den 22 december kommer Emma hem för att fira jul och jag håller på att planera för fullt för att det ska bli en riktigt bra dag för klubben.

Vid sidan om har jag hunnit med att renovera två av våra klubbcyklar (bilden), fick skrota en för att ekvationen skulle gå ihop. Men nu är de i toppskick igen. Klubben har också köpt in en ny landsvägshoj så idag har vi fem lånecyklar inför nästa säsong.

 

 

2 oktober -10

Det gått några timmar efter det dramatiska VM-loppet på andra sidan jordklotet. Så nära, men ändå så långt borta. I dubbel bemärkelse...

Halvnio i morse träffades vi för att avnjuta damernas VM-lopp på 50-tums TV på Tidningen Ångermanland. Jag var draperad i Emmas supporter t-shírt, nystryken dagen till ära. Gunnar kom med en färdigbredd macka, Nysa tog fram en "god" dryck. Som vanligt misströstade gode Bosse (det bådar alltid gott) om att det inte blir någon medalj, tre kilometer före målgång. Ja, vi såg ju vad som hände, Bosse hade fel i vanlig ordning.

Har ringt och grattat Emma via Martin. Emma själv var upptagen med dopingkontroll och presskonferens och förhoppningsvis lite firande senare under kvällen.

Ringde också Tommy (Emmas pappa) där hela familjen med famror Märta i spetsen följde loppet.

Jag resonerar så här. En medalj är alltid en medalj, en fjärde plats är ingentiing. Emma har nu skrivit in sig i finrummet som den första svenska cyklisten som lyckats ta en medalj i ett linjeloppi ett VM och OS. Kan inte komma igåg någon annan, men rätta mig gärna om jag har fel. Det är stort, mycket stort.

Men det bästa av allt är att drömmen lever kvar, om att någongång få vinna en guldmedalj. Den drivkraften är stark och i nästa års VM i Köpenhamn eller OS i London året därpå kan den bli verklighet.

Vi jublade i kapp och det bubblar fortfarande av lyckokänslor. Emma är stor, ja, mycket stor.

 

13 september -10

Det har gått elva år sedan klubben arrangerade en "riktig" landsvägstävling. I helgen var det dags igen med Norrlandska mästerskapen i två dar. Vi började om från noll med att införskaffa av nytt material, fixa med tidtagningen, leta fram våra röda flaggor til flaggvakterna, ordna med fika, boka omklädningsrum, fixa ljudet, sätta ut varningsskyltar, mm...

Det gamla gardet med Bengt Wänglund, Bosse Selin, Lennart Westerlund, Nysa, undertecknad och en massa nya namn på plats. Som vanligt med improvisation.

Vi hade tur med vädret på lördan medan regnet upphörde när sista man gick i mål på söndan...

Vi fick beröm för banorna, vilket värme. Resultatlistorna blev det lite så och med eftersom Nysa fått för sig att ändra på mallarna, från word till excel. Jag fick slita i några timmar med att flytta runt klasserna för att de skulle bli läsbara för nätet och tidningen Ångermanland.

Roligt att se när okända kliver fram; måste nämna Olle Tirén som stod ut med alla kontraorder, min arbetskompis Uffe Westman som anmälde sig frivilligt som flaggvakt, Gunnar Stattin som visade sig vara en riktig klippa och tog egna initiativ. Han visade sig också vara duktig på att måla, även om hans fina craftjacka blev vit på sina ställen. Men Kenneth Gustafsson hade dessbättre ordnat med vattenlöslig färg.

Emil missade starten, syrran Emma hamnade i Sundsvall, de enda fadäserna från själva loppet. Bosse fick "bara" två koleriska utbrott, vilket är normalt.

Gunnar S sa något klokt:

"En förening utan en riktig tävling är ingen riktig förening".

Det är bara att hålla med.

 

 

 

16 augusti -10

Lördagen den 14 augusti kommer jag inte att glömma. De nyrakade benen var i kanonform och jag såg verkligen fram mot "Gubbmötet" med Nysa i Bollnäsrundan. Men kvart i sex på morgonen tog det slut. Klubbussen "Bettan 3" stannade i mitträckena söder om Njurunda, generatorpaj och bärgning - så typiskt.

Det blev ändå en minnesvärd dag som ni kan läsa mer om på hemsidan. Sista timmen hade vi direktrapport från Cykelvasan där broder Anders gav oss allt om den dramatiska avslutningen då Emmy skrev cykelhistoria genom att vinna. Frågan är om Anders hade högra puls än sin dotter...

Jag påstår att Emmy är landets bästa MTB-tjej, just nu bättre än europamästarinnan Alexandra Engen.

Juli blev en riktigt bra månad med Tomas Kristofferssons tre SM-guld som grädde på moset. Det skulle var ett tjänstefel om inte Tomas nu blir uttagen till VM i Kanada, där jag också tycker att Emmy borde ingå.

I skymundan av Tomas gjorde Axel Lindh en riktigt bra prestation genom att ta SM-silver i tempot, klart bästa 93:a.

Emma Johansson, nu i mästertröja, blev trea i Vårgårdas världscup och har chans att vinna sammanlagt i finalen i franska Pluoie. Det ska bli jätteintressant att följa henne fram till årets stora mål VM i Australien.

Har just plitat ner vårens lok-stöd och det är riktigt kul att ta del av hur träningsflitiga våra ungdomar har varit.

"Det bästa med landsvägscykel är medvind"

 

 

8 juli - 10

Äntligen har jag fått ordning på ADSL-modemet som krånglat i några dar. Så därför är det förseningar med uppdateringar av vår välbesökta hemsida.

Just nu glädjs jag med Tomas Kristoffersson som blev bäste nordbo i EM. På papperet är en 15:e plats inte så mycket att yvas över, men då ska ni veta att Tomas insats, bäste nordbo, är ett av de bästa resultat som en en svensk junior har gjort på ett mästerskap. Konkurrensen är otroligt hård och Tomas har nu flyttat upp positionerna till den bästa tredjedelen i fältet. Behöver vi säga att Tomas är storfavorit i kommande MTB-SM i Rättvik...

SM på landsväg blev en riktig höjdare. Vi får gå tillbaka till 1984 för att hitta något liknande. Då tog klubbens också fyra medaljer; guld i tempo och brons i linjeloppet genom Bengt Asplund, silver i lagtempot (Asplund, Peter Bellander och Kjell Hedman) och brons i lagtävlingen individuellt (samma lag).

Lagsilvret i juniorklassen, efter "köpelaget" Cykelcity, var som ett guld. Axels femte plats (bäste HCK-junior) visar att han har tagit ett stort steg.

Linjeloppet för juniorer blev ett taktiskt rävspel där Emil Roos Lindberg spelade korten rätt. Han ledde på upploppet (Emil har vunnit i ungdomsklasserna två gånger) och visste att det passade honom perfekt. Silvret är det bäste resultatet som en HCK-aren har gjort i ett juniorlinjelopp i klubbens 52-åriga historia.

Emmas insats i linjet var en uppvisning av en världsstjärna. Sista varvet (3,5 mil) solo med ett enda stort leende och värkande ben, det var riktigt stort. Nu kör Emma äntligen i mästartröjan. I skymundan gjorde Emmy Thelberg en jättefin insats genom att bli 14:e och tredje bästa U23-åkare 

Vi var alla delaktiga i Emmas seger eftersom hon och Martin bodde tillsammans med oss. De delade med sig av deras stora erfarenheter och jag tror faktiskt att våra juniorers insatser smittade av på henne.

Ett minnesvärt SM där klubben blev fjärde bästa förening bland 36 deltagande är något som vi ska vara riktigt stolta över.

På onsdag startar MTB-SM och där har vi faktiskt större medaljchanser...

I veteran-SM visade Kenneth Gustafssdon återigen sin klass genom att spurta in som tvåa i H45. Bra insatser av Roger Wetterstrand (16;e i H35) och Yngve Franzén (H45) som gjorde sin bästa insats, hittills. 

I söndags körde jag min andra cykelorintering, hur kul som helst. Hittade alla elva kontroller och eftersom jag vann den första tävlingen i distriktet för några år sedan var jag segersugen. Fick stordäng av Marcus Strömsten som äntligen börjat intressera sig för cykel och som kommer till start i MTB-SM med sin kompis Niklas Sjölund (svensk mästare i draghund).

Sist några ord om vara träningskvällar. I går satt Axel. Emil och Kenneth med. Gänget var en härlig blandning med Erik 13 år och Bosse 71 år som yngst och äldst.

Njut av den nykorade mästarinnans nya tävlingströja.

 

11juni -10

Sitter här och är en riktigt glad ordförande i Härnösands Cykelklubb. Har just gratulerat Tomas Kristoffersson till uttagningen i EM i Israel, så häftigt!

Jag kan berätta att jag känner väl till landet efter en  sejour som FN-soldat. Haifa är den nordligaste staden, två mil söder om den libanesiska gränsen. När jag var på plats var det fullt krig, men idag är Haifa den lugnaste platsen i landet, långt bort från oroligheterna på västbanken. Bakvägen har jag fått höra att banan är bergig och teknisk och har likheter med vår "Vårtan", den passar Tomas helt perfekt. Sverige är regerande Europamästare i mixed och Tomas får en viktig roll i laget. Förbundskaptenen tror stenhårt på honom, det gör jag med.

Jag hade hoppats att Tomas skulle välja landsväg, men är beredd att ändra mig. Tomas är gudabenådad talang på MTB, han gör helt rätt till dess han bestämmer sig fär något annat. En kopia av Cadel Evans som jag såg vinna U23 VM i Åre -99.

Planeringen för landsvägs SM på Sollerön pågår för fullt. Martin Westby blir ansvarig för couchningen.

Känner på mig (jag brukar få rätt) att det blir ett riktgt bra SM.

Nu börjar min semester och äntligen får jag tid att samla ihop några cykelmil. Formen är på gång efter en seg förkylning, igår kväll spratt det äntligen till i benen...

Här en bild på mina arbetspolare Klas Leffler och Gunnar Stattin (som tjuvtränade denna dag). Klas är den ende journalist som har lyckats med konststycker att intervjua samtliga partiledare inför höstens val.

3 maj -10

Blev glad och stolt i helgen när Kenneth rapporterade från Hammarö 3-dagars att Emil lyckats försvara ledatröjan och vinna loppet. Roligt för Emil som i mina ögon alltid har varit talangen som väntat på att blomma ut på riktigt. Kenneth har lagt ner ett fint jobb som Emils tränare och coach. Är lika impnerad över den entusiasm som Kenneth sprider. Karln hinner också med att cykla och tiondeplatsen i seniorklassen med över 100 startande är riktigt bra, betänk att han närmar sig de 50 med stormsteg.

Emma vann söndagens lopp i Luxemburg som kördes i regn och blåst - hon gick solo mot slutet vilket tyder på en mental styrka.

Själv körde jag i motvind upp till Högakustenbron med HCK-motion. Vi var tio stycken som fikade, drog cykelanekdoter och konstaterade att tiden går fort när man har kul på hoj. Med i gänget fanns Gunilla Johansson (längst fram på bilden), VM-deltagare i Oslo 1994 och tävlande för oss i början på 90-talet.

Till sist så gladdes jag med att Tomas Kristoffersson vann första deltävlingen i Västgöta-cupen.

Nu är säsongen på gång på riktigt, härligt!

Här en bild på HCK-motion där vi nu är uppe i 53 nman på mejlistan!

 

 

8 mars - 10

Bengt Wänglund, klubbens revisor, fd ordf, kulturbärare för klubben mm, ringde. Han påpekade att vi måste ändra på medlemsavgiften i hemsidan. Sagt och gjort, det tog mig en minut.

Vi konstaterade snabbt att tiderna förändrats. Den digitala utvecklingen har förenklat arbetet för alla ideella ledare. Hemsidan är ett stort lyft och klubbens vikigaste portal med 125 nya artiklar under fjolåret. På hemsidan administrerar vi lok-stödet, här finns också ett bildarkiv och massor av information. Konstaterar att min gamla sekreterarpärm är tom på innehåll. Allt ligger numera lagrat i någon hårddisk.

Säsongen har inletts med Emma Johansson seger i storloppet Omloop Het Nieuwsblad. Läste på hennes hemsida att hon tog andra segern i söndags, segermarginalen var tre minuter till tvåan!

Årsmötet blev lugnt med omval på alla poster. Och äntligen har vi reviderat våra stadgar, det var på tiden.

Funderar nu på att sticka ut på en skidtur i kväll, men fastnar vid web-radion och Modos viktiga match mot Skellefteå. I dag åt jag lunch på Fjällräven Arena, satt bara fem meter från Foppa och hans lagkompisar. Det var mäktigt...

Oj, vad de åt! Pasta och kötfärssås, men inte lunchgästernas pasta, undrar vad det innehöll?

Modo-spelarna såg otroligt laddade ut och jag tror att de når slutspelet.

 

1 dec -09

I helgen plockade jag fram MTB-n igen, en Giant aluram som i höst har utrustats med nya hjul och skivbromsar som dessvärre skriker högt! Enligt Peter Höström beror det på en beläggning på skivorna som kan tvättas bort med thinner. Tomas Lindh påstår att bromsklossarna är för hårda. Felsökning pågår...

Det blev en härlig tur på Härnön med några entusiaster i motionsgänget och Erik Gunnarsson som väsentligt drog ner medelåldern.

Har just avreagerat mig på att Emmy Thelberg inte ens fick en inbjudan till en träff med landets bästa MTB-cyklister. Förbundskapten Andreas Danielsson svarade snabbt och höll med om att Emmys resultat i höst är kanonbra och att hon kommer att uppmärksammas till kommande säsong.

Emma blev utsedd till årets damcyklist landsväg, naturligtvis ett självklart val efter hennes kanonsäsong. Hon har höjt träningsnivån ett snäpp till och det ska bli intressant att följa hennes framfart och hennes stora målsättning att bli världsmästare i Australien.

Vi har nu tre cyklister på cykelgymnasiet, förutom Tomas Kristoffersson och Anna Högström är också Axel Lindh på plats. Enligt Glenn Magnusson har Axel imponerat i höst.

Klubbens hemmaåkare samlas varje onsdag för spinning i simhallen under Kenneth Gustafssons ledning. Det är en trivsam stämning i ett moln av svett och dunkande discomusik.

Klubbkläderna är nu beställda, över 120 plagg, nytt rekord i klubbens historia. En eloge till Gunnar som har skött uppgiften (hittills) med bravur!

Bifogar en bild på mig själv i gamla klubbdressen. Stolt som tuppen!

 

 

22 juli -09

Jag är en stolt ordförande i Härnösands Cykelklubb. SM i landsväg och SM i MTB gav klubben fem medaljer, men med lite stolpe in hade det blivit fler.

Vi är en institution i svensk cykel, klubben som producerar duktiga cyklister på löpande band, skrev cykeljournalisten Pär Edgren.  Det är bara att hålla med.

I går kväll satt jag bänkad framför TV:n, Morden i Midsommer sommarens höjdare. Alpetappen i Touren var ointressant, undantaget var förstås Armstromgs ikappkörning. Då hade jag riktig ståpäls.

I det sista avsnittet fick vi stifta bekantskap med den lokala cykelklubben i i Midsommer. Forskaren i handlingen påminde om Nysa och mördaren, visst var han lik Bosse? Motionsloppet var en riktig höjdare, kanske något för oss att ta efter, eller vad säger ni i HCK-motion?

Emma laddar upp för höstens program och jag tror att hon har en stor chans att försvara ledningen i världscupen. Besvikelsen efter SM är glömd och skulle hon inte lyckas med den bedriften så väntar VM i Schweiz på en stentuff bana som passar henne.

Emmy Thelberg imponerar mer och mer. Hennes insats på SM-linjet och bronset på MTB-SM har gett eko i cykelsverige.

Tomas Kristofferssons SM-brons på linjet och silver på tempot i i MTB-SM är riktigt stort. Nu blir det blågult i Tyskland - på landsväg som är fel sport för honom!

Hans agrande på SM-linjet var riktigt stort att skåda och jag hoppas att han väljer landsväg, precis som Emma och Gotland gjort.

Men gladast var jag nog efter Erik Gunnarssons SM-brons. Erik har många likheter med Tomas och hans körning på tempot lovar verkligen gott för framtiden.

Jag lider med Axel Lindh som bröt foten veckan innan SM. Axel var i kanonform och jag är övertygad som att han hade plockat hem minst en medalj. Nu väntar cykelgymnasiet i Skara och det ska bli spännande att följa Axel framöver.

HCK-motion fortsätter att utvecklas. Gunnar Stattin gör ett fint jobb med att kartlägga alla caféer i närområdet och hitta alla okända cykeltalanger modell +40. Välkommern i gänget!

  

18 maj -09

Det är full fart på alla fronter. Ungdomssatsningen har slagit väl ut och här kan man tala om växtvärk. I torsdags kom 25 barn till träningen. de flesa lämnades av sina föräldrar som på så sätt fick extra barnpassning. För att träningen ska fungera är vi beroende av våra ledare, Janne T, Tomas L, Emil R-L och Axel. När de är borta måste föräldarna gå in och ta sitt ansvar. Vi måste bli tydligare på den punkten och bli bättre på att planera vem som ska leda träningen.

HCK-motion rullar på. Där gör Gunnar Stattin ett riktigt bra jobb, synd att Gunnar inte satsade på cykel i unga år och i stället valde simningen där han tillhörde distriktets bästa. Gunnar är en av många simmare som fastnat för cykel, Bengt Gingsjö och Martin Gustavsson, båda OS-simmare, är cyklister numera.

Emma Johansson fortsätter sin framgångssaga. Visserligen tappade hon ledningen i världscupen där hon har stora möjligheter att återta tröjan i nästa tävling i Montreal. Tänk om hon skulle ha en ledning när hon kör SM för HCK!

Bifogar en åkbild på mig själv, bra teknik, eller hur..?

Ange alt-text här.

 

13 april -09

Vilken dag!

Vi tar det från början. Vid 10-snåret ringde min motionskompis Gunnar Stattin (nyvald suppleant i styrelsen) och frågade om jag skulle hänga med ut på en runda mot Gussjö.
 Ja, jag hänger på...
I 2,5 månader har jag trott att det är på väg att ta slut för hr Thelberg, min pappas bortgång har nog haft en viss betydelse, men orsaken till problemen är något som heter virus på Balansnerven, tänk att gå omkring och vara bakfull i flera veckor. Jag lovar er, inte en enda droppe alkohol har passerat min strupe under tiden.
-Jobba på som vanligt, gå skogspromenader, plocka svamp! Viriset kommer att självläka, säger doktorn.
Dagens cykeltur var värt varenda meter. vi småspråkade och jag berättade att Emma kör världscupen i Holland och att hon som första svensk har chansen att ta ledningen. Jag funderar på hur det kunde se ut, Emma loss med ett gäng tjejer som saknar superspurt och hon drar igång 300 meter innan mållinjen.
Cykelturen var stärkande, för kroppen och själen. När jag kom hem spolade jag av cykeln och uteplatsen på framsidan gick av bara farten. Jag njöt av det fina vårvädret och fixade mina riktigt god köttbullar till familjen.  Var kommer orken ifrån, undrar jag.
Telefonen ringer.
-Hej, det är Marie (Emmas mamma), håll idig. Emma vann idag!
Alla små viruspartiklar i vänster hjärnhalva var som bortblåsta.
- Faasen, sa jag. Då leder hon världscupen!
Blixtsnabbt skickar jag iväg ett mejl till nyhetsbyråerna., radio, TV och min egen tidning. Kort efteråt låg det på alla hemsidor och text-TV.
Emma har inlett säsongen på ett närmast otroligt sätt, tvåa i Italien,. trea Flandern och nu etta. Jag sa det vid årsfesten i höstas att Emma kommer att ta ett steg till i år. Hennes tränare och sambo Martin ligger bakom en hel del, nu är "risken" stor att Martin får ett stort tränaruppdrag, förbundskapten i Norge?
På hemmafronten har vi just avslutat ett läger i Högby. Vår egen Martin, läs Anders Thelberg, har fixat ett jättefint läger. Ett stort tack till Anders familj, Linda och Malin. Givetvis också till Tomas och Helen Lindh. samt Kenneth Gustafsson samt familjen från Sundsvallscyklisterna. Det var 15-18 grader varmt.
Nästa helg gör Tomas Kristoffersson tävlingspremär i Östgötaloppet (linje) och Kalas Cup i Motala (mtb). En topplacering i Motala och Tomas finns med i juniorlandslagtstruppen som ska tävla i Hoffalize i Belgien, veckan därpå. Rykten har nått mig från Skara att Tomas har visat framfötterna i vinter. Anna Högström är tillbaka efter skadeperioden och påväg hem från ett läger på Mallorca med Örebrocyklisterna.
Den 25 april är det cykelns dag i Härnösand och då är det premiär för HCK-motion. Alla som hojar landsväg är välkommen att delta. På klubbens hemsida under rubriken HCK-motion kan ni läsa mer.
Hur avslutades Emma lopp? På exakt samma sätt som jag memorerade det under min cykeltur...
Välkommen till en ny cykelsäsong.
 

19 jan -08

I kväll sitter jag bänkad framför TV:n. Idrottsgalan är en av mina höjdpunketer på året och med Slettman som programledare blir det som vanligt en succé.  I år prirrar det lite extra eftersom Emma är med och nominerad i två klasser, förutom Jerringpriset. Hade Emma vunnit i Peking hade det inte varit något snack om saken, då hade hon gjort storslam. Men nu känns det som att det är en helt öppen fråga. Det står mellan Kalla och Emma och jag tror att juryn delar, dvs Kalla får priset Årets prestation och Emma Årets kvinnliga idrottare. Vem som får Jerringpriset? Jättesvårt att tippa, men eftersom det är svenska folkets röst blir det Kallur...

Hoppas nu att Emma får tag i sin stass!

 

21 nov -08

Jag har lite ont i axeln, det kallas träningsverk eller överansträngning. Har nämligen åkt skidor fyra dar i rad på Peters jättefinas skidspår på berget. Mumma för själen och bra för kroppen...
 
Emma fick ett värdigt firande liksom klubben under 60-årsfesten. Jag har just tittat på filmen som ligger ute på Yotube. Men nu går vi vidare efter allt festande.
 
Hösten är här och tid för eftertanke. Styrelsen har möte om två veckor och då ska vi diskutera några viktiga frågor.
Anders Thelberg har väckt ett förslag om att ordna ett läger på Mallorca, en Ö där klubben har många minnen, själv har jag ingen riktig koll på hur många gånger jag varit där, tror det är sex. Mallorca är utan diskussion den bästa platsen att utöva cykelträning...
 
Klubben förfogar över ett förråd på Högslätten och det är nu dags för storstädning där. Håkan K har lovat att ställa upp nästa onsdag, 26 nov kl 18.30, jag räknar också med hjälp från Bosse S. Vi har en massa gamla cykeldelar som vi ska avyttra, det är fritt att hämtas när vi träffas.
I förrådet finns också klubbens handligar från många år tillbaka. Dessa är av ett historiskt intresse och ska skeppas vidare till näringslivsarkivet där vi disponerar några hyllmeter.
 
Tomas K och Anna H har varit på elitläger, en rapport finns på nya hemsidans vänsterflik.
 
Förresten, nya hemsidan, har jag bara fått positivt gensvar på, även från "experten" Jocke Kristoffersson! Det gläder mig.
  
En nyhet vi kan avslöja är att klubben ska starta en motionsektion nästa år. Ordförande  blir Gunnar Stattin, fotograf på Tidningen Ångermanland. Titta in på nya hemsidan under fliken HCK-motion.
 
Ett gammalt cykelordspråk:
"Det är under hösten som sommarens form grundläggs"
 
Uppdaterad: 08 JUN 2016 06:00

Välkommen till Härnösands Cykelklubb

Under åren har vi fostrat Emma Johansson, Christina Vosveld, Sven Hamrin, Bengt Höglund, Anders Silén, Magnus Ohlin, Anna Högström, Emmy Thelberg, Tomas Kristoffersson, Axel Lindh, Erik Gunnarsson, Edvin och Vilgot Lindh med flera. Medlemsavgiften är 200 kronor och 300 kronor för hela familjen. Betala avgiften på vårt bankgiro 937-0693

 Vi stöder HCK

Härnösands_logotyp
Ange alt-text här.

 

 
 

Postadress:
Härnösands CK - Cykel
Bo Selin, Hässjevägen 18
87153 Härnösand

Kontakt:
Tel: 061124580
E-post: harnosandsck@gmail.c...

Se all info