Hoppa till sidans innehåll

Ungdomsträning


HCK ungdomsträning

 

Träning för vem

Ungdomsträningen i mountainbike riktar sig till ungdomar som är medlem i Härnösands Cykelklubb, i åldern från sisådär 10-år och uppåt  13-14-år. Men såklart hänger det ju inte bara på åldern, utan en hel del på deras utveckling och vilja, för de måste ju både vilja ta i, träna hårt och bli ordentligt trötta och svettiga, samtidigt som de måste ha lite ork i kroppen. Men orken får de ju rätt kvickt om de är sugna på att träna :) och självklart skall vi ha kul.

Vilken sorts träning

Vi tränar crosscountry-cykling, dvs den tävlingsform inom cykelsporten som i folkmun kallas för mountainbike. Det är en uthållighetssport, där kondition och styrka är av stor vikt. Crosscountry-cykling har många likheter med längdskidåkning, vilket också kräver en hel del ork, muskler och kondition.

Vår verksamhet

Vi bedriver en tävlingsinspirerad verksamhet för ungdomar, där vi anordnar träningar och tävlingar på lokal nivå samt att vi med hjälp av sponsorpengar åker iväg på träningsläger och tävlingar någon gång ibland då det passar in i budget och kalender.

Men detta med att vi bedriver en tävlingsinriktad verksamhet innebär inte att vi har några krav på deltagarna att de måste vara med och tävla. Detta är bara ett sätt att förklara vår verksamhet och förklara varför vi tränar på den nivå som vi gör, varför vi tillsammans med ungdomarna kör tills vi är alldeles trött och slut, med både smutsiga cyklar och kläder.

Det gör vi för att vi älskar att cykla crosscountry !

Vi har flera ungdomar som valt att inte vara tävlingsaktiva, men de vill vara med och träna med oss i alla fall. Och det är helt okej, för de behöver inte vara sämre cyklist bara för att de valt att inte tävla. Så vi har inget krav på att våra medlemmar skall vara tävlingsaktiva, det är bara det att tävlingsverksamheten är med och styr lite då vi utformar vår ungdomsverksamhet.

Syftet med träningen

Syftet/målsättningarna med att HCK erbjuder organiserad ungdomsträning är att trygga återväxten inom cykelsporten, på lokal nivå, så att HCK fortsätter vara en stark och livaktig förening för sportcyklister i Härnösand med omnejd.

Grundkrav för träningen

För att kunna klara av att vara med på våra träningar så krävs det en mountainbikecykel (crosscountrycykel) med många växlar minst 21 st eller fler, fastmonterat flaskställ med vattenflaska, dämpad framgaffel, grovmönstrade däck och ordentliga bromsar (i regel skivbromsar), en ordentlig cykelhjälm med god ventilation och banden justerade så den sitter ordentligt, cykelskor (bra men inget måste) riktiga träningskläder som andas ordentligt och släpper ut svett-ångorna, cykelhandskar och lite vana att trampa och ta i, så att det inte kommer som en stor chock då vi drar rakt ut i skogen på tekniska stigar full med lera, vatten, ris, rötter, sten och kvistar och kör.

 

Det går alltså inte så bra att komma till våra träningar med något av det nedanstående:

 

- Dirt/BMX-hjälm   (de är alldeles för varm, saknar ventilation, dåliga justeringar)

- Dirtcykel   (de är tunga, har dålig ramgeometri och låg kvalité)

- Mysbyxor och tjocka huvtröjor   (de andas inte, de blir som en tung blöt tvättsvamp)

 

Cykeln måste vara kollad innan träningen

* Kolla så att det är luft i däcken

* Se till att kedjan är smord och växlarna fungerar bra

* Kontrollera att bromsarna fungerar

* Nyfylld vattenflaska

Hur brukar träningspassen läggas upp?

Våra träningspass kan variera både på innehåll, tid och placering.  I regel håller vi till på vårdkasberget men det blir även utflykter på stora delar av Härnön och ibland tar vi oss till fastlandet och kör där.

Vanligtvis så träffas vi tisdagar och kör i 1,5 timme uppe på våra favoritområden. Normalt träffas vi på Koltrastvägens parkering och vi har även SMS listor om det skulle vara ngn ändring på tid eller plats.  

Kommunikation

Det finns mkt information på HCK:s hemsida vi finns även på Facebook men där är det än så länge ingen specifik information för ungdomsverksamheten. Vi har mest information för ungdomarna på SMS.

Indelning/gruppering av deltagarna på träningarna

Ibland delar ledarna in ungdomarna efter nivå, prestationsförmåga i första hand och ålder i andra hand. Detta så att våra tävlingsaktiva ungdomar skall få en träning som är utvecklande och främjar deras prestationer på tävlingsbanorna, samtidigt som de små ska få vara med, cykla och ha lite skoj i skogen.

Innehåll på träningarna

Mest fokus blir teknik och fart (olika teknikbanor, stafetter mm). Men det blir även riktiga lerpass och  långa stigkörningar.

 

Vill du vara med och prova?

Kontakta i så fall några av våra ungdomsledare. Då vill vi gärna ha era uppgifter, namn, pesonnummer, telefon och mail och självklart måste man vara medlem men man kan ju prova på först.

Marcus Strömsten 070-3716665

Tomas Lindh 070-5867568

Anders Nyström 070-547 68 27

 

Försäkring

Alla klubbmedlemmar som är 16 år eller yngre är försäkrade genom sitt medlemskap, det är samma försäkring som Svenska cykelförbundet tillhandahåller genom licensförsäkringen. Så se till att registrera er som medlemmar i Härnösands cykelklubb. Det kostar 200 kronor per år.

Ekonomi

Vi har inte någon avgift utöver medlemsavgift. Däremot kan det bli något jobb för föräldrar när vi arrangera någon tävling. Vi är i ständigt behov av sponsorer så där kan också föräldrars kontaktnät bidra.

 

 

Uppdaterad: 20 APR 2016 16:33 Skribent: Ola Thelberg
E-post: This is a mailto link

Postadress:
Härnösands CK - Cykel
Bo Selin, Hässjevägen 18
87153 Härnösand

Kontakt:
Tel: 061124580
E-post: harnosandsck@gmail.c...

Se all info