Hoppa till sidans innehåll

Veckans bana - Myran!

28 MAJ 2021 00:28
Från torsdag den 27 maj till och med onsdag den 2 juni springer vi veckans bana vid Myran.
 • Uppdaterad: 28 MAJ 2021 00:28

Denna vecka lite annorlunda med "Poängorientering" - koppla upp mot appen "UsynligO" och samla poäng genom att ta så många kontroller du vill. Du kan också springaden bana som passerar samtliga kontroller och som finns upplagd i livelox.

Kontrollerna är markerade med små skärmar (15*15 cm). Kartor finns att hämta i klubbstugan på Vårdkasen från fredag kl 17, eller så skriver du ut själv - pdf'er finns upplagda i Eventor (orenteringsförbundets webb för tävlingar).

I Eventor finns också vägvisning till parkeringen i östra änden av flygfältet på Myran.

Vad är Poängorientering?

Poängorientering är en variant av orientering. Grundutförandet sker i naturen på samma sätt som orientering, med kontroller som ska hittas, där utövaren förflyttar sig mellan kontrollerna till fots med hjälp av karta och kompass. I poängorientering väljer deltagarna själva i vilken ordning och hur många av kontrollerna på kartan som ska besökas. Kontrollerna är i detta fall
värda lika många poäng. Den som kommer i mål (passerar målsymbolen), med mest poäng (flest antal kontroller) på snabbast tid har vunnit. Ni kan i just detta fall välja att dela upp banan på flera tillfällen. Vi kommer att erbjuda denna bana i appen OsynligO för er som endera vill ha hjälp (riktning, avstånd m.m.) men också för er som vill "tävla". Appen kommer då att visa en resultatlista (Om ni väljer att synas vid inloggning).

Vad är UsynligO?

UsynligO är en gratis norsk app som finns för bode iOS samt Android. Den gör att du kan orientera även utan skärmar i terrängen men i detta fallet kommer fysiska skärmar även att finnas. Appen använder GPS-positionen för att avgöra var du är och spelar en melodi om du kommit till en kontroll. I detta fallet är det en poängorienteringsbana så du behöver inte ta kontrollera i rätt ordning.

Hur gör jag?

 1. Ladda ner appen UsyligO från AppStore eller Google Play.
 2. Skapa ett användarkonto eller logga in med ditt Googlekonto.
 3. Den viktigaste förutsättningen för att appen ska fungera är att du tillåter att UsynligO ALLTID har tillgång till GPS och din position. Annars vet inte appen var du befinner dig när du har appen i viloläge (något som sker ganska snabbt om du inte aktivt använder appen under aktiviteten). Extra viktigt med Android, se till att du inte har aktiverat strömsparingsfunktionen. Detta medför appen inte har tillgång till GPS/din position när den är i viloläge.
 4. Gå till start (triangeln). Där öppnar du appen. Välj "UsynligO banor", därefter "När som helst" och "Inom 1 km", välj därefter banan "Veckans bana Myran", sen är du redo att börja! Om du vid start inte riktigt befinner dig i start triangeln så välj: Ja starta här istället. Du kan givetvis bege dig närmre exakt startplats och köra igen.

 
Några tips:

 1. Noggrannheten i GPS plus kartans "fel" gör att du inte kan få bättre precision än +/- 5 meter. Även om du står exakt vid t ex stenen kan du behöva röra dig 5 meter bortom den för att ta kontrollen.
 2. En äldre karta är inte georefererad lika noggrannt som nya - d v s stigkorsningen kanske ligger lite fel på kartan jämfört med verkligheten.
 3. I appens inställningar kan du ändra hur nära kontrollen du vill bli "godkänd". Anger du t ex 20 meter spelas melodin upp
  om du befinner dig inom 20 meter från kontrollen.  Är kartan bra kan du ställa ner noggrannheten till 5-6 meter, men du har ändå kvar felmarginalen som nämndes i punkt 2 ovan.
 4. Springer du snabbt hinner telefonen inte alltid med. Du måste då stanna vid kontrollföremålet - och gärna röra dig runt det
  - så kommer melodin strax. Denna lilla paus på 10-30 sekunder kan du nyttja till att läsa in dig till nästa kontroll och hämta andan - bra för tankeskärpan.
 5. Telefonen bör bäras högt (men inte för nära kompassen!) så att GPS-mottagningen blir så bra som möjligt.
 6. Blir du "vilse" kan du öppna appen - och välja en del hjälpfunktioner. Bl a visas då riktning och avstånd till närmsta kontroll. Observera att kompassen på mobilen inte fungerar korrekt om du har ett skal med magnetlås.

Livelox

All info om hur du använder Livelox hittar du via denna länk.

Skribent: Torbjörn Engberg
E-post: Adressen Gömd
Logga

Härnö Trail

image002

HOK i sociala medier:
Facebook-icon-logo   Instagram-logo
 

Idrott för alla:
Hi5_Webbknapp

Postadress:
Härnösands OK - Orientering
Box 3054
87103 Härnösand

Besöksadress:
Klubbstuga, Vårdkasen
87165 Härnösand

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info