Hoppa till sidans innehåll

Följ sidan "Aktuellt"

Fyll i namn och e-postadress nedan för att följa denna sida. Ett e-postmeddelande kommer då att skickas till dig när något nytt publiceras på sidan.

Aktuellt


Norra Skåne 20 juli 2022

Läs hela artikeln här: https://www.nsk.se/hassleholm/grannen-till-skjutbanan-vi-ar-inga-fanatiker-05a2976e/

Grannen till skjutbanan: ”Vi är inga fanatiker”

– Vi är inga fanatiker. Under alla år har vi haft en ödmjuk attityd och försökt få gehör för våra synpunkter.

Det säger en av grannarna som överklagat jaktskytteklubbens tillstånd att få skjuta på hagelbanorna i Stoby.

Han och de övriga grannarna har inte bestämt om de ska överklaga till högre instans.

I förra veckan fick Hässleholms jaktskytteklubb domen från mark- och miljödomstolen som ger dem rätt att skjuta på hagelbanorna tre dagar i veckan under begränsade tider.

– Vi gör nu ett övervägande om vi ska överklaga till mark- och miljööverdomstolen. Det kräver en begäran om prövningstillstånd, vilket kräver mycket resurser. Sannolikheten att vi överklagar är liten, säger grannen.

Grannarna hade överklagat kommunens och senare länsstyrelsens tillstånd, som hade varit indraget, sedan ett beslut i miljönämnden i slutet på 2018. Striden mellan jaktskytteklubbens skjutningar på hagelbanorna och grannarna, som är störda av bullret från hagelbanorna, började redan för 20 år sedan. Två år efter jaktskytteklubbens flytt till de då nya skjutbanorna.

– Vi ställde en del frågor som var kopplade till det störande bullret från hagelskjutningarna, men det fanns ingen i kommunen som agerade, berättar en av grannarna som vill vara anonym.

Enligt honom har det varit psykiskt påfrestande att leva med bullret. Under flera år försökte grannarna att få både klubben och kommunen att ta hänsyn till deras synpunkter och krav.

– Ingen lyssnade på oss. Det gick ut över vår psykiska hälsa. Vi sitter i en fruktansvärd sits, eftersom vi inte kan sälja vårt hus med de bullerproblem som skjutningarna orsakar. Min och de andra grannarnas ambition har hela tiden varit att finna en acceptabel lösning för båda parter. Tyvärr har inte jaktskytteklubben haft samma ambition. De har bemött oss bryskt på olika sätt, menar grannen.

Fakta

Bakgrund

• 2018 förbjöd kommunen skjutning på fem hagelbanor sedan en konsultfirma uppmätt buller på mer än 70 decibel i en datorsimulerad miljö, vilket är över Naturvårdsverkets högsta tillåtna gränsvärde med 65 decibel.

• Då anlitade klubben en annan oberoende konsult, som på plats gjorde en ljudmätning som klarade gränsvärdet.

• Ytterligare en konsult, som kommunen anlitade, kom fram till samma slutsats.

• 2021 fick klubben tillbaka tillståndet med förbehållet att banorna fick användas under begränsade tider tre dagar i veckan varav en dag är på lördag mellan klockan 10 och 16.

• Under sommarmånaderna gäller skjuttillståndet bara på onsdagar under sex timmar.

– Jaktskytteklubben nöjde sig med 10–14 på lördagar i sin tillståndsanmälan. Vi tyckte det var bra att de öppnade upp för tidsbegränsat skytte för hagelskyttet och tänkte inte överklaga nämndens beslut till länsstyrelsen. Vi ville ge jaktskytteklubben en chans att visa att det går att bedriva hagelskytte som upplevs som acceptabel för de närboende, förklarar grannen och fortsätter:

– Det som provocerade oss mest var att skjuttiden utökades med två timmar på lördagar till klockan 16 vid sittande nämnd när beslutet togs den 21 september 2021. Eftersom jaktskytteklubben inte ville ändra tiden till 10–14, beslutade vi oss för att överklaga beslutet beslut till länsstyrelsen och därefter mark- och miljödomstolen.

”Vi gör nu ett övervägande om vi ska överklaga till mark- och miljööverdomstolen.”

Granne till skjutbanan.

Grannen tycker inte att jaktskytteklubben har visat någon sympati alls för grannarnas synpunkter. Det faktum att grannklubben Hässleholms skytteklubb har tillstånd att skjuta sex dagar i veckan från morgon till kväll är inget argument, menar grannen.

– Hässleholms skytteklubb använder andra vapen och annan ammunition, som inte bullrar som hagelskyttet, säger grannen.

Han beklagar att jaktskytteklubben fick med sig mark- och miljödomstolen och tror inte att jaktskytteklubbens ambition att nu ansöka om tillstånd för hagelskytte sex dagar i veckan kommer att godkännas.

– Domstolen skriver att de tider inom vilka skjutning får ske är väl avvägda. Mot denna bakgrund och med stöd av utredningen i övrigt instämmer domstolen i de bedömningar som länsstyrelsen har gjort i ärendet, säger grannen.

(2022-08-08 11:28)
 
(2022-07-25 07:56)
KM Älg 24/8 och KM Gris 31/8
 
(2022-07-16 09:33)
Grannen till skjutbanan: – Vi är inga fanatiker. Under alla år har vi haft en ödmjuk attityd och försökt få gehör för våra synpunkter.
 
(2022-07-23 14:27)
Mark och Miljödomstolen ger Jaktskytteklubben rätt
 
(2022-05-23 14:23)
Nu är inskjutningsbanan på 50 meter klar att användas.
 
(2022-05-16 11:09)
Nu finns årsmötesprotokoll samt övriga handlingar från årsmötet på våra medlemssidor
 
(2022-06-20 15:22)
Endast onsdagar 14:00 - 20:00 med grövre kalibrar än .22lr. Jour mellan 17-20.
 

Postadress:
Hässleholmsortens JSK - Skyttesport
Anders Dicksson, Vankiva 2564
28195 Vankiva

Besöksadress:
Skenvägen 9
28143 Hässleholm

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: ordforande@hlmjsk.co...

Se all info