Hoppa till sidans innehåll


Föreningen

Bildandet av Hemsjö IF
Hemsjö Kamratklubb

Hemsjö kamratklubb var det som senare bildade Hemsjö idrottsförbund. Man vet inte så mycket om hur den kom till men i brev omnämns fester med en kamratklubb. År 1932 antogs stadgar för Hemsjö kamratklubb där det stod att föreningens ändamål var att ”förvärva tomt i och för anläggande av idrottsplats för medlemmars räkning” (§ 2). Då hade man tänkt sig att det skulle bli en kamratklubb som t.ex. IFK Göteborg, men begreppet IFK var reserverat för städernas klubbar och skulle idrottsföreningen i Hemsjö följa Riksidrottsförbundets stadgar skulle man bli tvungen att bilda en ny klubb. 

År 1933 köpte kamratklubben mark för en idrottsplats för 3000 kronor och marken fick betäckningen Västergården 6:9. Man gjorde även en insats för ungdomen och byggde en dansbana i Skattegården, vilket drog in pengar till klubben.

Klubbens sista sammanträde hölls 1962 och då beslutades att kamratföreningen skulle läggas ner och dess egendomar skulle, som gåva, lämnas över till Hemsjö IF 


Bildandet av Hemsjö idrottsförening

Som jag nämnt tidigare var man alltså tvungen att följa Riksidrottsförbundets stadgar och därför samlades ett antal idrottsintresserade år 1933 för att bilda en idrottsförening i Hemsjö.

Första årsmötet hölls 1934 och då startades en ny sektion, allmän idrott, och en kommitté för plan och mål valdes. Att kamratklubbens inköpta mark, Västergården 6:9, skulle användas för dess verksamhet var mer eller mindre självklart då de flesta medlemmarna i kamratklubben var med när Hemsjö idrottsförening bildades. 

I ett protokoll från 1935 står det skrivet att man skulle få ordning på ett tillfälligt omklädningsrum i form av tält och att man skulle rensa planen från större sten. Att seriespel skulle pågå under dessa omständigheter var något som Fotbollsförbundet reagerade på. Man hittade möjligheter som att använda Bastun eller Kyrkskolan som omklädningsrum och Hemsjös hemmamatcher spelades på planen i Tollered.

De tillfälliga omklädningsrummen ersattes 1938 av en lokal på 6x3.5 meter där man kunde byta om men lokalen fungerade även som en pingislokal vilket gjorde det trångt. Kostnaden av bygget kunde betalas tack vare att man arrenderat kamratklubbens dansbana och sedan arrangerat fester där. År 1939 lämnade kamratklubben över dansbanan till idrottsföreningen som då blev dess största inkomstkälla. 

Redan vid idrottsföreningens första årsmöte hade man bestämt att föreningen skulle delta i seriespel och även där få inkomster där inträdet på en match kostade 35öre. Dock var det inte så gott om fotbollsklubbar runt om Hemsjö men 1939 spelade man i en serie som bestod av Ödenäs, Töllsjö, Hedared och Bollebygd. En serie som Hemsjö IF vann det året. Hur Hemsjö IF: s dräkter då såg ut finns inte dokumenterat men vid ett möte 1941 bestämdes att fotbollslagets dräkter skulle ändras till gula tröjor och svarta byxor.
Något som satte stor prägel i Hemsjö IF: s historia var andra världskriget då man vid årsmötet 1940 valde tre extra styrelsemedlemmar då ett flertal blivit inkallade till militären. Man beslutade även att skaffa ordningsvakter till dansbanan då poliser inte kunde anlitas samt tecknade man försvarsobligationer för 1000 kronor.

Som ni förstår minskade antalet idrottsmedlemmar drastiskt när de var tvungna att ryka in i militären. Då delar av Göteborg evakuerades tillkom allt fler ungdomar och när Högens IF 1944 slogs samman med Hemsjö IF bildades ett ungdomslag. Då bestod fotbollssektionen av ca 40 medlemmar och man gjorde allt för att försöka hålla igång föreningen, men 1955 lades fotbollssektionen ner.

Vändpunkten för föreningen kom vid jubileet 1958 då kamratklubben skänkte den mark som klubben låg på till Hemsjö IF. Fotbollssektionen återuppstod och en ny generation ungdomar var på gång. Nu började man diskutera idrottsplatsens framtid och upprustning på allvar. I början på 1960-talet stod ett nytt omklädningsrum färdigt och arbetet på en ny bollplan påbörjades.

Under 1960-talet blev idrott mer kostsamt samtidigt som föreningens dansbana blev mindre populär. Detta tack vare att bil blev allt vanligare hos en vanlig familj och då kunde man åka till dansbanor längre bort. Efter en pendlande inkomstkälla beslutade man 1964 att dansbanan skulle läggas ner och nu behövdes snabbt en ny inkomstkälla. Lotterier, sensommarfester på klubbområdet och Bingo ersatte danserna på Skattegården. År 1965 var det just bingosektionen som blev den största inkomstkällan för att driva idrottsverksamheten.

1967 var fem lag igång varav A- och B-lag seniorer, A- och B-pojklag samt ett knattelag. A-laget spelade 1967 i division sex, Kindgruppen, och fick sammanlagt femton poäng och en placering i mitten av tabellen. B-laget kom på en tredjeplats i Borås reservlagsserie. När det gäller pojklagen, som spelade i Lerumsområdets pojkfotboll, vann B-laget sin serie. Två knattelag spelade sex respektive två matcher under året. 

Nu blev behovet av omklädningsrum och en godkänd plan för seriespel akut. Dåvarande ordförande, Yngve Andersson, skrev till Hemsjö kommun och berättade om föreningens verksamhet och dess behov av en riktig idrottsplats. Han kallade planen för Byvallen och bad om pengar för att bygga upp en riktig anläggning. Kommunen stödde projektet och kostnaderna för anläggningen beräknades till ca 132 000 kronor. Av dessa bidrog föreningen med 9 000 kronor, Naturvårdsverket 33 000 kronor och resterande 90 000 kronor bidrog kommunen med. 

1968 stod ett omklädningshus klart och arbetet med att göra planen enlig med Fotbollsförbundets normer utfördes mellan 1969 och 1970. Anledningen till att invigningen tog lite tid var att gräset skulle etablera sig. Men 1972 fick man äntligen klartecken att den första matchen på den nybyggda Byvallen kunde äga rum och en match mot IF Holmalund spelades. Kjell Johansson, ordföranden i Västergötlands Fotbollsförbunds tävlingskommitté utförde invigningen.


När Byvallen äntligen hade byggts upp ökade föreningens medlemmar mer och mer. Stugan, omklädningsrum för två fotbollslag och ett domarrum blev för litet för en sådan stor förening. År 1974 skulle televerkets automatstation i Mölnlycke läggas ned och då köpte idrottsföreningen huset, monterade ner det och satte upp det på Byvallen vilket gjorde att man kunde samla alla medlemmar under tak. Den torra marken krävde även mycket vatten vilket bidrog till att man 1975 byggde en bevattningsanläggning med vatten från den närliggande sjön Bysjön, ett arbete som kostade klubben 14 575 kronor. 

Medlemmarna ökade alltså riktigt snabbt. År 1975 hade klubben 250 medlemmar varav 70 personer över 25 år. I styrelsens verksamhetsberättelse år 1979 står att antalet växer från år till år och antalet kom snart upp i 500 medlemmar. En stor anledning ansågs vara utbyggnaden av Ingaredsområdet som startade år 1972.

Man hade redan i början av 1970-talet startat ett medlemslotteri, Hemsjö IF: s vänner, som gjorde att verksamheten kunde hållas på hög nivå. Den lokala Bingon fortsatte men år 1975 samordnades bingospelet genom Alingsås Bingo Allians som minst skulle bestå av tio ideella föreningar med stor ungdomsverksamhet. Hemsjö IF anslöt sig till alliansen och fick då 4 % av nettobehållningen år 1976. Denna ökade senare till 6 % år 1979. Även statliga och kommunala anslag för ungdomsverksamheten var en stor inkomstkälla. Den årliga sommarfesten på Byvallen återupptogs som midsommarfest och gav ett tillskott i kassan.

2013 invigdes Bylyckan som är en näridrottsplats där det finns möjlighet att utöva ett flertal idrotter såsom fotboll, handboll, innebandy, basket, volleyboll och tennis. Den blev en fin 80-årspresent till föreningen.
Idag har föreningen verksamhet inom fotboll, bandy, boule och gymnastik. Mer information om dessa verksamheter finns under respektive flik på hemsidan.

Källor: 
Hemsjö idrottsförening - En kortfattad berättelse om en förening. 
Koncept från januari 2003. Skrivet av Stig Karlsson. Skrivet av: Josefine Johansson SPSP 2
Uppdaterad: 22 MAJ 2018 22:32

 

Följ oss på sociala medier!

 

Vår klubbshop finner ni här:

 

Ett stort TACK till våra sponsorer!


 

 Stiftelsen Dunross

sparbanken

 ICA MAXI

svenskfast

Länsförsäkringar

svenssonmolin

PGs persienn

alingsås röär

tommybyggare

 

 

 

 

Postadress:
Hemsjö IF - Fotboll
Hemsjövägen 59
44196 Alingsås

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info