Hoppa till sidans innehåll

Vår historia börjar 24 januari 1938


Alpina tävlingar var en av orsakerna till att Hestra SSK bildades 1938. Det var de skid- och friluftsintresserade som var i behov av en klubb och en av anledningar var att det under 1937 börjat anordnas sporttåg från Göteborg till Hestra sedan Borås-Alvesta Järnvägs AB iordningställt en backe på Isaberg.
Första slalomtävlingen kördes den 24 januari 1938, alltså några veckor innan klubben bildades.

historik isaberg.com

 

Hestra SSK:s första slalomsektion väljs 1942 med Erik Modén som ordförande. Den 15 mars arrangeras klubbens första slalom- och störtloppstävling med bl.a. flera norrmän från flyktinglägret i Öreryd.


Det finns flera ”milstolpar” i alpina verksamheten och det första stora arrangemanget var när klubben stod som arrangör av det allra första Götalandsmästerskapet 1955.


Hestra SSK var dominerande i den alpina sporten och det framgår bl.a. från DM i slalom, 1959, då Göran Bohlin vinner och det är då  ytterligare 7 åkare från Hestra SSK bland de 10 främsta.

 

Alpina sporten drabbas under flera år, till och från, av brist på kyla och snö och vissa år kan inga tävlingar genomföras. Tillkomsten av nuvarande anläggning på Isaberg, med invigning av första liften 1968 blev därför en stor tillgång även för tävlingsverksamheten.


Även om Hestraåkarna fortsättningsvis ofta dominerade under tävlingssäsongerna så blev Hestra SSK, mest känd som den klubb, mycket tack vare Isaberg, som under årens lopp fått stå som arrangör av de större arrangemangen.

 

Göran Bohlin, Karl-Gustaf Lorentsson, Arne Jonsson och Curt-Åke Larson har alla varit ordförande i Alpina sektionen och hedras för sina insatser. Andra som gjort ett stort avtryck inom Hestra SSK Alpina är Gert Svenningsson, Edgar Sjögren, Ernie Åhsberg, och Claes ”Clabbe” Gustafsson. Vi skulle kunna räkna upp många fler som stöttat och hjälpt till inom alpina. TACK , ALLA!


Under en period från mitten av 70-talet till slutet av 90-talet blev nuvarande Götalandsfinalerna i Lilla Världs Cupen (LVC, i begynnelsen Kalle-Anka) mer eller mindre permanenta i Hestra.
IMG_9257 (kopia)

Hestra SSK blev den klubb i södra Sverige som skulle stå som arrangör av första SM-tävlingarna i slalom, söder om Dalarna-Värmland var naturligt när SM avgjordes på Isaberg 2004.

54_Lem

 

Resultatmässigt ligger förstås syskonen Erika och Martin Hansson i topp då de under ett par år representerade Hestra SSK, Erika deltog bl.a. i OS .
Men även framgångar av ortens, och närliggande orters åkare har registrerats med flera Götalandsmästare och en stor mängd Distriktsmästare.

 

Nationellt har Hestras ungdomar varit mycket framgångsrika och de mest utmärkande har varit Olivia Leandersson som totalsegrade på Ungdoms SM 2008. Emmie Gustavsson tog brons i störtlopp på ungdoms SM 2006 och hon representerade Sverige vid ungdomstävlingar i Italien och Slovenien där hon tog en 5:e plats i storslalom. Johanna Oskarsson som tog silver i störtlopp på Junior SM 2003

Uppdaterad: 07 JUN 2016 21:31 Skribent: Johan Hellström

Postadress:
Hestra Skid o SK - Skidor
Isamon
33571 Hestra

Besöksadress:
Isamon
33571 Hestra

Kontakt:
Tel: 0370335600
E-post: This is a mailto link

Se all info