Hoppa till sidans innehåll

Kappsegling som fysisk och mental träning


Fysisk träning

Kappsegling är idrott som ger utövaren en stark fysik. En elitseglare kan under en tävling förbränna så mycket som 1000 kcal och ha en puls upp mot 190 slag per minut.

På kryssen måste seglaren hitta den snabbaste vägen till kryssmärket, genom att placera sig rätt i förhållande till de andra båtarna, nyttja vindskiften och undvika “skitvind” från framförvarande båtar. För att hålla båten plan under kryssen, som kan ta 20 minuter, måste seglaren kränga över relingen, och för att båten inte skall gräva ned sig i vågorna måste seglaren vrida överkroppen bakåt. Det ger en bra statisk träning och en mage som de flesta bara drömmer om.

På undanvind måste seglaren få fart i båten, hitta de bästa vågorna och undvika skitvind från bakomliggande båtar. För att få fart i båten måste seglaren minska vattenmotståndet genom att kränga och samtidigt arbeta med överkroppen för att få båten om möjligt att surfa från våg till våg. Det ger bra dynamisk träning och et gott balanssinne.

Mental träning

Kappsegling är idrott som kräver taktiskt förmåga. Hela tiden måste seglaren utvärdera strömmar, vindskiften och fundera på hur kappseglingsreglerna kan användas för att försvåra för konkurrenter och skapa möjligheter för sig själv.

Vid starten och vid märkena trängs båtarna ihop. Då är det viktigt att behärska kappseglingsreglerna. Dels för att undvika egna misstag, som kan kosta seglaren placeringar, eller till och med leda till diskvalificering. Dels för att taktiskt kunna utnyttja dem för att vinna fördelar på konkurrenters bekostnad. Det senare är minst lika viktigt som att segla snabbt. I lagsegling och matchracing är detta extra tydligt.

Uppdaterad: 07 JUN 2016 20:23 Skribent: Thomas Barregren

  

 

Varholmskiosken_logga

Mercury 

  

ICA Maxi

   HTH  

WSP_logo 

SailWave

Postadress:
Hjuviks BK - Segling
c/o Stefan Kylebäck, Blänkfyrsvägen 8
42340 Torslanda

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info