Hoppa till sidans innehåll

Bra att veta innan första träningen


Judo utövas i en träningslokal, som kallas “Dojo” på japanska. På judomattan (“Tatami”) tränar alla barfota och utan hårda föremål på kroppen eller på kläderna, dvs inga örhängen, halsband, knappar eller dragkedjor. Det är inte nödvändigt med en judodräkt (“Judogi”) den första tiden som du tränar men det är bra med träningskläder som har långa ärmar och långa ben. Om du har långt hår är det bra om du antingen flätar det eller sätter upp det med en mjuk snodd utan metall.

Judo tränas normalt i blandade grupper, både killar och tjejer eller både män och kvinnor. Ofta är de uppdelade i olika åldersgrupper och i olika färdighetsnivåer – som visas genom den färg på bältet som utövaren bär. När någon börjar med judo så bär den ett vitt bälte – om den har en judodräkt.

 

När träningen börjar

Varje judoträning börjar alltid med att hela gruppen och tränaren gör en hälsning (“Rei”), oftast görs den sittande på knä men kan ibland göras stående. Olika klubbar kan ha olika rutiner för sin hälsning, en del gör det i ring, andra gör det på led. Träningen inleds sedan med någon form av uppvärmning, för barngrupper blir det ofta någon lek, enkla inslag av gymnastik förekommer ibland men nästan alltid träning på judons fallteknik (“Ukemi”).

Under träningspasset så blandas olika moment av teknikträning både i stående på olika kast och i matta på olika fasthållningar, vändningar eller kontrollgrepp. Flera av övningarna har inte bara teknikträning som enda syfte utan kan också ha karaktären av styrke-, snabbhets-, koordination- eller uthållighetssträning. Ofta, i alla fall i grupper där deltagarna tränat en tid, så genomförs också en del kampmoment (“Randori”) både i stående och i matta.

Varje träning avslutas också med en likadan hälsning som inledde träningspasset.

Uppdaterad: 06 DEC 2020 19:52 Skribent: Mohammad Saeid Mohammadi
E-post: Adressen Gömd

Vi stödjer Höganäs Judoklubb

HöganäsbolagetWebBanner


 

Postadress:
Höganäs JK - Judo
Stefan Näsman, Görslövsvägen 28
26371 Jonstorp

Besöksadress:
Höganäs Sportcenter, Friluftsvägen 2
26354 Lerberget

Kontakt:
Tel: 0700368293
E-post: This is a mailto link

Se all info