Hoppa till sidans innehåll

Häst


 

Det är aldrig för sent för att börja rida och mycket bra för träning för mage, rygg, balans och själ. Hos oss får du utbildade hästar som kan lära dig och som du får möjlighet att tävla upp till lätt tävlingsklass i både dressyr och hoppning. Teori om ryttarens sits, hästar och hästhållning ingår givetvis i utbildningen, liksom uteritter i de vackra omgivningarna. Vår verksamheten erbjuder dig ett fullservice alternativ till egen häst. Har du aldrig ridit förut, rekommenderar vi att du läser igenom teorin för att komma in i terminologin.

 

 

Lektionsinnehåll

Hos oss undervisas du i:

 • teori
 • skolridning (dressyr)
 • hoppning
 • ridning i terräng, uteritt när vädret tillåter  

Ni delas in i grupper efter ridkunskap. En bestämd dag och tid är reserverad för dig läsårsvis, för upp- och avsittning. En stund innan, vanligtvis 30 minuter, är det bra om du är på plats. Det är den tid som krävs för att iordningsställa din häst före respektive efter varje lektion.

 

1. Du gör iordning hästen före lektion

När du tittat vilken häst du ska ha,(på anslagstavlan i stora entrén i ridhuset) går du till stallet för att göra iordning din häst. Du:

 1. Sätter på hästen grimman och sätter fast hästen i det uppbindningsrep som finns i boxen. Ryktar och kratsar hovar. Det finns en sköthink med hästens namn i sadelkammaren.
 2. Hämtar sadel och träns i sadelkammare
 3. Sadlar din häst. OBS! Dra inte åt sadelgjorden för hårt i boxen utan sätt bara på första bästa hålen, utan att dra åt.
 4. Tränsar din häst. 

2. Dags för ridlektion

Vid tiden för ridlektionens början öppnar ridinstruktören dörrarna till ridhuset/paddocken och hälsar dig välkommen in. Du leder in häst och ställer upp den på medellinjen med en hästlängd mellan varje ekipage, drar åt sadelgjord utan att ta i med kraft, sitter upp med pall och justerar dina stigläder.

 

3. Efter lektion gör du iordning din häst

Efter lektionen leder du ut och gör iordning din häst:

 1. tränsar av och fäster ponnyn/hästen i sin grimma i boxens uppbindningsrep igen
 2. sadlar av
 3. ryktar och om hästen är svettig svampar du av den på de svettigaste ställena
 4. kratsar hovar
 5. om det är sista lektionen för dagen, var extra noga att kolla så hästen är hel och ren inför natten
 6. Tvättar av bett och drar med fördel av sadel och träns med en torr handduk om det ser dammigt ut

Godis till hästen lägger du alltid i krubban

Du får gärna ge din häst lite godis såsom: morötter, äpplen och hästgodis. För att de inte ska bli bitiga på eleverna är det viktigt att det ges i krubban, deras matskål som sitter på spiltväggen.

 

Utrustning - klä dig rätt för din säkerhet!

Du skall vid ridning alltid bära:

 • Godkänd hjälm (CE - märkt och sitta bra), finns att låna på ridklubben ligger i skåp i entrén. En hjälm som varit med om ett kraftigt slag, ska slängas; den anses förbrukad även om skadan inte är synlig utanpå. 
 • Sko eller stövel med klack. Skon eller stöveln ska vara nätt i foten och ha en slätmönstrad sula. Detta för att minimera riken för att fastna i stigbygeln. De skall också ha en låg klack för att man inte ska kunna få foten genom stigbygeln. Skilj på ridsko och stallsko. En vanlig nätt gummistövel med låg klack går alldeles utmärkt att använda. Det allra bästa att rida med är dock en ridstövel av gummi-, konstläder- eller läder. Om du rider i sko bör du komplettera den med shortchaps eller stövelskaft. .

Övrigt bra att ha på sig:

 • Ridväst kan användas vid all ridning och det finns ett begränsat antal att låna för barn.Fråga din ridlärare. Säkehetsväst är en bra investering när du bestämt dig för att fortsätta rida. Den skall användas vid all ridning för barn under 18år. Men vi ser gärna att våra vuxna elever använder väst. Ridskolan har ett begränsat antal västar till utlåning.
 • Långt hår skall vara uppsatt.
 • Byxorna bör vara utan sömmar på insidan och ej vara prassliga (skrämmer djuren) eller hala.
 • På överkroppen ska du helst inte ha för bylsiga kläder. Tröjan måste täcka axlarna, linne är alltså inte tillåtet.
 • Handskar är lämpligt att ha vid ridning.

Får ej bära:

 • Halsduk som sticker ut
 • Prassliga kläder
 • Linne, då tröja ska täcka axlarna 
 • Örhängen, piercing mm är olämpligt vid all hästhantering då exempelvis hästens svans kan fastna i smycket och dra loss det.

 

 

Mer information och anmälan

 Anmälan görs via mejl till This is a mailto link. Där uppger ni namn, kunskapsnivå, ålder (gärna personnummer) och önskemål om dag och/eller tid

 

 

Uppdaterad: 13 SEP 2018 10:35 Skribent: Cecilia Hansson
E-post: This is a mailto link

 

Postadress:
Högbo RK - Ridsport
Norrsidavägen 22
81135 Sandviken

Kontakt:
Tel: 026275764
Fax: 026275764
E-post: This is a mailto link

Se all info