Hoppa till sidans innehåll

Viktgräns för våra skolhästar

20 APR 2022 13:46
  • Skapad: 20 APR 2022 13:46

 

 Viktgräns

 

Vi kommer att införa en högsta tillåtna vikt på våra skolhästarhästar. Vår önskan är att ridning ska vara tillgänglig för alla, men för hästarnas välfärd måste vi tänka på hur mycket de mår bra av att bära i längden. För att öka hållbarheten på våra hästar har vi därför valt att ta fram en högsta tillåtna vikt på 95 kg.

En ridskolehäst bär ryttare mellan två och tre timmar 6 dagar i veckan, och ryttarna har i många fall sämre balans. Detta gör ridskolehästarna betydligt känsligare för tunga ryttare än vad t ex en privat häst är, som bär en tung ryttare enstaka kortare pass. Dessutom är det ju samma hästar som får bära tyngre ryttare, vilket kan innebära många tyngre ryttare varje dag. En yngre/äldre häst eller en häst med sämre balans/kondition orkar inte bära lika mycket som en vuxen häst med god egen balans och som är välmusklad. Man bör också ha med i beräkningen att en häst orkar bära mer vikt vid lågaktivt arbete än vid högaktivt och att en välbalanserad tyngre ryttare är lättare för hästen att balansera upp än en något lättare med dålig balans.

Ansvaret ligger på varje enskild elev.

Givetvis vill vi gärna att ni deltar i alla andra aktiviteter klubben erbjuder! ALLA är varmt välkomna till klubben, även om man inte rider!

 

Skribent: Therese Wretlind
E-post: Adressen Gömd

 

Postadress:
Högbo RK - Ridsport
Norrsidavägen 22
81135 Sandviken

Kontakt:
Tel: 026275764
Fax: 026275764
E-post: This is a mailto link

Se all info