Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
Hoppa till sidans innehåll

Funktionärer


Under våra tävlingar behövs många funktionärer.

 

DU vet väl om att du som tävlar för oss, tävlar gratis en klass per dag på hemmaplan mot att du hjälper till under vår tävlingar.

Vi tar tacksamt emot ALL hjälp vi kan få, även från er som inte tävlar! Vi ordnar ridning och trevliga middagar för våra funktionärer.

 

Alla behövs oavsett erfarenhet


Klubben har valt att arrangera tävlingar som extrainkomst för föreningen istället för att som andra föreningar sälja salamikorvar och underkläder. På så vis ser vi till att hålla nere medlemskostnaderna och dessutom ser vi till att det finns en betydande och trevlig inomhusarena för tävling att räkna med i södra norrland.

 

Se under tävlingar samt anslag på ridskolan om vilka tävlingar du kan anmäla dig som funktionär just nu!

 

Alla kan hjälpa till - funktionärer

Banpersonal: Banpersonal ska finnas på banan och bygga upp rivna hinder, kratta underlaget vid behov, höja hinder mellan de olika kategorierna samt hjälpa till att bygga om banan inför kommande klass. Banpersonalen ska även mocka upp bajs och se till så att det är snyggt på banan. Viktigt när man är banpersonal är att alltid vara uppmärksam så man inte är ivägen för ekipaget inne på banan.

 • Banchef: är övergripande ansvarig på banan och ger direktiv till banpersonal om vem som står var. Den har ansvaret för att banpersonalen håller sig undan för ekipaget inne på banan. Om man som banpersonal har några frågor är det till banchefen man ska vända sig till.
 • Insläpp till banan: de som står i insläppet har i uppgift att släppa in rätt ekipage på banan. De får en startlista där de kan pricka av den person som går in på banan samt att de ropar in den personen som ska hålla sig beredd för att gå in på banan

Framhoppning: På framhoppningen hjälper man ekipagen med sänkning/höjning av hinder. Man ska även hålla koll på underlaget och kratta vid behov. Viktigt att komma ihåg är att framhoppningen ska vara bemannad innan första ekipaget börjar hoppa så kom i god tid. 

 • Ringmaster: Den som står som ringmaster har i uppdrag att ropa in det ekipage som står på tur att få komma in på framhoppningen. Som ringmaster har man även koll på hur många de är inne på framhoppningen. På vintern när man är ringmaster är det bra att ha varma kläder eftersom man står precis vid den öppna porten. 

Domartornet: i domartornet så hjälper man domaren på olika sätt.

 • Domarsekreterare: Den person som sitter som domarsekreterare antecknar med papper och penna (ifall det skulle bli tekniskt strul). Domarsekreteraren antecknar varje ekipage, hur de klarar varje hinder exempelvis felfritt, vägran, rivning och skriver upp tiden som varje ekipage får. 
 • Eltid: Den som har hand om eltiden ansvarar för tekniken vid datorn. Den likt domarsekreteraren noterar hur vidare ekipaget klara hindret samt startar de elektroniska klockorna.
 • Tidtagare: det ska alltid finnas minst 2 st, gärna 3 st, tidtagare i domartornet. En som tar tid i grundomgången och en som tar tid i omhoppningen. Den tredje är reserv/avbytare om någon klocka inte skulle starta eller liknande. 

Cafeterian: de som jobbar i cafeterian ska se till så det är ordning och reda i serveringen, servera mat och ta betalt från gästerna. 

 • Bakning: de som har fått uppgiften bakning ska baka något gott fika till cafeterian. Exempel på fika som säljer mycket är chokladbollar, mockarutor, kladdkaka.

Anläggning: under anläggning så ingår det att man ser till att anläggningen ser fin ut på olika sätt. 

 • Mocka skrittvägar: man mockar bort allt hästbajs från områden där hästar befinner sig som parkeringar och skrittväg mellan parkering och ridhus/ridbana. 
 • Tömma sopkorgar: man tömmer sopkorgarna i ridhuset samt ser till att toaletterna ser okej ut dvs. att de har papper påfyllt överallt och att det finns tvål och handsprit.

Så här går det till och det här förväntas av funktionären

För att funktionärsansvarig ska kunna göra sitt jobb på ett bra sätt förväntas du på ett respektfullt vis:

 • Ta funktionärsrollen på allvar och på ett ansvarsfullt sätt se till att anmäla dig i god tid innan tävlingarna.
 • Meddela om du blir sjuk eller vill byta pass så snart som möjligt till funktionärsansvarig..
 • Var på plats senast 30 minuter före start för genomgång/förberedelse.

 

Det är viktigt att du respekterar ovanstående punkter för att funktionärsansvarig ska kunna planera tävlingsdagarna och för att vi ska kunna säkerställa att vi har rätt antal personer inom de olika områdena som t ex banan, framridning, sekretariat mm, och att vi har ett tävlingsarrangemang och en tävlingsplats som uppfyller kraven på säkerhet och också följer regelverket enligt ridsportförubndets tävlingsreglemente (TR).

 

Uppdaterad: 08 NOV 2016 19:02 Skribent: Niklas Ålund

 

Postadress:
Högbo RK - Ridsport
Norrsidavägen 22
81135 Sandviken

Kontakt:
Tel: 026275764
Fax: 026275764
E-post: This is a mailto link

Se all info