Hoppa till sidans innehåll

Fredag 14 december: AllEttan en skön utmaning


HHC hade två chanser att i slutet av seriespelet rädda den poäng som skulle ha gett serieseger – men kammade båda gångerna noll och till slut smet Falun förbi i tabellen med hjälp av sin överlägsna målskillnad.

Ett dåligt tecken som skapar oro och osäkerhet inför allettan?

Njae, det vill jag inte direkt påstå även om jag nog hade trott att spelarna skulle leverera lite bättre och trots skador och sjukdomar ändå klara av att hålla undan för Falun.

Så blev det inte och nu är det historia och inte mycket att hänga upp sig på. Eftersom det inte spelar någon roll om man kommer etta eller fyra, så kan jag ha en viss förståelse för att spelarna väljer en ”bekvämare” väg och inte kan mobilisera den energi som behövs för att vinna matcher mot lag, som i Tierps fall, fortfarande har något att spela för.

Ishockey är ett spel som kräver ”insats” för att nå framgång och för att vinna de små kamperna över hela isen. När man inte längre försöker få ut mesta möjliga av varje situation och varje närkamp, så hamnar man lite på ”hälarna” och det var väl det som hände i slutmatcherna mot Falun och Tierp.

Dessutom ska vi komma ihåg att HHC har många unga spelare som fortfarande befinner sig i utvecklingsstadiet och som naturligtvis på längre sikt mår rätt bra av att få spela div.1-hockey på den här nivån. Det är viktigt inför framtiden och helt i linje med HHC:s målsättning att hälften av spelarna ska komma direkt från egna led eller via hockeyprofilen på Broman-gymnasiet. 

Godkänt seriespel

Sammanfattningsvis måste man ändå ge HHC mer än godkänt för seriespelet. Sergei Joukov och Erik Sjödin har många gånger legat precis på balansen med sin tunna spelartrupp. När skadorna och sjukdomarna kom så blev det stora hål i lagdelarna och det har helt enkelt inte funnits tillräckligt med rutin och kunnande för att täcka upp det.

Nu gäller det att slicka såren inför omstarten i allettan efter jul. Jag vet att det hos tränarna finns rätt uttalade önskemål om att bredda truppen och kanske hitta någon eller några som kan öka spetskompetensen.

Om det är möjligt och om det finns något ekonomiskt utrymme har jag ingen aning om. Div.1-hockey kostar och kostnaden ökar naturligtvis i takt med ambitionerna, så det är en svår balansgång. I dagarna har det ju dessutom blivit klart att Johannes Westring tvingas avbryta sitt come-backförsök i HHC och att Felix Eriksson återvänder till Valbo.

I övrigt måste man konstatera att HHC har hittat rätt med många av årets nya spelare. Jag tänker till exempel på #9 Robin Karlsson, #2 Markus Palmberg, #15 Adam Seydlitz, #24 Niklas Svensson och #27 Jonas Lönn. Spelare som har levererat i takt med förväntningarna.

Dessutom har ju båda HHC:s målvakter #50 Johan Larsson och #73 Marcus Dahlbom gjort starka insatser och toppar med sina drygt 92 i räddningsprocent målvaktsligan i serien – som etta och tvåa! 

Magnus visar vägen

I övrigt kan man konstatera att #10 Jonas Lindström som vanligt ligger bland de bästa i assist-ligan och att #44 Stefan Svanbom är tvåa i effektivitet bland seriens alla backar. När det gäller Svanbom så hoppas jag verkligen att den mystiska höftskadan ska hinna läka innan allettan och detsamma gäller naturligtvis för Lindström med hans handskada. HHC har inte råd att spela allettan utan sådana nyckelspelare.

Och när det gäller nyckelspelare så har väntat med det bästa till sist - #55 Magnus Nilsson!

Egentligen räcker det inte med ett utropstecken efter hans namn, jag kan tänka mig att sätta dit ytterligare ett par. Jag tänker då inte bara på att Magnus faktiskt gjort sin allra bästa säsong i HHC med bland annat 21 mål utan att han som lagkapten också blivit precis den ledande profil som HHC hoppades på..

Ute på isen är han den givne generalen som leder trupperna och när han nu skrivit på kontraktet fram till 2015, så skickar han ut en positiv signal som kan betyda att HHC får behålla andra spelare och dessutom får lättare att knyta nya kontakter. För den nya sportkommittén är han därmed ett skönt trumfkort även vid sidan av rinken. 

Slipper favoritskapet

Nu handlar det alltså om allettan och förhoppningsvis ett avslutande play off-spel för HHC. Men vägen dit är lång och man måste ha lite flyt i avgörande situationer. Det måste helt enkelt studsa rätt för jag tror att allettan kommer att bli mycket jämn.

Falun, HHC, Enköping och Lindlöven ska mäta sig med de fyra från div.1D – det vill säga Visby/Roma, Nyköping, Huddinge och Åker/Strängnäs. I expertkretsar menar man att lagen från 1D är lite vassare och har bredare spelartrupper än lagen från HHC:s serie, men i hockey är det så mycket annat som avgör, som att till exempel minimera misstagen. Något som HHC så här långt har haft problem med, speciellt i matcher mot lag som på pappret borde vara sämre. Nu får ju HHC:arna med tanke på tipsen slå lite ur underläge och det kanske passar bättre.

Det är möjligt att de två avslutande förlusterna i serien och den uteblivna seriesegern blir precis den tändvätska som HHC behöver.

Nu har Sergei Joukov och Erik Sjödin några veckor på sig att vässa sina spelare och sedan återkommer vi efter jul. Närmast då med träningsmatchen mot Sundsvall före nyår.

 

Lars Gösta Larsson 

Uppdaterad: 24 FEB 2014 12:43 Skribent: Lars Gösta Larsson

Postadress:
Hudiksvalls HC - Ishockey
Promenaden
82433 Hudiksvall

Besöksadress:
Promenaden
82433 Hudiksvall

Kontakt:
Tel: 065093350
Fax: 065099425
E-post: This is a mailto link