Hoppa till sidans innehåll

Fredag 15 februari: Nästa säsong har redan börjat


Ofta handlar det med några sekunders marginal om att bestämma sig för en inriktning. Här måste tränaren kunna lita på att spelarna förstår och tar till sig informationen – och att de också som ett kollektiv sedan går ut och gör jobbet efter riktlinjerna.

Det här är naturligtvis lättare på elitnivå där spelarna har bättre tekniska förutsättningar. Rent fysiskt tror jag inte det är så stor skillnad mellan div.1 och Elitserien. Kvantitativt tränar de nästan lika mycket, men det är självklart att det skiljer i kvalitet. 

En signal till alla

Gör HHC rätt som byter tränare och säger upp Sergei Joukov och Erik Sjödin efter bara en säsong?

Jag har varken tillräcklig insyn – eller kunnande – för att svara ett enkelt ja eller nej på den frågan. Huvudsaken är kanske att sportkommittén ändå gör nå’nting och gör det i tid. Det blir liksom en tydlig signal till alla i organisationen att man inte är nöjda med resultatet och det som A-laget presterade.

Nu vet vi ju alla som följt laget i år att det knappast varit någon ”normalsäsong” när det gäller skador och sjukdomar. I ärlighetens namn måste vi erkänna att Sergei Joukov och Erik Sjödin många gånger jobbat i motvind med en trupp som ofta saknade flera av de spelare som skulle bära laget.

Jag är till exempel övertygad om att det hade sett annorlunda ut om bara Fredrik Sundin hade fått vara hel. Tyvärr tror jag inte att chansen är så stor att vi får se honom i HHC-tröjan igen. För mig står han överst på önskelistan om han blir frisk, men även på den punkten råder det stor osäkerhet. 

”Bakvägen” till play off

På vissa positioner var det tunt redan från första nedsläpp och det är kanske något som vi tvingas leva med på den här nivån. Få div-1-lag, om ens något, har resurser att gå in i en säsong med en så bred trupp att tre-fyra skador inte påverkar lagets kvalitet.

Det är bara att också titta på Falun som ett exempel. HHC och Falun slogs om seriesegern i grundserien, men båda föll sedan likartat igenom i allettan-spelet.

Istället går till exempel Borlänge ”bakvägen” till play off genom ett lyckat spel i fortsättningsserien.

Här är jag för övrigt mycket tveksam till hela upplägget i div.1. När Borlänge, som blev sjua (!) i grundserien – 17 poäng bakom HHC –  får spela vidare när säsongen tar slut för HHC och Falun känns det inte helt rättvist. Att bli sjua i grundserien värderas på något sätt högre än att bli sjua i allettan.

Men alla vet förutsättningarna från start så det är ju lika för alla, även om det i mina ögon är ovanligt krångligt. 

Grunden finns redan

När HHC nu jagar ny tränare tar man också direkt sats mot nästa säsong. Nu gäller det att jobba hårt – och rätt – med spelartruppen. Vilka blir kvar? Vilka vill bli kvar? Och vilka vill man ha kvar?

Det är många frågor som ska besvaras och lösas. Klara är Johan Larsson, Tomas Astner, Mathias Eriksson, Magnus Larsson, Adam Seydlitz och Magnus Nilsson.

Flera av de unga spelarna som nu fått ytterligare ett års erfarenhet av div.1 kommer naturligtvis att ingå i planerna för framtiden. Och sedan skulle jag nog sätta Robin Karlsson, Jonas Lindström och Jonas Lönn högst upp på önskelistan och börja tidigt med förhandlingarna.

Men nu är det inte jag som väljer. Och det kanske är tur det…

Uppdaterad: 24 FEB 2014 12:43 Skribent: Lars Gösta Larsson

Postadress:
Hudiksvalls HC - Ishockey
Promenaden
82433 Hudiksvall

Besöksadress:
Promenaden
82433 Hudiksvall

Kontakt:
Tel: 065093350
Fax: 065099425
E-post: This is a mailto link