Hoppa till sidans innehåll

Fredag 1 november: HHC bygger för framtiden


Det finns en del som menar att grundserien i div.1 bara är en transportsträcka på vägen mot allvaret – det vill säga allettan efter jul. Jag håller inte med om det.

Det är, som jag ser det, under grundserien som div.1-hockeyn hittar sin profil. Det är då som lagen ska visa att de fyller ut kostymen och att de verkligen har både muskelkraft och den skicklighet som krävs för att göra sig gällande i det som sedan är hockeyettans slutspel.

Jag tror att årets upplaga av HHC har stora möjligheter – till skillnad mot förra året – att hävda sig också efter jul. Då hade laget redan under grundserien slitit hårt och sedan rann både energin och kraften ur laget.

Att det ska bli spel i allettan tar jag nästan för givet trots att en sådan inställning naturligtvis är förbjuden i laget. Vi såg i ett par matcher för en tid sidan hur viktigt det är att behålla inställningen och koncentrationen. Det skulle förvåna mig mycket om laget gör om det misstaget – det finns alldeles för mycket kunnande och kvalitet i årets spelartrupp för att det ska kunna bli någon kollektiv genomklappning.

Man kan förlora matcher på olika sätt, och förluster kommer – det får vi räkna med. Det är ju de små marginalerna som är hockeyns signum och några enstaka ”felstudsar” eller misstag kan avgöra matcher.

 

Godkänt i halvtid

Nu har halva grundserien spelats och så här långt är det absolut godkänt med bara två förluster vid full tid. Efter serieinledningen med många skador har laget i de senaste omgångarna varit näst intill fulltaligt och då har också resultaten kommit på ett sätt som gör att man måste se framåt med stor tillförsikt. Men det är förstås lite oroande att Lars Lundin blir borta ytterligare en tid eftersom det nu inte finns utrymme för ytterligare skador på backsidan.

Det är många av spelarna som skickat ut positiva signaler så här långt, men jag vill ändå ta upp en sak som är en av HHC:s starkaste värdegrunder. Ibland beskylls klubben oförtjänt för att bara vara en invärvad ”främlingslegion”. Och visst finns det - som hos alla lag med ambitioner - ett antal kompetensspelare utifrån, men det kan finnas anledning att påminna om att 14 av 24 i årets a-lagstrupp antingen kommer direkt ur egna led eller via klubbens hockeyprofil på gymnasiet.

 

Nya talanger

De senaste tillskotten som i år fått prova på div.1-hockey är tvillingarna Erik och Gustav Larsson, som för övrigt sedan tidigare redan har storebror Johan i a-lagsmålet. HHC är i den unika sitsen att man inom kort kan ha två tvillingpar på isen.

Erik fick chansen att flytta upp i a-truppen när Niklas Grahn lämnade laget och den unge backen har redan visat att HHC här har en framtidsman som är ytterligare en bekräftelse på att bandyfästet Söderhamn blivit till ett naturligt upptagningsområde för hudikhockeyn.

Apropå det så borde HHC ha möjlighet att bli om inte hela Hälsinglands så i alla fall norra Hälsinglands angelägenhet. Här finns ingen konkurrens av bandyn, som av naturliga skäl och rent historiskt plockar många av de största talangerna på de övriga orterna.

 

Viktiga byggstenar

Kanske är det just därför som ett allsvenskt hockeylag i Hudiksvall inte längre känns som en ouppnåelig framtidsvision utan mer som en realistisk önskedröm.

Jag har nog, det måste jag erkänna, ibland tvivlat på den möjligheten eftersom hockeyn haft svårt att sälja in sig hos de stora industrierna i staden. Jag har inte riktigt trott på de ekonomiska förutsättningarna och har svårt att göra en sådan bedömning nu också eftersom jag inte har någon insyn i ekonomin. Men kunde Asplöven, så…

Nu ser jag hur HHC bygger en liten bit för varje år på sin bottenplatta och att klubbens stora samhällsengagemang börjar så frön som väcker uppmärksamhet på många plan.

Jag har levt nära idrotten i Hudik i mer än ett halvt sekel, både privat och yrkesmässigt, men jag har aldrig upplevt en förening som så tydligt profilerat sig även utanför sin idrott.

 

Text: Lars Gösta Larsson  

Uppdaterad: 24 FEB 2014 12:41 Skribent: Lars Gösta Larsson

Postadress:
Hudiksvalls HC - Ishockey
Promenaden
82433 Hudiksvall

Besöksadress:
Promenaden
82433 Hudiksvall

Kontakt:
Tel: 065093350
Fax: 065099425
E-post: This is a mailto link