Hoppa till sidans innehåll

Fredag 23 oktober: Olika världar i HockeyEttan


När det nu är en vecka mellan matcherna finns det all anledning att titta lite bakåt – och framåt – på lagen, spelet och statistiken från HockeyEttan Östra.

Jag måste erkänna att jag älskar att grotta ner mig i all den fantastiskt detaljerade statistik som finns tillgänglig i Hockey-Sverige. Samtidigt som man måste vara medveten om att allt kanske inte är helt korrekt, så ger statistiken ändå en intressant bild av både lag och spelare.

Jag vill ändå börja med att konstatera att det flyter på rätt bra nu för HHC. Med uddamålssegern mot Väsby tog alltså HHC sin fjärde raka trepoängare. Det är sådant som bygger självförtroende och som stärker moralen – speciellt när man krånglar sig ur ett läge där snaran redan ligger runt halsen.

Det kunde ha blivit värre

Det jag tänker på är att den här matchen kunde ha fått ett annat, och mycket svårare förlopp, där i slutet av första och början av andra perioden när utvisningarna kom i parti och minut för HHC. När 1-0 till Väsby då ”bara” blev 2-0 kunde HHC ta med sig det positiva ur det och gå vidare. Det kunde ha blivit mycket värre, men tack vare ett uppoffrande försvarsspel och en tät #1 Johan Kallio red man ut stormen.

Det var nu andrafemman som tog huvudrollen genom att vara inblandad i alla fyra målen – och med ett mål och tre assists för #18 Johan Nilsson.

Vi har väntat lite på Johans riktiga genombrott. Han har ju alla verktyg som behövs och nu är han precis den energispelare som kan tända en hel formation.

När ”Freddan” Johansson och Micke Mann placerade #15 Adam Seydlitz tillsammans med Johan och #22 Martin Hellgren var det nog många som undrade. Seydlitz har ju kamperat ihop med #10 Jonas Lindström och #49 Magnus Nilsson i flera säsonger, så det kändes rätt givet att han skulle gå in där igen efter sin lyckade höftoperation.

Nu hamnade han i en helt ny konstellation – och det blev ett lyckokast. Här får han större utrymme för sin fart, sitt djupledsspel och sitt vassa skott.

Att sedan Martin Hellgren mer och mer finner sig till rätta i den nya miljön bevisas kanske bäst av att han faktiskt toppar plus/minus-statistiken för hela serien. Med sina +13 så här långt har han kanske bidragit mer än vi förstått.

”Linkan” levererar som vanligt

Jag nämnde i början att statistiken inte alltid är hundraprocentig. Det kan vara rätt rörigt ibland i stressade speakerbås och ibland blir det fel, men i vissa stycken är den ändå nära sanningen. Speciellt när det gäller poäng (mål och assist) brukar det stämma rätt bra. Lagen och spelarna brukar se till att felaktigheter ändras redan under matchens gång.

Och när det gäller poängligan i HockeyEttan Östra så kan vi konstatera att Jonas Lindström ligger på 2:a plats med sina 17 poäng (8+9) och att Adam Seydlitz och Johan Nilsson båda har 14 poäng på 11:e respektive 12:e plats.

Skakig inledning oroade

Jag måste tillstå att jag var lite orolig i inledningen av serien när HHC inte riktigt levde upp till den nivå som vi kräver och hoppas på. Nu ser det betydligt bättre ut, men det handlar fortfarande om att ta fram det där uppoffrande spelet framför kassen och att behålla farten framåt, som ju ändå är HHC:s styrka.

Och – vi har sagt det förr och säger det igen: Det duger inte att ta så många utvisningar! Åtminstone inte om man har så svårt i box play som HHC faktiskt har. Till och med som näst sämst i hela serien, om man nu ska tro statistiken. HHC har släppt in 14 av sina 30 baklängesmål i numerärt underläge, och har alltså bara 68 procent klarade box play.

Glest på läktarplats i Stockholm

Förutom en mängd både värdefull och även värdelös statistik som jag plöjt igenom vill jag till sist förklara vad jag menar med ”Skilda världar” där uppe i rubriken.Jo, det handlar om publiksiffrorna: 

Södertälje spelar i en egen division och har allsvenskt snitt inte bara på publiksiffrorna (2504 i snitt så här långt) utan också på spelartrupp, organisation och ishall. Det känns faktiskt som om Södertälje bara är en ettårig parentes i HockeyEttan.

Men jag tycker verkligt synd om de övriga div.1- klubbarna i Stockholms-området, som för en ojämn kamp om publik och sponsorpengar. I den senaste spelomgången lockade de fem matcherna 932 åskådare – sammanlagt!

Wings hade 130, Huddinge 151, Hammarby 146, Åker 285 och Väsby 220 (mot HHC).I spelomgången den 18 oktober hade Sollentuna 145, Haninge 161, Vallentuna 250 och Tierp 83. Det gör 639 för de fyra matcherna tillsammans – samtidigt som HHC hade 889 mot Åker!

Vi kan ta ett exempel till för att riktigt understryka att HHC är lyckligt lottat på den här punkten. Den 4 oktober spelade HHC hemma mot Sollentuna med 763 betalande i Glysishallen. Samtidigt hade Haninge, Vallentuna, Huddinge och Hammarby hemmamatcher med bland annat två Stockholms-derbyn. Dessa fyra matcher sågs av sammanlagt 706 åskådare. HHC hade alltså själv mer än hälften av omgångens totala publik.

Det är, förutom undantaget Södertälje, bara Visby som kan konkurrera. Gotlandslagets publiksnitt ligger just nu på 723 mot 721 för HHC.Så nog finns det fog för att tala om ”Skilda världar”.

 

 

 

 

 

 

 

Uppdaterad: 23 OKT 2015 08:45 Skribent: Lars Gösta Larsson

Postadress:
Hudiksvalls HC - Ishockey
Promenaden
82433 Hudiksvall

Besöksadress:
Promenaden
82433 Hudiksvall

Kontakt:
Tel: 065093350
Fax: 065099425
E-post: This is a mailto link