Hoppa till sidans innehåll

Fredag 7 mars: Ännu ett steg mot målet


”Det är då som det stora vemodet rullar in…”

Jag är på väg hem efter förlustmatchen mot Kristianstad. Ur bilradion strömmar tonerna från en 30 år gammal låt, nyinspelad av rock-farfar Jerry Williams någon gång i början på 90-talet.

”… och från havet blåser en isande gråkall vind.”

Aldrig någonsin har några textrader speglat känslorna så exakt. Både tränare och spelare kallade det för ”tomhet”, och det kan väl vara ungefär samma sak. Själv kände jag en sorts vemod blandat med lite bitterhet över att HHC inte riktigt fick - eller tog - chansen att skriva hockeyhistoria. Det var ju ändå så nära.

Jag kan inte låta bli att fundera över hur det kunde ha blivit om HHC fått spela med fullt lag. Johan Björklund, Mathias Eriksson och Linus Wernerson-Libäck är ju tveklöst spelare som kan göra skillnad i en så´n här match.

En sak vet vi i alla fall nu, och det är att steget till play off 3 och allsvenska kvalserien finns inom räckhåll för ett lag, som med lite tillförd spetskompetens, absolut kan konkurrera på den nivån.

 

Hela Hälsinglands lag?

Ishockey på elitnivå kostar pengar, stora pengar. Frågan är om Hudiksvall med den nuvarande skakiga industriutvecklingen kan bli en tillräckligt stadig plattform att bygga på. Därför måste HHC bli inte bara Hudiks lag utan kanske hela Hälsinglands lag som ett komplement till bandyn som håller sitt grepp om de andra centralorterna. Glädjande nog märks det också på läktarplats att HHC har tillresande publik på sina matcher.

Publiken är viktig av flera skäl. Publik ger intäkter och skapar stämning. Men publiken blir också ett sorts band mellan klubben och dess sponsorer. Och då handlar det kanske inte bara om den där reklamskylten i ishallen eller företagsloggan på sargen, utan mer om att få chansen att komma in i nätverk som kan ge ringar på vattnet. Ju större publik, desto mer syns man. Det låter väl som en enkel ekvation…

 

Glädjande publikökning

Apropå publiken så redovisade HHC häromdagen årets siffror med en publikökning på hela 36 procent. Med 753 betalande i snitt på seriematcherna och med nästan 900 i snitt på matcherna i AllEttan ligger HHC väl till i jämförelse med övriga lag i division 1. Men det som är bra kan också bli bättre. Och jag tror att många som nu var ”nya” i publiken i play off-matcherna gärna kommer tillbaka. Speciellt i matchen mot Kristianstad var det en stämning som jag aldrig tidigare har upplevt i Glysishallen. Det var härligt och det var just därför som sedan vemodet sköljde över mig och säkert många andra när det var över. Det var just då svårt att tänka sig att nästa helg skulle bli ”hockeyfri”.

Nu ska den här säsongen utvärderas och en delvis ny spelartrupp formas. Det är nog rätt klart att det kommer att bli en del förändringar. Det är så i ishockeyn på den här nivån. Många spelare tycker om att flytta på sig, att söka nya utmaningar och nya möjligheter samtidigt som klubbarna letar spelare som levererar.

Det är större spelaromsättning i ishockeyn än i till exempel fotboll på liknande nivå. Många spelare föredrar till exempel att skriva ettårskontrakt, men när det kommer till krita kanske ändå stannar i samma klubb i flera år.

HHC jobbar också sedan något år tillbaka med spelartruppen på längre sikt så att alla kontrakt inte ska falla ut samtidigt. Det innebär att man i dag har sju spelare kvar på kontrakt och ytterligare fyra med optionsår kvar. Det är alltså kontrakt som fortsätter att löpa ännu ett år om båda parterna är nöjda.

 

Trygg grundtrupp

Jag tror att HHC kommer att vilja förlänga med flera av dem som har utgående kontrakt, men också att man söker efter vissa spelartyper som kanske saknades i år.

Det känns ändå som en sorts trygghetsgaranti att spelare som Robin Karlsson, Thomas Astner, Magnus Larsson, Jonas Lindström, Adam Seydlitz, Magnus Nilsson och Johan Björklund har kontrakt även för nästa säsong liksom ”Freddan” Johansson som huvudtränare.

Bland dem som har optionsår finns bröderna Wernerson-Libäck som, med tanke på sina skadeperioder under den här säsongen, säkert redan längtar efter att få börja nästa.

Klubbens målsättning att man på lång sikt ska hämta a-lagstruppen ur egna led är förstås bra. Det innebär inte att man varje år måste klara det målet, det kan variera lite år från år, men utlagt på flera år är det en tydligt uttalad strategi.

Nu ska klubben inleda förhandlingarna med de kontraktslösa. Några kommer helt säkert att erbjudas nya kontrakt. Andra kanske inte vill, eller får, stanna i klubben. Men det hör till spelet och alla är medvetna om det. 

Ibland görs val grundade på omständigheter kring familj, jobb och utbildning. Det är en faktor som också påverkar lagbygget. Det enda vi vet är att grunden redan ligger på plats. Nu ska de övriga byggstenarna dit – och sedan börjar vi om på nytt.

Lars Gösta Larsson

Uppdaterad: 07 MAR 2014 11:24 Skribent: Lars Gösta Larsson

Postadress:
Hudiksvalls HC - Ishockey
Promenaden
82433 Hudiksvall

Besöksadress:
Promenaden
82433 Hudiksvall

Kontakt:
Tel: 065093350
Fax: 065099425
E-post: This is a mailto link