Hoppa till sidans innehåll
Foto: Stefan Svedman HHC - Åker

Lördag 7 januari: Drömöppning av Allettan


Med två segrar har Hudik Hockey förstås fått en drömöppning i Allettan och har tillsammans med Nyköping och Wings full pott. Det blev också en riktig hockeyfest i Glysishallen när de två seriesegrarna möttes inför drygt 900 åskådare. Vår ishall är ju också en riktig pärla där publiken har närkontakt med spelet från praktiskt taget alla publikutrymmen – inte minst på övre ståplats.

Andra omgången var också den första där lagen från de olika serierna möttes och det var bara HHC som klarade av att ta poäng av lag från den sydligare div.1-gruppen. Klara segrar för Nyköping med 8-2 mot Falun och Wings med 6-1 borta mot Hedemora är resultat som väcker respekt.. Dessutom vann också Visby mot Borlänge med 5-3 och det blev alltså tre segrar för lagen från div.1D. Det var bara HHC som bröt mönstret och det känns riktigt bra med sex sköna poäng

 

Tuff resa mot play off

Frågan är nu hur pass tydlig den här tendensen är. Det kan visserligen svänga lite hit och dit i ishockey på den här nivån och vi är ännu bara i början av serien, men nog känns det ändå som en signal om att HHC kommer att få en tuff resa mot play off-spelet.

Jag tror till exempel att Åker, trots två raka förluster, kommer att vara med i kampen. Åker var ett bra lag med många starka profiler och tog för sig mer och mer. Mot slutet av matchen var det väl egentligen bara ett klokt försvarsspel och Johan Larsson i målet som såg till att tre poäng stannade i Hudik. Det såg kanske lite stressigt ut ibland när förstapassningen från egen zon hamnade fel eller pucken tappades i en riskfylld dribbling, men det var snarare ett resultat av Åkers starka forechecking än av att HHC tappade försvarsspelet. Åker gav inte mycket utrymme i mittzonen och hemmaspelarna fick problem med spelvändningarna.

 

Stark matchöppning

Annars var det ju HHC som började matchen bäst och jag vill påstå - trots att andra röster på läktaren tyckte annat – att den första perioden var en av de allra bästa i år. Då tänker jag inte bara på den heta offensiven med fysik och finesser utan på hela laginsatsen med en klok balans mellan offensiv och defensiv. Det såg bra ut! Apropå finesser så kommer Markus Perssons härliga solomål (3-1) att ligga högt upp på listan när vi så småningom ska summera spelåret.

En annan tydlig tendens, som jag berörde redan i den förra krönikan, är att spelet i power play – och naturligtvis därmed också i box play - kommer att bli mycket betydelsefullt.

Jämna matcher kommer att vinnas av den som klarar det här spelet bäst. Två av fyra mål i matchen mellan HHC och Åker gjordes i power play.

33 procent av samtliga mål i den här serien har så här långt gjorts i power play. För HHC:s del handlar det om 40 procent. Det är svart på vitt om betydelsen av att ha åtminstone en riktigt stark power play-uppställning och så här långt har ju HHC lyckats mycket bra på en punkten.

Match för match har det sett ut så här:

Åker-Nyköping 2-5 (1 pp-mål)

Wings-Visby 5-3 (3 pp-mål)

Falun-Hedemora 3-2 (3 pp-mål)

Borlänge-HHC 2-3 (4 pp-mål)

HHC-Åker 3-1 (2 pp-mål)

Nyköping-Falun 8-2 (4 pp-mål)

Hedemora-Wings 1-6 (1 pp-mål)

Visby-Borlänge 5-3 (0 pp-mål)

Det är alltså bara en enda match så här långt där power play-spelet inte gett någon utdelning.

 

Många hockeysajter

När det gäller div.1 spelet finns det faktiskt en hel del sajter som ger mer eller mindre information om det som händer.

Några exempel:

www.dragskott.nu

www.hockeysverige.se

www.svenskafans.com som egentligen mest är en fotbollssajt, men där det finns en flik som heter hockeyzon och där vi hittar klubbarnas egna kommentarer.

www.div1hockey.se är en annan plats där det finns information att hämta och så har vi naturligtvis Jimmy Stålnackes blogg på www.nsd.se där det mest handlar om norrhockeyn, men ingen är så uppdaterad som Stålnacke när det gäller spelarmarknaden.

Min gamle vän Lennart ”Löken” Hanson bevakar div.1-hockeyn åt Radio Stockholm via sin sajt ”Hansons hörna” och där kan ju även HHC nu bli föremål för bevakning i matcherna mot lagen från den serien.

 Från matchen HHC-Åker tar vi väl annars med oss upplevelsen att få höra vår utomordentlige speaker Håkan Larsson sjunga nationalsången acapella. Det var en klockren överraskning. Och bra lät det!

 

På läktaren:

Lars Gösta Larsson

This is a mailto link

Uppdaterad: 07 JUN 2016 19:56 Skribent: Lars Gösta Larsson

Postadress:
Hudiksvalls HC - Ishockey
Promenaden
82433 Hudiksvall

Besöksadress:
Promenaden
82433 Hudiksvall

Kontakt:
Tel: 065093350
Fax: 065099425
E-post: This is a mailto link