Hoppa till sidans innehåll

Måndag 10 september: Försäsong med frågetecken


Sista träningsmatchen är spelad – nu börjar allvaret. På söndag blir det spel om säsongens första poäng i en match som förhoppningsvis ska vara det allra första lilla steget på vägen mot allettan. Så är det i alla fall tänkt.

Men hur är det egentligen ställt med HHC? Jag - och säkert många med mig - känner en viss oro efter en försäsong som knappast gett oss alla de svar vi hade önskat för att känna oss trygga. Huvudsaken är ändå att alla, laget och tränarna, går ut till premiären med vetskapen om att de trots allt gjort allt de kan och ligger rätt i tiden.

Försäsongen har som bekant varit sällsynt skadedrabbad. Sergei Joukov och Erik Sjödin har inte vid något tillfälle haft möjlighet att spela med sitt bästa lag, vilket naturligtvis går ut över helheten – alltså inte bara matcherna utan också träningen.

 

Långt ifrån optimalt

I ishockey är man beroende av att truppen är i det närmaste komplett för att man ska kunna genomföra isträningen fullt ut. Har man spelare som Fredrik Sundin, Stefan Svanbom, Robin Karlsson, ”Boba” Pettersson med flera borta samtidigt, eller bara några åt gången, så påverkas träningskvalitén. Så är det bara och det ska vi ha i minnet inför premiären. HHC har helt enkelt inte haft chansen att förbereda sig optimalt. Totalt sett har dock HHC kanske tränat hårdare än någonsin. Men det är inte riktigt samma sak.

I matcherna har Sergei Joukov tvingats lägga pussel med bitarna som funnits kvar – eller tillverkat nya med hjälp av truppens allra yngsta eller till och med tvingats gå utanför truppen för att få ihop ett lag.

 

Lovande ungdomar

Det har visserligen gått riktigt bra, men pusslet lämnar ändå luckor. Spelare som Magnus Larsson, Andreas Pesämaa och publikfavoriten Elias Westerlind har gjort riktigt bra ifrån sig och visat att återväxten är tryggad, men de har ändå en bit kvar innan de kan ha bärande uppgifter på div.1-nivå. Det måste vi förstå. De duger absolut som komplement, men det är naturligtvis orättvist att till exempel jämföra dem med Fredrik Sundin, som med sin rutin och sina meriter är en självklar ledare på rinken och som kan bära en hel femma.

Jag hoppas innerligt att Fredrik kommer tillbaka snart, även om jag förstår att diskbråck är en högoddsare för spel. Nu får andra ta den ledande rollen och det är förstås Magnus Nilsson som står närmast, även om han har en helt annan spelstil och har sin styrka i andra moment. Jag har sagt det förr och jag säger det igen; få har förmågan att få ut det allra mesta ur varje spelsituation som Magnus.

Några ord om våra fina nyförvärv är också på sin plats. Niklas Svensson kan bli en attraktion i div.1 och Markus Palmberg, Adam Seydlitz och Jonas Lönn har alla visat att de kan göra poäng i alla sorters spel, både i systembaserad hockey och i kontringsspelet. Det känns bra. Att Robin Karlsson blir ett lyft för vår unga backbesättning är självklart.

 

Tuffa villkor i div.1

Ibland undrar jag om inte div.1-spel är något av det mest påfrestande man kan välja i svensk idrott. Här är nivån så hög att det näst intill handlar om elitträning, samtidigt som nästan alla spelare har ett jobb, om än ofta deltid, att sköta vid sidan av hockeyn. Få kan leva helt på sin ishockey.

Många har dessutom fru/sambo och kanske små barn därhemma. Och allt kräver sin del av livet. Allt måste fungera om det ska bli harmoni i tillvaron. Det är bland annat därför jag gillar hockey och hockeyspelarna på den här nivån. Händer inget oförutsett så är jag garanterat i Glysishallen på söndag. Du kommer väl…?!

 

Lars Gösta Larsson

Uppdaterad: 24 FEB 2014 12:45 Skribent: Lars Gösta Larsson

 

HHC_Sidobanner-300x80_FB
 
 
LIGASPONSORER
Best Western
 

 HUVUDPARTNERS

bauer
hs
monitor-logo-erp-grad (2)
 
 

OFFICIELL MEDIAPARTNER

HT
 
 

GULDPARTNERS

 

Hudik Taxi

Namnlöst

 Postadress:
Hudiksvalls HC - Ishockey
Promenaden
82433 Hudiksvall

Besöksadress:
Promenaden
82433 Hudiksvall

Kontakt:
Tel: 065093350
Fax: 065099425
E-post: This is a mailto link