Hoppa till sidans innehåll

Måndag 19 november: När alla drar åt samma håll


Det räcker inte med att vara solklar seriesegrare, domen är ändå hård när det inte fungerar. Det fick HHC känna av i matchen mot Valbo där delar av publiken fällde många kritiska kommentarer efter två perioders spel och i underläge med 1-2. Inte ens våra ”vilda gäss” där uppe i läktarhörnet var speciellt aktiva under den delen av matchen. Det skulle bli annat ljud lite senare…

Nu var det i sanning inte mycket som fungerade för HHC-spelarna, som hela tiden var den där tiondelen för långsamma i sitt passningsspel eller som tog några extra skridskoskär innan pucken levererades – de där små detaljerna som gör så stor skillnad i hockey.

Det blev ett helt annat engagemang och en helt annan skridskoåkning i tredje perioden och det var inte bara rättvist utan också ett styrketecken att vändningen kom. Låt vara att HHC hade lite flyt med utvisningarna, men sättet som hemmalaget tog vara på den chansen stavas ändå ”kvalitet”.

 

Högklassiga mål

Det var två högklassiga hockeymål som #55 Magnus Nilsson och #27 Jonas Lönn gjorde när matchen gick från 1-2 till 3-2 och där många var inblandade i förarbetet. Det är precis sådana små detaljer av hockeygodis som skapar resultat – både i enskilda matcher och i tabellen som helhet.

Åtta matcher återstår i grundserien och rent teoretiskt är det förstås fortfarande långt kvar till det primära målet; en plats i allettan. Just nu har jag ändå svårt att se hur HHC ska kunna misslyckas med det delmålet.

 

Inget dukat bord

Jag vet att Sergei Joukov och Erik Sjödin predikar ”en match i taget” och det är deras uppgift att göra det, men de är förstås också realister. De vet naturligtvis vartåt det här lutar om alla spelarna fortsätter att dra åt samma håll och använda det grundspel som ska skapa den trygghet som Joukov fick jobba hårt med i inledningsskedet.

Det var ju faktiskt inte något dukat bord som Joukov och Sjödin kom till. Visserligen hade HHC skaffat spelarprofiler som var och en höll rätt klass, men det skulle ju också bli en helhet av det. Med så stor spelaromsättning som HHC hade inför den här säsongen finns det många fällor på vägen och ett hårt, grundläggande arbete krävs innan alla har hittat och accepterat sina roller. Det är där som lagbygget tar form och det är redan där som senare framgångar grundläggs.

Tränarna måste ofta spela ett högt spel i kommunikationen med å ena sidan spelartruppen och å den andra de enskilda spelarna som måste förstå och rätta sig efter intentionerna. Annars funkar det inte.

 

Känsliga för skador

När sedan skadorna kom var det tydligt hur tunn HHC:s trupp var. #19 ”Boba” Pettersson kom tillbaka, vilket direkt täppte till en av luckorna i truppen. Alla väntade, men väntade förgäves, på att få se #49 Fredrik Sundin på isen. Det verkade nära ett tag, men så kom ett nytt bakslag och nu står det klart att hans diskbråck måste opereras.

Vad det innebär för i första hand hans eventuella come back i HHC och i andra hand hans möjliga framtida karriär återstår att se. Jag vet att Fredrik fortfarande har stora ambitioner och är beredd att lägga ner ett mycket hårt arbete för att komma tillbaka. För mig är han det bästa ”nyförvärvet” HHC kan få. Så starka och kompletta hockeyspelare kan HHC helt enkelt inte hitta ute på spelarmarknaden – åtminstone inte utan plocka fram fullständigt orealistiska belopp; pengar som helt enkelt inte finns tillgängliga.

Tyvärr ser det just nu ut som om HHC har sjukdomar som går runt i laget och det är förvisso lite oroande.

 

Önskelista finns

HHC skulle säkert må bra av att bredda truppen med ett par spelare. Jag har ingen aning om - och ingen insikt i - vilka möjligheter som finns rent ekonomiskt, men truppen är lite för känslig för skador och sjukdomar. En forward och en back skulle kunna stå på önskelistan när – och om – det blir spel i allettan. Men var finns dom?

På läktarplats har jag hört önskemål om att tvillingarna Wernerson-Libäck skulle ”hämtas tillbaka” från Mjölby, men jag tror att de sitter fast i sina kontrakt där och jag är inte heller riktigt säker på att de just nu är vad HHC behöver. De spelar i den seriens absoluta bottenlag och har ingen positiv känsla att ta med sig. Men ett annat år kanske…?

Samtidigt har det ju i HHC visat sig att inte bara nyförvärven så här långt har levererat det vi hoppades på, utan att också de egna, unga spelarna som fått mer och mer speltid, har tagit ett rejält kliv framåt.

Nu ser vi fram emot seriens avslutningsomgångar och en fortsatt hög nivå på HHC. Och sedan får vi se en ny serie efter jul. Vilken det blir får väl var och en spekulera i…

 

Från läktarplats:

Lars Gösta Larsson

Uppdaterad: 24 FEB 2014 12:44 Skribent: Lars Gösta Larsson

Postadress:
Hudiksvalls HC - Ishockey
Promenaden
82433 Hudiksvall

Besöksadress:
Promenaden
82433 Hudiksvall

Kontakt:
Tel: 065093350
Fax: 065099425
E-post: This is a mailto link