Hoppa till sidans innehåll

Måndag 23 januari: En svårtolkad serietabell


Det var en härlig hockeyfest som HHC och Nyköping bjöd på vid fredagskvällens match i Glysishallen. Till festen bidrog förstås också de 1251 åskådarna och ”De vilda gässens” röd-vita fanor, som till en början gav hemmaspelarnas entré en festlig inramning.

Att ishockey är ett spel med små marginaler fick vi en ny påminnelse om. En hemmarensning via sargen fastnade på domaren. Pucken studsade centralt in i egen zon och Nyköping kunde behålla trycket – och 3-3 var ett faktum.

Men innan dess hade HHC ännu en gång visat en nästan brutalt effektivitet i power play. HHC har 33 procents utdelning så här långt i Allettan. Alltså mål i var tredje power play!

Redan efter 55 sekunder fick HHC chansen – och tog den. Tvillingarna Wernerson-Libäck snurrade som uppretade bålgetingar och Pontus pressade in 1-0 redan efter 2.25.

 

Markus 10:e mål

Målet gav HHC direkt positiv energi och en bas att stå på under den inledande offensiven med 21 skott (!) på mål under de första 20 minuterna. I det här läget var det Nyköpings skicklige målvakt Johan Svensson som höll laget kvar i matchen.

Ytterligare två gånger fick HHC utdelning i numerärt överläge med 2-0 av Markus Persson och 3-1 av Pontus Wernerson-Libäck. Det var förövrigt Markus Perssons 10:e mål på sju matcher i Allettan och på nytt handlade det om ett konstmål med soloprägel som fick ishallen att explodera i ett glädjerus.

 

Rättvist till slut

Nyköpings-spelarna skrek på straff när det återstod 4 sekunder – och jag kan förstå dom. Det var verkligen en ”taktisk” utvisning som Andreas Arvidsson drog på sig där.

Det kändes också rättvist att Fredrik Sundin och Johan Larsson till slut fick spela hjälterollen i en match som kunde ha tagit vilken väg som helst. Fredrik var den ende som satte sin straff och Johan Larssons snabba reflexer snuvade tre gånger Nyköpings straffskyttar. Han hade då också stått emot Nyköpings avslutande offensiv som i tredje perioden – och i förlängningen – visade hur bra laget är. Jag har tidigare pekat ut Nyköping som favorit till förstaplatsen i Allettan och jag har ingen anledning att ändra uppfattning nu heller.

 

Svårtolkad tabell

HHC:s förstafemma har blivit ett anfallsvapen som kan bära långt. I varje fall till fortsatt spel i play off även om vi ska vara ytterst försiktiga att ta ut någonting i förskott. Det är lite oroande att Affe Nordh måste gå så hårt på sin ledande line. Markus Persson fick några tuffa smällar och vi har nog inte råd med några skador där.

Apropå skador så kan vi också konstatera att HHC:s senaste tillskott Lars Lundin kommer att bli en nyttig kugge. Nu var han noga med positionsspelet och tog inga risker, men det syntes att det finns en hel del offensiv kraft där.

Det är inte helt enkelt att analysera tabellen och det fortsatta spelet i Allettan. Jag har varit inne på det tidigare, men det finns all anledning att påminna om hur den märkliga ”lottningen” gör att HHC ska spela fyra av de sex sista matcherna på bortaplan – mot det fyra lagen från den andra serien. Av olika skäl har man dessutom placerat omgång 9 efter omgång 10 vilket blir något förvillande och ger en svårtolkad tabell.

Här gäller det – som jag ser det – att i första hand vinna hemmamatcherna mot Borlänge (25/1), Falun (8/2) och Hedemora (15/2) för att säkra en plats bland de fyra. Det är den första nyckeln till framgång.

Sedan bävar jag för de tre svåra bortamatcherna mot Åker, Wings och Visby – på mindre än en vecka! Och så ska vi komma ihåg att HHC avslutar mot Nyköping borta. Svårt, svårt…

Om söndagens resultat Nyköping-Visby 5-3 och Åker-Wings 2-4 var bra eller dåligt för HHC återstår att se, men Nyköping visade på nytt klass genom att vända underläge till seger och Borlänges första seger (8-3 mot Hedemora) kan ger lite råg i ryggen inför onsdagens match i Glysishallen.

 

På läktaren:

Lars Gösta Larsson

This is a mailto link

Uppdaterad: 24 FEB 2014 12:47 Skribent: Lars Gösta Larsson

Postadress:
Hudiksvalls HC - Ishockey
Promenaden
82433 Hudiksvall

Besöksadress:
Promenaden
82433 Hudiksvall

Kontakt:
Tel: 065093350
Fax: 065099425
E-post: This is a mailto link