Hoppa till sidans innehåll

Måndag 27 februari: Bittert slut på säsongen


Slut på säsongen. Smaka på det! Utan tvekan känns det lite bittert att HHC inte orkade med att vinna en av hemmamatcherna mot Huddinge. Lite överraskande kanske, men absolut inte någon skräll. Huddinges spel i fortsättningsserien har varit imponerande. Även om motståndet i den serien kanske inte har varit av ”allettan-klass” så borde HHC ha varit förvarnat om vilken kapacitet som laget har.

I lördagsmatchen verkade det inte så. Åtminstone inte att döma av den märkligt passiva inledning som HHC presterade. Efter 1.27 stod det 0-2 på anslagstavlan och det gick fem byten innan hemmalaget ens tog sig in i anfallszonen! HHC-spelarna stod bokstavligen på hälarna mot ett heltaggat Huddinge.

Även om HHC senare i matchen kunde jobba sig till en ledning med 3-2 så var det ändå den svaga inledningen som blev en alltför tung ryggsäck att bära med sig. Hemmaspelarna fick slita hårt för att gå ikapp och kanske var det därför som de inte kunde stå emot Huddinges slutoffensiv med kvittering i slutminuten och senare också ett segermål i femte (!) perioden. Det blev en lång lördagskväll i ishallen. Och ett dramatiskt slut.

 

Osannolikt avgörande

 Det är sällan en toppning utan målvakt ger resultat. Där tog Huddinge sin sista chans att få till en avgörande match. Jag menar att lördagsmatchen var HHC:s stora chans att avgöra. Inte minst när Huddinge spelade utan målvakt och pucken ett tag dansade runt stolparna i det tomma målet. HHC var centimetrar ifrån att gå till play off 2 när en närmast osannolik volley-räddning med klubban räddade Huddinge kvar i matchsserien. Närmare ett avancemang än så var HHC aldrig i någon av matcherna.

Ändå kändes det ganska tryggt att veta att HHC ändå skulle få en ny chans att avgöra på hemmaplan. Därför blev utvecklingen i söndagsmatchen nästan chockartad. Hur kunde det gå så snett? Huddinges vassa kontringshockey upp till 3-0-ledning var både oväntad och ologisk sett mot matchbilden.

Jag tänker då bland annat på skottstatistiken (totalt 49-22) med 21-4 (!!!) i andra perioden då Huddinge gjorde periodens enda mål. I första hand naturligtvis därför att Huddinges målvakt Magnus Wahlgren var rena väggen, men också därför att HHC aldrig riktigt kom in på mål trots det massiva spelövertaget.

 Det blev väldigt mycket ”kladdande” med pucken ute i hörnorna och där gör man inga mål. Många gånger kom HHC:s forwards in i anfallszonen i fina lägen, men hamnade ändå ute i sarghörnen med pucken. Ibland kändes det som om man tog den bekväma vägen bort från målet istället för att ta den svåra vägen – den som kan göra ont, men som är helt nödvändig för att sätta press på motståndarmålet. Jag är nästan övertygad om att HHC-spelarna inte riktigt känner igen den matchbilden, men från läktarplats var den mycket tydlig. Många av skotten togs ur lägen där man inte gör mål på en bra div.1-målvakt och den kritiken måste våra hemmaspelare ta.

 

Jakten på en tränare

Vad händer nu? Det är förstås en både bra och aktuell fråga. Jag måste erkänna att jag inte vet, men jag antar väl att Affe Nordh börjar bygga nästa lag så fort som möjligt. Bland annat har han själv aviserat att han hoppar av som tränare. Jag tror att han har en ganska god bild över hur det blir med årets spelartrupp – hur många som HHC vill eller får behålla.

Vi ska ha i minnet att årets insats med både serieseger och play off ändå har uppmärksammats i hockey-Sverige. Det är knappast någon hemlighet att det finns spelare som kan vara av intresse även på högre nivå, så vi får väl räkna med att det blir lite budgivning här och där. Jag tror inte vi ska vara så naiva att vi tror på att truppen blir ograverad till nästa säsong. Dessutom är det ju ändå så att det nog krävs lite förstärkning i vissa lagdelar om vi ska ha någon chans att få uppleva den allsvenska kvalserien i Glysishallen.

Det är definitivt ett mål att jobba mot, men det är ett stort steg att ta sig förbi ytterligare två play off-steg. Det ska vi ha klart för oss. Däremot är det naturligtvis rätt att ha det som ett övergripande mål. Det uttrycktes en del missnöje på läktaren när det stod klart att HHC missat chansen att ta sig till play off 2. Men det här är väl ungefär vad vi räknade med när säsongen inleddes. I den innersta kretsen fanns en högre målsättning, men det fanns också en stor portion osäkerhet om vad flyttningen till den nya serien skulle innebära. Nu vet vi ändå att HHC kan hävda sig även på den nivån och det tycker jag att vi tar med oss in i sommaren – och mot en ny hockeysäsong när hösten närmar sig.

 

På läktaren:

Lars Gösta Larsson

This is a mailto link

Uppdaterad: 24 FEB 2014 12:45 Skribent: Fredrik Jönsson

Postadress:
Hudiksvalls HC - Ishockey
Promenaden
82433 Hudiksvall

Besöksadress:
Promenaden
82433 Hudiksvall

Kontakt:
Tel: 065093350
Fax: 065099425
E-post: This is a mailto link