Hoppa till sidans innehåll

Onsdag 11 september: En lirare har lämnat rinken


Egentligen hade jag tänkt att säsongens första hockeykrönika skulle handla om laget, spelarna och serien, så här precis innan seriestarten i div.1-hockeyn. Det skulle bli några tankar om hur jag ser på Hudik Hockeys möjligheter att nå sin målsättning, att kanske nå ett par steg in i play off-spelet fram på vårvintern.

Tyvärr måste jag börja i en annan ände. Efter beskedet om att Fredrik Sundin tvingas lämna isen för gott har jag lite svårt att tänka konstruktivt så långt fram i tiden. Nu handlar det mer om att mina känslor slår en mental kullerbytta och kommer tillbaka lika snett som en oberäknelig sarg-studs.

Att laget drabbas och att vi i publiken inte får se Fredrik på isen är naturligtvis av underordnad betydelse. Det är förstås i första hand Fredrik själv som drabbas. Jag vet att han hade hoppats så mycket när allt kändes så bra under sommarträningen. För att inte tala om hur mycket vi som gillar hockey hade hoppats – hur mycket vi saknade honom under förra säsongen när eländet med ryggen började.

 

Ingen nedtrappning

Flera gånger under mina närmare 25 yrkesverksamma år som sportjournalist kom jag i kontakt med lagspelare från olika sporter som - kanske lite i slutet av sin karriär - kom från överliggande serier och som såg sitt nya lag som en bekväm nedtrappning. Ett sätt att spela vidare utan att egentligen anstränga sig mer än nödvändigt. 

När jag första gången hörde rykten om att HHC hade kontakt med Fredrik där borta i Stavanger undrade jag om han var ytterligare en i den raden, det måste jag erkänna.

Men jag fick snabbt ändra uppfattning. Här kom en spelare, som trots flerårig elithockey med Färjestad, Timrå och Skellefteå, och efter sex säsonger på högsta nivå i Norge, fortfarande var lika hungrig och som tävlade i varje moment, i varje närkamp, med varje passning och med varje skott.

I Stavanger Oilers hade Fredrik snittat runt 40 poäng per säsong, det visste vi. Hur skulle han leverera i HHC?

Ni kommer väl ihåg vilket svar han gav oss? 20 mål och 46 assists! Det vill säga 66 poäng på 40 seriematcher i div.1.

 

Bästa värvningen någonsin

Trots att Hudiksvalls ABK en gång värvade ett antal både svenska och finska spelare med eliterfarenhet - bland annat de båda landslagsmeriterade målvakterna Ronney Pettersson och Peter Lindholm - vill jag påstå att Fredrik Sundin blev ett av Hudik-idrottens bästa nyförvärv någonsin. Och då har jag ändå följt den lokala idrotten sedan slutet på 50-talet…

Och jag är lika övertygad om att han skulle ha levererat igen. Jag har sett glöden i hans ögon när han stått där utanför sargen och sett sina lagkompisar träna och spela.

Jag säger bara Lycka till med ditt nya liv, Fredrik. Tack för det du gav oss under den alltför korta tid vi fick låna dig.

 

Premiär med frågetecken

På söndag är det alltså seriepremiär. Surahammar kommer på besök och HHC ska försöka ge oss en första allvarlig fingervisning om fortsättningen. Jag är inte orolig om det skulle gnissla lite i maskineriet till en början. Coacherna Fredrik Johansson och Micke Mann har inte haft det lätt med alla skador under försäsongen. De har inte riktigt fått chansen att spela ihop laget. Det finns säkert fortfarande frågetecken kring hur femmorna ska formeras.

 

I vissa perioder av matcherna har laget haft energi och koncentration, så jag tror att grunden för ett framgångsrikt seriespel finns där. Men alla måste förstås vara hela och friska för att det ska lyckas och många nya spelare ska hitta sina roller i kollektivet.

Försäsongens största snackis har varit den nya bedömningen för spelet med klubban. Alla lag har haft problem att hitta nivån och utvisningsbåsen har varit välbesökta under försäsongen. Nu ska det bli intressant att se om nivån håller även i seriespelet eller om vi snart är tillbaka på ruta ett.

Egentligen är det här något som borde gynna spelet och lirarna, men frågan är om man inte går lite för långt. Den gamla bedömningsnivån borde räcka. Ingen vill se matcher med ständiga power play och där spelet 5 mot 5 bara blir en marginalitet.

 

Text: Lars Gösta Larsson

Uppdaterad: 24 FEB 2014 12:42 Skribent: Lars Gösta Larsson

Postadress:
Hudiksvalls HC - Ishockey
Promenaden
82433 Hudiksvall

Besöksadress:
Promenaden
82433 Hudiksvall

Kontakt:
Tel: 065093350
Fax: 065099425
E-post: This is a mailto link