Hoppa till sidans innehåll

Onsdag 28 december: Tuff början i Allettan


Att börja med en bortamatch mot tvåan i den egna serien och sedan ta sig an seriesegraren från div.1D i hemmarinken den 6 januari känns som en rejäl utmaning för HHC. Sedan är det bara två dagar till nästa bortamatch – mot Falun. Det här är hårdast möjliga start i Allettan!

HHC har haft en tung träningsperiod fram till jul med dubbla pass och förhoppningsvis ska vi nu få se frukten av det hårda jobbet. Det var tunga ben och trötta huvuden i serieavslutningen, men när Allettan drar igång ska spelarna återigen ”vara på tårna”. Det är i varje fall den signalen som har gått ut från träningarna den senaste tiden.

Det känns som att de två första matcherna kommer att bestämma riktningen för det fortsatta spelet i Allettan. Att börja med en bortamatch är kanske inte så kul, men alla matcher ska ju spelas, så egentligen borde det inte ha någon betydelse. Däremot känns det väl som om Borlänge är ett av de lag som blir HHC:s svåraste konkurrenter om en plats bland ”de fyra”.

 

Viktigt självförtroende

Inför grundserien hade vi ingen riktig koll på motståndet i den nya serien, men vi fick en första fingervisning efter premiärsegern mot Tierp (7-1) och sedan 1-0 hemma mot Surahammar och 8-3 borta mot Hedemora. Det var väl ungefär där vi började förstå att HHC skulle klara sig bra även i division 1C.

Jag tror att också spelarna kände samma sak ungefär samtidigt. De hade bevisat för både sig själva och oss på läktaren att de inte bara höll måttet utan också kunde vara bättre än lagen i den nya serien. Det var viktigt för hela säsongen att direkt få en så stadig grund att stå på.

Det är ungefär samma sak nu. Vi vet väldigt lite om Åkers IF, Visby/Roma, Nyköping och Wings Arlanda. Det är helt nya motståndare och tiden är väl för knapp för någon detaljerad kartläggning.

 

Nyckelmatch direkt

Mot Borlänge har HHC spelat tre mycket jämna matcher i seriespelet. Först förlust med 5-2  borta och sedan två segrar med 5-4, en hemma och en borta. Det känns som om det här är en fifty-fifty-chans att få en flygande start i Allettan. Jag tror faktiskt att det här kan vara en nyckelmatch som kan peka ut färdriktningen för spelet i Allettan.

Jag tror också att det nu blir ännu viktigare att hålla sig på banan och inte i utvisningsbåset. Det känns inte bra att HHC bara hade ett lag (S/L) bakom sig i utvisningsligan medan till exempel Borlänge var det minst utvisade laget i serien. Ibland är det ofrånkomligt att man av ren otur drar på sig ”tvåminutare” i närkamperna, men det slarvas alldeles för ofta med klubbor och armar som hamnar där de inte ska vara. Här måste det bli en förbättring. Det duger inte att dra på sig så många utvisningar i Allettan. Det kommer motståndarna hänsynslöst att utnyttja – räkna med det.

 

Möte mellan seriesegrarna

När det gäller hemmapremiären den 6 januari så handlar det alltså om Åker/Strängnäs HC – ett lag som redan under sin första säsong i division 1 vann grundserien! Det väcker respekt.

Här finns bland annat seriens skyttekung, högerforwarden Daniel Despotovic, som är hockeyfostrad i Södertälje och som gjorde 24 mål och 25 assists på 27 matcher i grundserien.

I flera år har han förutspåtts en framtid i elithockeyn, men inte riktigt tagit steget fullt ut. På vägen har han spelat i landslagen för U17, U18, U19 och U20. Under en del av förra säsongen spelade han också för Asplöven.

Av övriga lag i Allettan så är ju Hedemora och Falun nästan som ”gamla bekanta” medan Visby/Roma, Nyköping och Wings Arlanda är helt nya bekantskaper. Bortamatchen mot Visby/Roma blir ett annorlunda äventyr och Nyköping tillhör ju de lag som i många år kämpat på i allsvenskan, men som nu är nere i division 1 och vänder. Det är i alla fall många som tror det.

Av de ”utslagna” så tror jag en hel del på såväl Huddinge som Ore. Båda lär ha goda chanser att ta sig vidare till play off genom att ta ”bakvägen” från fortsättningsserien. Det gamla storlaget Huddinge lär i alla fall inte nöja sig med att bara bli femma i serien. Här handlar det säkert om en betydligt högre målsättning.

 

”Anonyma” storstadslag

Det har varit en vikande tendens när det gäller publiken i Glysishallen, men jämförelsevis ligger HHC bra till jämfört med många andra lag i div.1 och vi hoppas att det ska vända uppåt nu igen. Framförallt är det lagen i storstadsregionerna som har svårt att skapa något större engagemang. Konkurrensen med elitlagen är mördande. Inte bara på publiksidan utan också när det gäller sponsorstödet. Det är många som ska vara med och dela kakan.

HHC:s publiksnitt på hemmamatcherna i serien var 625. Jämför det med Stockholmslagen Huddinge (220), Wings (198), Vallentuna (151) och Järfälla (115). Division 1-hockeyn passerar ofta obemärkt förbi i Stockholm – inte minst i media. 

 

På läktaren:

Lars Gösta Larsson

This is a mailto link

Uppdaterad: 24 FEB 2014 12:50 Skribent: Lars Gösta Larsson

Postadress:
Hudiksvalls HC - Ishockey
Promenaden
82433 Hudiksvall

Besöksadress:
Promenaden
82433 Hudiksvall

Kontakt:
Tel: 065093350
Fax: 065099425
E-post: This is a mailto link